Jak covid decimuje sportovní týmy

Jmenovitě fotbalové. Své o tom ví česká fotbalová reprezentace v souvislosti s nedávnými zápasy Ligy národů UEFA se Slovenskem a zejména pak se Skotskem. Neméně svízelnou situaci teď prožívají v Tel Avivu.

 

Maccabi Tel Aviv se jako vítěz nejvyšší izraelské soutěže Ligat Haal 2019/2020 kvalifikoval do Ligy mistrů UEFA. Začal v prvním předkole a postupně se probojoval do předkola čtvrtého (v anglické sportovní terminologii nazývaného play-off round).

 

Připomeňme:

 

  • První předkolo … Maccabi TA – Riga FC (Lotyšsko) … 2:0
  • Druhé předkolo … FK Süduva (Litva) – Maccabi TA … 0:3
  • Třetí předkolo … Maccabi TA – Dynamo Brest (Bělorusko) … 1:0

 

Výše uvedené zápasy se hrály jednokolově, poslední duely před skupinovou fází, tedy čtvrté předkolo, budou dva – ve standardním režimu „doma-venku“ (z pohledu telavivského klubu).

 

Soupeřem je rakouský Red Bull Salzburg, vítěz minulého ročníku rakouské bundesligy, v jehož základní sestavě je osm Rakušanů a osmnáct fotbalistů z jedenácti zemí čtyř kontinentů (což uvádím jako zajímavost).

 

První zápas je na programu na  Bloomfield stadionu   v jaffské části Tel Avivu 22. září v 21:00 SELČ, odveta v Salzburgu 30. září ve stejném čase.

 

Za normálních okolností by nebyl důvod psát speciálně o tomto utkání, neboť podobných je na program čtvrtého předkola LM dalších pět - včetně duelu Slavia Praha vs FC Midtjylland (Dánsko). Důvod tu ovšem je, protože celou věc nanejvýš nepříjemně komplikuje koronavir.

 

A řecký trenér Maccabi Giorgos Donis měl rázem těžkou hlavu.

 

První jobovka, dá se říci malá, přišla ve čtvrtek 17. září. Covid byl diagnostikován u jednoho hráče Maccabi. Ten šel do karantény – a zatím se nic dramatického nedělo. Jak se ale termín zápasu blížil, bylo hůř. Ráno v den utkání přinesl izraelský server Ynet velkou jobovku. V klubu Maccabi má koronavir už devět hráčů (členy realizačního týmu nechme stranou). A to je nanejvýš prekérní.

 

Server Ynet informuje 22. září 2020 v 08:36 SELČ o dalších nakažených koronavirem v klubu Maccabi Tel Aviv.

 

Co dělat? Odložit utkání? To není tak jednoduché. Zde ocituji podstatnou pasáž o nových pravidlech UEFA, která se podobných případů týkají. Informoval o nich 5. srpna 2020 server iDNES:

 

  • Nová pravidla počítají také s tím, že zápasy se odehrají i v případě, že se v týmu objeví pozitivní nálezy na covid-19. UEFA bude o odložení utkání jednat pouze v případě,  pokud odehrání neumožní úřady, nebo pokud zasažený tým bude mít k dispozici méně než třináct zdravých hráčů nebo bude bez brankáře.

 

Nic z toho se ale týmu Maccabi (zatím) netýká. Utkání by se mělo odehrát dle programu (psáno 22. 9. před 17. hodinou SELČ), a to navzdory tomu, že domácí tým je citelně oslaben. Je to vůči němu fér? Na to nechť si odpoví každý sám; regule jsou regule – tak to prostě je. Ostatně ani Rakušané nejsou z cesty do Izraeli dvakrát nadšeni. Víme proč: hostitelská země prochází těžkou pandemickou krizí a obavy jsou na místě.

 

Nicméně salcburský tým se zachoval solidárně a na svém Twitteru popřál všem nakažených v klubu Maccabi, a také všem na celém světě, brzké uzdravení – napsal to v přepisu z hebrejštiny, německy a anglicky. Telavivský celek jim na svém Twitteru německy zdvořile poděkoval:

 

Pokud se situace do úterního večera dramaticky nezhorší a zápas se uskuteční, čeká Maccabi přetěžký úkol. Výhra by byla z říše snů. Úspěchem bude remíza, případně těsná prohra 0:1. Naproti tomu Salzburg má větší díl štěstí: díky koronaviru je (papírově) o něco blíž ke skupinové fázi. Taková je realita.

 

VÝSLEDEK

Maccabi TA - Salzburg ... 1:2

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 22.9.2020 17:08 | karma článku: 6,23 | přečteno: 196x