Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si na sebe poslanci upletli bič

Vlastně nejen na sebe, ale na celou společnost. Naštěstí ne u nás, ale v Íránu. Tamní parlament (madžlis) schválil v pondělí 18/5 zákon, který ilustruje, kam až může vést fanatická zaslepenost a bezbřehá nenávist.

 

A naprosté odtržení od reality.

 

O co jde? Zákonná norma zakazuje jakoukoli formu spolupráce s Izraelem včetně použití izraelského počítačového hardware a software. Něco takového, tedy  spolupráce se "sionistickým režimem"¨,  je považováno za jednání proti Alláhovi.

 

Ve čtvrtek 21/5 se k tomu v obsáhlém článku  Iran has banned all use of Israeli tech. Really? That would set it back 50 years  vyjádřil David Horowitz, šéfredaktor zpravodajského serveru Times of Israel. Jeho text vydá na víc než čtyři stránky A4; zde nabízím stručnější výtah.

 

V zásadě jde o to, že kdyby byl Írán důsledný, vrátil by se kamsi o půl století zpět. „Žádné počítače, žádný internet ani mobilní telefony, rozvrácené zdravotnictví, žádné BMW pro Chameneího.“

 

Proč?

 

Íránští zákonodárci zjevně nemají představu, v jak velkém množství zařízení se nachází izraelská technika, ať přímo v Izraeli vyrobená nebo tam vynalezená. Jinak by nemohli tímto způsobem kriminalizovat izraelské technologie. Sami proti sobě.

 

Nemají-li být  slova napsaná v textu přijatého zákona pouhými žvásty (hot air), bude muset Írán vyřadit své computery, pakliže jsou vybaveny procesory Intel nebo technologiemi navrženými či vyvinutými v Izraeli. K nim patří starší procesor 8088 (vyvinutý v Intel Haifa) a především  Pentium M (Banias), o němž bývalý prezident pobočky „Intel Israel“ Mooly Eden říká: „Celá revoluce v oblasti počítačů byla zahájena procesorem Pentium M (Banias), který byl vyvinut v Izraeli v roce 2003.“

 

... ilustrační foto (Pixabay)

 

Možná by íránské zákonodárce mohlo zajímat, že společnost Apple, která od roku 2009 používá čipy Intel, provozuje v Izraeli výzkumné a vývojové středisko.

 

Írán bude podle nového zákona muset řešit také svůj  internet, pokud by v jeho systému byly routery společnosti Cisco Systems, přičemž klíčovou roli ve vývoji v tomto oboru hraje filiálka Cisco Israel. Jen malá nápověda  adresovaná Teheránu: jádrem nejnovějšího routeru firmy Cisco je čipová architektura „Cisco Silicon One“ založená na technologii izraelské společnosti Leaba z Cesareje, kterou Cisco koupilo v roce 2016 za 320 milionů dolarů.

 

... ilustrační foto (Pixabay)

 

Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Pozor si musí íránská vrchnost dát na vyhledávač Bing od Microsoftu, neboť bývalý výkonný ředitel Microsoftu Steve Ballmer v roce 2008 prohlásil: „Microsoft je právě tak americká společnost jako izraelská.“ Myslel tím hloubku provázanosti mezi americkou centrálou a izraelskou pobočkou.

 

Problémem pro Íránce budou nyní cloudové služby, neboť i ty jsou protkány izraelskými technologiemi. Totéž platí pro některé chytré telefony. Stejně tak bude muset být teheránským režimem prověřena mezinárodní komunikace v oblasti bankovnictví, nákladní dopravy a vývozu ropy, zda neobsahuje něco sionistického, tedy zakázaného. Izraelského původu je i mezinárodní on-line logistická společnost pro námořní nákladní přepravu Freightos. Vývoz íránské ropy je ohrožen také proto, že rafinerie ve světě používají izraelské monitorovací systémy a systémy kybernetické obrany, jakož i další ochranné technologie vyvinuté v Izraeli.

 

... ilustrační foto (Pixabay)

 

Omezit by se měl i íránský automobilový park, neboť země dováží každoročně desítky tisíc vozidel, z nichž mnoho obsahuje zařízení vyvinuté v Izraeli. 

 

Zákon by mohl postihnout i íránské zdravotnictví: Medtronic, jeden z největších světových  producentů lékařské techniky, osazuje svá zařízení a přístroje izraelskými technologiemi a má v Izraeli výzkumné a vývojové centrum.

 

Omezení čeká nejspíš i kardiologii. To proto, že flexibilní stenty, které na celém světě zachraňují  miliony životů, jsou produktem izraelské společnosti Medinol.

 

... ilustrační foto (Pixabay)

 

S článkem pomohl Davidu Horowitzovi i publicista Saul Singer, spoluautor knihy Start-Up Nation – Příběh izraelského hospodářského zázraku (obr. 1a/1b), který vyjádřil názor, že pokud by měl být zákon důsledně dodržován,

 

  • musel by se Írán vrátit k peru a papíru, koním a domácím návštěvám lékařů se stetoskopy a k nemocnicím z druhé světové války. Írán bez „Izraele uvnitř“ by působil tak, že i Severní Korea by vypadala jako země vyspělá a vůči světu otevřená. Byl by to návrat o padesát, možná více let zpět. Írán by vypadal jako obrovská kolonie Amišů (křesťanská komunita odmítající moderní techniku včetně elektřiny, aut apod. - LS).

 

Dvě perličky závěrem. Před časem citovala média jednoho vysokého íránského duchovního, který pravil, že kdyby „sionisté“ jako první vyvinuli vakcínu proti koronaviru, Íráncům by bylo její užití povoleno. Dnes? Byl by to podle nového zákona trestný čin?

 

Perlička druhá. David Horowitz píše, že nejvyšší duchovní představitel Alí Chameneí bude muset nejen vypnout svůj notebook a smartphone, ale přehodnotit i své přepravní zvyklosti. Jeho oblíbené BMW totiž loni oznámilo, že spolupracuje řadu let s izraelskými firmami z nejrůznějších technologických oborů a v prosinci automobilka uvedla, že plánuje otevřít v Tel Avivu „BMW Technology Office Israel Ltd“. Je podle nové legislativní normy používání BMW ve světle výše uvedeného také zločinem proti Alláhovi?

 

To vše je děsivou ukázkou toho, kam až může vést pošetilost mocných.

 

... obr. 1a/Foto: Autor článku.

... obr. 1b - Start-Up Nation. Osobní věnování z pera tehdejšího izraelského velvyslance Yaacova Levyho./Foto: Autor článku.

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 22.5.2020 8:15 | karma článku: 24,37 | přečteno: 688x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Proč jsem měl rád Josefa Laufera

Mám rád každého umělce, který tak či onak participoval na fenoménu známém jako Křesťanské songy Luboše Svobody, potažmo manželů Svobodových.

21.4.2024 v 18:26 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Sebevražedná adorace teroristů

Zilveren Camera (Stříbrná kamera) je nejprestižnější nizozemská cena pro fotožurnalisty a fotografy – dokumentaristy.

21.4.2024 v 15:20 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Finsko: Jeden z nejabsurdnějších soudních procesů naší doby bude pokračovat

Jak také může vypadat respekt k náboženské svobodě můžeme sledovat na pokračování nesmyslného justičního cirkusu, který už několik let probíhá v jedné zemi svobodného světa.

20.4.2024 v 23:07 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Dotaz pro blogerku R. Kielbergerovou

Zmíněná autorka publikovala na svém blogu 19. dubna článek „Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?“.

20.4.2024 v 19:21 | Karma: 3,83 | Přečteno: 51x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na diskusní příspěvek pana Milana Štastného (Doplněno)

Zveřejněn byl 20.dubna 2024 v 11:25 SELČ pod mým článkem z 19. dubna (“Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna“).

20.4.2024 v 14:20 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 4814
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 837x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal