Jak se Harry Potter dostal do politiky

Po Novém roce se na Instagramu herečky Emmy Watsonové objevil propalestinský (rovná se protiizraelský) příspěvek. Obsahoval fotografii a průvodní slovo k jednomu z hesel na snímku obsaženém.

 

Aniž bych chtěl podceňovat vědomosti čtenářů, musím uvést, že Emma Watsonová je britská herečka. Známá mimo jiné tím, že ztvárnila postavu Hermiony Grangerové ve filmové fantasy o Harrym Potterovi.

 

Toto je nutné vědět pro správné porozumění tomu, o čem v tomto textu informuji.

 

Zmíněný snímek (fotoodkaz 1 níže) pochází z května 2021, kdy Izrael zažíval další raketovou agresi vedenou teroristy z Pásma Gazy a v Chicagu se konala propalestinská demonstrace, v kontextu událostí vlastně proteroristická. (Malé srovnání. Kdyby se několik dní po 15. březnu 1939 konala v nějaké třetí zemi demonstrace vyjadřující solidaritu s Německem, jak jinak by měla být chápána než jako pronacistická?)

 

Snímku dominuje plakát s frází „Solidarity is a verb“ (Solidarita je sloveso – ve smyslu, že jde o záležitost činů). V doprovodném textu je citát teoretičky feminismu a aktivistky Sary Ahmedové. Volná interpretace:  Solidarita neznamená, že naše zápasy jsou stejné, že stejné jsou naše bolesti nebo že chováme naději ve stejnou budoucnost. Solidarita zahrnuje závazek, práci a také poznání, že i když nemáme stejné pocity, stejné životy nebo stejná těla, sdílíme společný základ (stejné hodnoty).

 

Vznešená slova, s nimiž se jistě mnozí ztotožní. Dáme-li je ale do souvislosti s okolnostmi, za kterých se ona chicagská demonstrace konala, pak vše spatříme v docela jiném světle. Je to jedno velké pokrytectví.

 

Pak možná lépe porozumíme reakci izraelského velvyslance při OSN Gilada Erdana, který na Twitteru napsal:

 

Fikce může fungovat v Harrym Potterovi, nefunguje ale v realitě. Pokud by tomu tak bylo, magie používaná ve světě kouzel by mohl odstranit zlo Hamasu (který utlačuje ženy a usiluje o zničení Izraele) a Palestinské autonomie (která podporuje teror). Pak bych i já byl pro.

 

Tím se Harry Potter, chtě nechtě, dostal do politiky. Poděkovat za to může „Hermioně Grangerové“.

 

Emma Watsonová si jistě svojí rolí ve zmíněné kouzelnické filmové sérii získala bezpočet příznivců. Budiž jí přáno. Popularita je nedílnou součástí uměleckého světa. Má také plné právo vyjádřit sounáležitost s kýmkoli, dle vlastní libosti. Jen by si občas mohla uvědomit kontext a zamyslet se nad tím, jestli pod praporem solidarity nepodporuje nepřímo a možná bez zlého úmyslu ty síly na Středním východě, které patří k nejhorším nepřátelům svobody a západní civilizace. Tedy teroristy.

FOTOODKAZY

1/ Snímek z propalestinské demonstrace v Chicagu, květen 2021./ZDE

2/ Emma Watsonová/ZDE

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 4.1.2022 23:23 | karma článku: 25,47 | přečteno: 966x