Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jan Farský: Z Čech až do Oregonu

Mezi Poslaneckou sněmovnou v Praze a Oregonskou státní univerzitou v americkém Corvallisu je to vzdušnou čarou něco přes 8600 km. Dá se na tuto vzdálenost vykonávat 8 měsíců plnohodnotně funkce zákonodárce?

 

Rozumí se džob (abych se vyjádřil stylově) zákonodárce v české metropoli a současně stážisty u břehů Pacifiku. Dilema, před které sám sebe, ale také nás, voliče, postavil Jan Farský.

 

Od okamžiku, kdy toto dilema vyšlo najevo jsme slyšeli řadu argumentů pro a proti. Je, nebo není účinkování v této dvojroli podvodem na voličích?

 

V naší geograficky malé zemi jsme uvyklí na to, že ze všech jejích konců se poslanci či senátoři dostaví do budovy parlamentu v relativně krátké době. Odpoledne jsou ještě ve Sněmovně a večer už živě hovoří do televizních zpráv z Ostravy nebo Českých Budějovic.

 

Jiné je to třeba v USA. Například kongresman z Los Angeles sloužící na Kapitolu ve Washingtonu, DC to má domů 3700 km. Má to vliv na výkon funkce? Myslím, že ne.

 

Ostatně ani v Evropě nemá každý zástupce lidu sněmovnu „za rohem“. Dva příklady. Poslanec Evropského parlamentu ze severošvédské Kiruny to má na plenární zasedání do Štrasburku 2250 km, jeho kolega z kyperské Nikósie 2600 km (údaje jsou zaokrouhlené). Opět: má to vliv na výkon mandátu? Jistěže ne.

 

Čistě teoreticky, ve vzdálenosti problém být nemusí (byť dva a půl tisíce km je něco jiného než bezmála devět tisíc). V čem tedy?

 

Často si v podobných souvislostech dvou či více židlí pro jedny hýždě připomenu slova muže, jehož vyjádření věřím. Je to Rudolf Chlad. Dlouholetý náčelník Horské služby - v Krušných horách i na celostátní úrovni. Ve volebním období 2010 až 2013 sloužil jako zákonodárce v Poslanecké sněmovně.

 

Jeho názor (volná interpretace):  Pokud chce člověk vykonávat funkci poslance poctivě a svědomitě, lidově řečeno pořádně, pak mu zabere tolik času, že nic jiného vedle toho dělat nestihne.  To neříká nějaký teoretik, ale člověk, který v Poslanecké sněmovně pracoval a ví, o čem mluví.

 

Z toho jsem vyvodil, že funkci poslance českého parlamentu a roli stážisty Fulbrightova stipendia na Oregonské státní univerzitě dost dobře skloubit nelze, pokud by jedno i druhé mělo být děláno na sto procent. Osobně si nedovedu představit, že by Jan Farský nepracoval na oněch sto procent jako stážista na svém projektu (o něm níže) v Corvallisu. Z toho mi vychází, že nebude osm měsíců (!) plnohodnotně pracovat jako zákonodárce své země. Je to fér vůči voličům? Obávám se, že není.

 

Co tedy?

 

Patřím, troufnu si tvrdit že k menšině české populace, která má pozitivní vztah k Miroslavu Kalouskovi. Méně než forma jeho vyjádření mě zajímá obsah jeho slov a nestydím se za to, že se s ním v mnohém (ne ve všem) shodnu. Zde je jeho twitterové vyjádření ke „kauze Farský“:

 

 Je mi to moc líto, Honzo (Jane Farský), ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů. Pokud jsi myslel vážně všechny hodnoty, které jsme spolu osm let zastávali v jednom poslaneckém klubu, rezignuj na mandát. Jiná čestná cesta není. (12. 1. 2022)

 

Dává to smysl? Mně ano.

 

Jen okrajově se zmíním o tom, čeho se Farského stáž má týkat. On sám v rozhovoru pro Novinky.cz (12. 1. 2022) na otázku, co bude výsledkem jeho stáže uvedl:

 

?   Otázky federalizace USA a přenesení jejich zkušenosti do našich podmínek a možné federalizace EU. Konkrétně budu řešit otázku možné evropské armády, k čemu by byla dobrá a co tomu brání. Dál budu zkoumat otázku chybějících institucí EU – tedy prezidenta a druhé komory parlamentu – a jestli se EU může bez nich posunout dál a stát se silným mezinárodním hráčem.

 

Za sebe k debatě kolem uvedených témat dodávám (pravd,a bez stáže ve Státech):

 

1) Máme-li funkční NATO, je evropská armáda nadbytečná. (Není-li NATO funkční, zapracujme na tom, aby bylo.)

2) Nevím, kam přesně se má EU posunout, ale má-li se stát silným mezinárodním hráčem, musí pro to dělat něco docela jiného než řešit otázku ustavení svého prezidenta a druhé parlamentní komory. Absence prezidenta EU a „eurosenátu“ rozhodně není tím, co v mezinárodním kontextu brzdí rozvoj Unie.

3) Záležitost tak komplikovanou a kontroverzní, jakou je federalizace EU po vzoru USA (zjednodušeně řečeno), nechávám bez komentáře.

 

Získání Fulbrightova stipendia je jistě prestižní záležitost, k níž lze Janu Farskému blahopřát. (Podobně jako udělení Templetonovy ceny prof. Tomáši Halíkovi v roce 2014.) Bylo by nicméně více košer, kdyby stáž absolvoval jako soukromá osoba, nikoli jako poslanec českého parlamentu.

... obr. 1/Informace uveřejněná  webu Fulbright.cz. Jan Farský mezi českými stipendisty v sezoně 2021/2022. Pravá šipka ukazuje, že jeho stáž má trvat 8 měsíců a začít měla 10. ledna.

 

... obr. 2/Orientační mapa ukazuje polohu státu Oregon v Pacifickém regionu USA. Zdroj: Freevectormaps-volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/united-states/US-EPS-01-0002?ref=atr

 

FOTOODKAZ: Oregonská státní univerzita/ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | středa 12.1.2022 19:35 | karma článku: 31,88 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Finsko: Jeden z nejabsurdnějších soudních procesů naší doby bude pokračovat

Jak také může vypadat respekt k náboženské svobodě můžeme sledovat na pokračování nesmyslného justičního cirkusu, který už několik let probíhá v jedné zemi svobodného světa.

20.4.2024 v 23:07 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Dotaz pro blogerku R. Kielbergerovou

Zmíněná autorka publikovala na svém blogu 19. dubna článek „Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?“.

20.4.2024 v 19:21 | Karma: 3,83 | Přečteno: 51x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na diskusní příspěvek pana Milana Štastného (Doplněno)

Zveřejněn byl 20.dubna 2024 v 11:25 SELČ pod mým článkem z 19. dubna (“Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna“).

20.4.2024 v 14:20 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

  • Počet článků 4814
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal