Izrael vítězem MS v ledním hokeji

Ne, to není přání otcem myšlenky, ani jsem se nepomátl. A ani to nebyl divoký sen. Izraelci skutečně vyhráli světový šampionát v ledním hokeji: minulý měsíc v Mexiku, hrán byl od 21. do 27. dubna.

Nešlo samozřejmě o MS elitní skupiny, které tento pátek (10/5) startuje na Slovensku. Existují ale i jiné šampionáty – hrané ve výkonnostně nižších skupinách.

 

Jenom připomeňme: pod elitní skupinou, kam tradičně patří také česká reprezentace, nachází se Divize IA a IB, pod ní Divize IIA a IIB a konečně nejslabší Divize III. V té účinkuje například Turecko, Tchaj-wan a od příštího ročníku také Emiráty. Kdo vypadne z Divize III (letos se to „podařilo“ Jihoafrické republice), má ještě šanci hrát kvalifikaci o účast v této divizi, třeba s Hongkongem nebo Kuvajtem.

 

Izrael byl do letošního roku účastníkem Divize IIB, jejíž MS se konalo, jak uvedeno na začátku článku, v Mexiku. Modrobílým se dařilo skvěle. Všechny své soupeře porazili – jmenovitě Island, Nový Zéland, Gruzii, Mexiko a KLDR (ta sestupuje do Divize III, což se soudruhu diktátorovi Kimovi asi sotva zamlouvá). Získali zlato, stali se mistry světa v této divizi - a postupují do Divize IIA.

 

V té bude hrát Izrael v roce 2020 s Nizozemím, Chorvatskem, Austrálií, Španělskem a ČLR. Z Divize IIA Izraelci vypadli v roce 2014 a nyní se do ní opět vracejí.

 

Za nikoli nepodstatnou zmínku stojí, že hlavním koučem izraelského výběru je Čechoameričan Bobby Holík, někdejší vynikající hráč NHL a syn neméně legendárního Jaroslava Holíka.

 

V PRAZE PADALY IZRAELSKÉ REKORDY

Že ženskou část Pražského mezinárodního maratonu 2019 vyhrála v neděli 5/5 vytrvalkyně z Izraele, připomínat netřeba. Že Lonah Chemtai Salpeterová, původem z Keni, vytvořila nový traťový rekord pražského maratonu, jistě také ne. Ona ale vytvořila také národní izraelský maratonský rekord.

 

A není sama. V Praze běžel také špičkový izraelský vytrvalec Girmaw Amare. Skončil osmý a také jeho čas je novým izraelským rekordem. Májová, byť chladná Praha byla pro izraelské maratonce městem zaslíbeným.

 

  • Salpeterová … 2:19:46
  • Amare … 2:09:54

 

FOTOODKAZ

Vítězný izraelský hokejový tým se zlatými medailemi a trofejí. KLIKNĚTE ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 6.5.2019 16:45 | karma článku: 15,36 | přečteno: 533x