K "byrokratické revoluci" na jihu Evropy

Za oficiální změnou názvu státu je spousta následné práce. Pamatujeme si na to z časů rozpadu Československa. Něco podobného nyní čeká Severní Makedonii (do úterý známou jako Republika Makedonie).  

 

Ano, úterý 12. února 2019 je klíčovým milníkem v moderních dějinách této jihoevropské země. Vláda ve Skopje oznámila, že od tohoto data oficiálně vzniká na politické mapě Evropy REPUBLIKA SEVERNÍ MAKEDONIE. Řekové dosáhli svého – a Makedonci (Severomakedonci) budou muset upravit svůj název. Všude – a postupně.

 

Píší o tom všechny hlavní makedonské servery (screenshoty níže) a pokud se s jejich obsahem blíže seznámíme, můžeme nabýt dojmu, že některé termíny jsou vskutku šibeniční. (Ale horkokrevné Řeky netřeba dráždit – zelená k přístupovým procesům do NATO a EU za tu vynucenou změnu zřejmě stojí, byť skalní nacionalisté na obou stranách s tím budou mít i nadále problém.)

 

Je toho spousta, co se v Severní Makedonii bude muset ve věci nového názvu změnit. Od hlavičkového papíru na úřadech až po bankovky. Pominu otázku, kdo to zaplatí. (Předpokládám, že Severomakedonci, když s tím souhlasili.) A jaké jsou termíny?

 

Namátkou:

 

  • cedule na hraničních přechodech … do 3 dnů
  • nové registrační značky na motorových vozidlech … do 4 měsíců
  • nové cestovní pasy … vydávány by měly být od konce roku 2019
  • nové bankovky … od roku 2020

 

Je toho samozřejmě spousta, v mezidobí budou v některých případech (např. právě u cestovních pasů) platit přechodná ustanovení (razítka dávající na vědomí, že jde o držitele pasu ze Severní Makedonie) a náhradní varianty řešení (samolepky v případě SPZ) atd., atp. Zkrátka a dobře, v Severní Makedonii začíná „byrokratická revoluce“.

 

A až uvidíte na autech značku NMK, pak je to nové mezinárodní označení Severní Makedonie, dříve MK.

 

Držme Severomakedoncům palce, ať to všechno zvládnout a v duchu si přejme, aby to byl poslední kategorický řecký požadavek vůči jeho sousedům.

... obr. 1/Informace o tom, že nový název republiky vstupuje v platnost na webu  severomakedonské agentury MIA.

 

... obr. 2/Informace o změně názvu na webu Nova Makedonija.

 

... obr. 3/Titulek článku na webu Sloboden pečat týkajícího se lhůt pro úpravu názvu republiky.

 

... obr. 4/Web  Nezavisen vesnik informuje o přípravách na výměnu informačních cedulí na hraničních přechodech. Foto nad článkem je zabíleno z důvodu ochrany autorských práv - fotoodkaz je ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | středa 13.2.2019 11:50 | karma článku: 13,43 | přečteno: 3700x