Jak se rozhodne exministryně spravedlnosti?

Do konce července musí být zkompletovány kandidátky před zářijovými volbami do Knesetu. Proto jsme v Izraeli svědky vícestranných jednání – vlevo i vpravo.

 

Na pravé straně spektra je v centru pozornosti politická budoucnost  Ayelet Šakedové, bývalé ministryně spravedlnosti. Jde o silnou a populární politickou osobnost, která je jednou z tváří pravice, přesněji menších formací stojících mimo „hlavní proud“ - stranu  Likud.

 

K těmto menším formacím patří kromě ultraortodoxních stran  Šas a  Sjednocený judaismus Tóry partaj  Izrael, náš domov exministra Liebermana,  Unie pravicových stran (URP) sestavená ze dvou až tří subjektů (vysvětlení níže) a  Nová pravice.

 

Ke změnám na pravici dal impuls vznik  Nové pravice na konci minulého roku: to když ministryně spravedlnosti Šakedová a ministr školství Naftali Bennett opustili partaj  Židovský domov (Bennett stál v jejím čele) a založili zmíněnou  Novou pravici.  Židovský domov pak před dubnovými předčasnými volbami spojil síly se stranou  Tkuma (Znovuzrození), čímž vznikla  URP, k níž se později přidala ještě  Otzma Yehudit (Židovská síla), která ovšem v červnu alianci opustila.

 

Nyní se jedná o spojení pravice („nelikudovské“ a „neliebermanovské“), aby tato získala co nejvíce křesel a mohla být po zářijových volbách užitečným koaličním partnerem  Likudu. Tento proces má víc rovin, jednou z nich je i otázka, jakou pozici zaujme Ayelet Šakedová. Připomeňme, že kdyby zůstala jako spolulídr (s Bennettem)  Nové pravice, hrozilo by, že by se opět nemusela dostat do Knesetu (jako v dubnu). Podle některých analytiků by se tím „její politický potenciál vyčerpal“. (Osobně si to nemyslím.)

 

Její další možnosti v současné předvolební době? Čistě teoreticky: mohla by stanout na předním místě kandidátky  Likudu. O této možnosti se spekulovalo, ale Netanjahu jako šéf strany řekl jednoznačně „ne“. (Přesněji: "Nyní ne".) Zbývá jí tedy spojit se s dalšími pravicovými formacemi: nikoli s Liebermanem, ale s  URP. O tom se také uvažuje, podle průzkumů by voliči  URP nebyli proti tomu, aby se stala jedničkou v čele této kandidátky, ale to by musel její dosavadní šéf Rafi Peretz tuto pozici opustit, k čemuž se nemá. Tvrdí, že aliance, která očekává hlasy od národně-nábožensky orientovaných voličů, by neměla mít v čele své kandidátky sekulární Izraelku, kterou Šakedová je.

 

V pondělí 15/7 napsaly některé izraelské servery, že Šakedová vedla politické rozhovory s předním představitelem strany  Otzma Yehudit Itamarem Ben Gvirem. Podle předchozích zpráv by měla v tomto týdnu oznámit, za koho vlastně bude kandidovat. Důležité to je nejen kvůli ní samotné, ale také z širšího pohledu: jaká pravicová (až ultrapravicová) kandidátka působící vedle  Likudu a strany  Izrael, náš domov se nakonec zformuje. Kandidátka, která bude po volbách v září důležitou součástí koalice vedené  Likudem, pokud ten získá nejvíc hlasů.

 

Všichni, kdo sledují politickou předvolební scénu v Izraeli s napětím čekají, s čím Šakedová nakonec přijde. Není pochyb o tom, že to do jisté míry předurčí výsledek předčasných voleb.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 15.7.2019 21:47 | karma článku: 5,40 | přečteno: 136x