Je jí 26 a má víc kuráže než 4 vrcholní čeští ústavní činitelé dohromady

Příkladů, kdy si čínský komunistický režim počíná tak, že není hoden úcty, zejména pokud jde o jeho chování k vlastním občanům, by snesli lidskoprávní aktivisté bezpočet.  

Ovšem nejde jen o chování k vlastním občanům. Také k těm, kdo z rudožlutého (režimní barvy ČLR) ráje odešli a mají tu odvahu (z českého oficiálního pohledu tu drzost) ho kritizovat.

 

Patří k nim i Anastasia Lin (obr. 1).

 

Narodila se v kontinentální Číně, ve třinácti s matkou odešla do Kanady. Ve Vancouveru vystudovala střední školu, poté absolvovala University of Toronto (divadelní věda, historie, politologie). Je stoupenkyní hnutí Fa-lun-kung.

 

Patří mezi lidskoprávní aktivisty, kteří kritizují poměry v komunistické Číně. Což přivádí čínské mocipány k zuřivosti. Porovnejme: dokázal-li Peking vyvolat hysterii kvůli tomu, že se v Praze několik českých ministrů setkalo s dalajlámou, ba dokonce se uchýlil k výhrůžkám a kdyby mohl, členům české vlády by setkání s dalajlámou přímo zakázal, pak není těžké si představit, jakou míru nenávisti chová k Anastasii. Ta to také osobně pocítila.

 

V roce 2015 zvítězila v soutěži krásy Miss World Canada. Tím se kvalifikovala na klání Miss World 2015, které se v prosinci téhož roku konalo ve městě San-ja na čínském ostrově Chaj-nan. Tedy na území Čínské lidové republiky.

 

A problém byl na světě.

 

Komunistické úřady se Anastasii negentlemansky pomstily. Kanadská miss a občanka Země javorového listu vážila 12 a půl tisíce kilometrů dlouhou cestu z Toronta do Hongkongu – v naději, že ji úřady do jeji rodné země na světovou soutěž krásy pustí. Tedy, že jí vydají vstupní vízum. Do cíle zbývalo Anastasii 665 kilometrů. Ovšem říkat pravdu se nelíbí žádnému komunistickému režimu na světě, ten čínský samozřejmě nevyjímaje.

 

Chcete-li být s Pekingem zadobře, musíte držet hubu (v případě Anastasie ústa) a občas ohnout hřbet. Jinak pocítíte hněv strýčka Si, na který do smrti nezapomenete.

 

Na letišti v Hongkongu (obr. 2) se Anastasia dozvěděla, že vízum nedostane, může se se svým stříbrným kufříkem otočit a vrátit se odkud přiletěla.

 

Zaplatila cenu za to, že říkala pravdu – pravdu, před níž nejvyšší čeští představitelé strkají hlavu do písku a raději pošlou do Pekingu prohlášení o loajalitě. Ale zachovala si čisté svědomí.

 

Smutné konstatování : Sličná šestadvacetiletá Anastasia Lin má víc kuráže než Zeman, Štěch, Hamáček a Sobotka dohromady.

 

Dovětek: Domovská organizace pořádající soutěže krásy se vůči ní zachovala férově a nominovala Anastasii na Miss World 2016, která se bude konat v marylandském National Harbor v USA 18. prosince.

 

Setká se tam s ní i česká reprezentantka Natálie Kotková. Třeba si budou mít co říci.

... obr. 1/Anastasia Lin na úvodní stránce svého webu

... obr. 2/Anastasia na hongkongském letišti 26. listopadu 2015 po mezipřistání během  cesty na Miss World.  Právě se dozvěděla, že vízum s definitivní platností nedostane. Rudá pomsta byla dokonána. (Zdroj: Web Forbes Asia)

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 21.10.2016 8:00 | karma článku: 22,56 | přečteno: 661x