Ještě k Suezu

Jedno pozitivum nehoda kontejnerové lodi Ever Given má. Suezský kanál bude nyní využit – alespoň po dobu několika dní – tak, jak si to autoři jeho rozšíření přáli. Mezi nimi je na prvním místě prezident Sisi.

 

Představa tehdy, v roce 2014, kdy se kanál začal částečně rozšiřovat, a prohlubovat a částečně zdvojovat (by-pass), byla  taková, že se zdvojnásobí i množství proplouvajících plavidel. V průměru z téměř padesáti denně na necelou stovku.

 

Nový Suezský kanál byl slavnostně otevřen 6. srpna 2015. Zbudován v rekordním čase, leč – jak trochu jinými slovy napsal toho dne server iDNES – vývoj světové ekonomiky přílišnému optimismu nenahrával. Počet proplouvajících lodí se příliš nezměnil a kýženého čísla  97 denně nikdy nedosáhl.

 

Web listu Wall Street Journal letos 30. března napsal („Await Their Turn“), že rekordu bylo dosaženo 2. srpna 2019, kdy kanálem proplulo  oběma směry 81 plavidel.

 

Shodou okolností stejné číslo jsem objevil na Facebooku Správy Suezského kanálu ve středu 31. března 2021 po 14:30 SELČ. V příspěvku je uvedeno, že toho dne proplulo kanálem 81 lodí, z toho

 

  • 42 ve směru na jih
  • 39 ve směru na sever

 

Vysoký počet proplouvajících lodí je samozřejmě dán stále existujícími frontami na obou stranách kanálu, u přístavu Port Said ve Středozemním moři na severu a na jihu před vjezdem u města Suez ve stejnojmenném zálivu. Celkem se na severu i jihu nashromáždilo během nehody lodě Ever Given přes 400 lodí a ty se postupně vydávají na cestu, ovšem další a další připlouvají. Očekávalo se, že „fronty“ zmizí za čtyři dny, tedy do Velkopátečního večera. Uvidíme.

 

Pozitivní na tom je, že parametry kanálu budou nyní moci být plně využity. Naopak smutné,  že se tak děje pouze v rámci řešení závažné nehody, že to není normální stav. Egyptu by to hodně pomohlo.

 

Jak vypadala situace na obou stranách kanálu ve středu 31. března kolem půl páté odpoledne SELČ, ukazují obrázky 2 a 3.

 

Pro zajímavost také uvádím měsíční přehled počtu lodí, které loni a letos v lednu a únoru kanálem propluly. S poznámkou, že dříve tyto údaje nabízel web Správy kanálu, nyní se ale rubrika Daily Statistics nezobrazuje. Musel jsem použít služeb serveru Statista.com (obr. 1).

 

Závěrem ještě jedno číslo. Portál Ahramonline napsal, že podle kapitána Sayeda Sheysheho, který působí ve strukturách Správy průplavu jako námořní poradce, mělo začít vyšetřování havárie lodě Ever Given ve středu 31. března a potrvá maximálně čtyři dny. Pozoruhodná rychlost.

... obr. 1/Měsíční počet  lodí, které propluly Suezským kanálem v roce 2020 a v lednu a únoru 2021. Za dvanáct měsíců 2020 to bylo 464 plavidel, průměrně za měsíc  39. Původní záměr je hodně vzdálen.  Inu vládci míní, objektivní důvody mění. (Zdroj: Statista.com)

 

... obr. 2/Provoz v severní části průplavu ve středu 31. března cca v 16:30 SELČ. (Zdroj: Marinetraffic.com)

 

... obr. 3/Provoz v jižní části průplavu ve středu 31. března cca v 16:30 SELČ. (Zdroj: Marinetraffic.com)

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 31.3.2021 18:35 | karma článku: 13,03 | přečteno: 420x