Izrael: Slovo k ropné havárii v přírodní rezervaci

• Rčení, že neštěstí nechodí po horách není tak docela pravdivé. Chodí po horách, mořích i údolích. Také po přírodních rezervacích, což je obzvlášť tristní.

Nejnovější důkaz přišel z jihu Izraele. Dlužno ovšem dodat, že každá taková pohroma je z velké většiny dílem lidským. I tentokrát. Při pracovní činnosti člověka (uvádí se, že v souvislosti s výstavbou nového letiště Timna) došlo na Transizraelském ropovodu k netěsnosti, která měla fatální následky. Vytekly miliony litrů ropy, které zaplavily přírodní rezervaci Evrona. Ta se nachází asi 20 kilometrů severovýchodně od rudomořského Ejlatu, u kibucu Beer Ora. Je domovem mimo jiné gazel dorcas a palmy známé jako duma thébská.

 

Než se podařilo unikající ropu zastavit, vytvořila umělé proudy a jezírka v délce asi osmi kilometrů. Úřady přiznávají, že likvidace bude trvat měsíce, ne-li roky. Oblast, kde ke katastrofě došlo, se nachází nedaleko jordánské hranice. Z hašemitského království bylo hlášeno na osm desítek lidí, kteří museli být hospitalizováni s respiračními problémy. Izrael hlásí pouze tři své občany, kteří potřebovali lékařské ošetření.

 

Na čas byla uzavřena dálnice 90 vedoucí z Eilatu na sever; doprava vedla přechodně po paralelní silnici 12 podél egyptské hranice (viz mapu). To je ale to nejmenší a zmiňuji to pouze pro úplnost. Daleko nejhorší bude likvidace následků této ekologické havárie.

 

O Izraeli budeme v příštích týdnech a měsících slýchat poměrně často – jednak v souvislosti s mírovým procesem – neprocesem s palestinskými Araby, jednak s předčasnými volbami vyhlášenými na 17. března příštího roku. Kromě toho izraelská společnost, tak jako každá jiná, žije svým běžným životem zahrnujícím takříkajíc kladnou i zápornou půlvlnu sinusoidy. Ropná tragedie na jihu země patří k té hodně minusové půlvlně.

 

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 4.12.2014 20:21 | karma článku: 12,24 | přečteno: 784x