Inspirace Krtečkem

Kdo má doma malé děti, bezpochyby zná většinu dílů animovaných pohádek Zdeňka Milera „O krtkovi“ i pozpátku. Dokáží ale některé příběhy předškolní chlapce a dívky inspirovat k vlastní aktivitě?

 

Tedy nejen aby se na ně dívali, ale podle nich si i hráli?

 

Možná namítnete, že objevuji Ameriku – že samozřejmě ano. Že děti mají v Krtečkovi svůj vzor.

 

Je to tak. Během víkendového hlídání mě o tom přesvědčila naše vnučka, v listopadu tříletá. Zaujal ji jeden z nejstarších dílů – Krteček a autíčko.

 

V kostce: Krteček toužící po vlastním dopravním prostředku narazí na autíčko na klíček, které je ale totálně „na šrot“. O to se předtím postaral kladivem rozčepýřený kluk typu syčák. Krteček řešil dilema. Auto měl na dosah, leč zprovoznění bylo nad jeho síly. V zoufalství si všiml, že nedaleko veze odtahový autojeřáb velký havarovaný vůz do servisu. Udělal totéž – a tak si splnil životní sen: funkční opravené autíčko. Jako nové.

 

Klíčový moment: v autoservisu vyzvedl vrak, který Krteček pracně přitáhl, k opravě dílenský jeřáb. To inspirovalo vnučku k nové hře. S poukazem na to, že „green autíčko má auíka“ se pustila do opravy – poté, co předtím z boxu s hračkami vydolovala hák od jeřábu i s navijákem.

 

Více v obrazové části.

... obr. 1/Zelené "legoautíčko" určené k opravě. Nejprve je zapotřebí připevnit hák jeřábu. (Foto zde i níže: Autor článku.)

 

... obr. 2/Detail uchycení háku (šipka).

 

... obr. 3/Zvedání auta na montážní plošinu.

 

... obr. 4/Vyjmutí háku jeřábu na montážní plošině.

 

... obr. 5/Těsně před  opravou. Jako nástroj poslouží červený model požárního hydrantu.

 

... obr. 6/Opravené autíčko bude přesunuto na výdejní místo.

 

P. S. V dnešní době, kdy „host vyhazuje vrchního“ a  život okolo nás jako by byl v mnoha ohledech vzhůru nohama, jeví se coby nejlepší lék na duši svět dětské fantazie. Jednoduchý a pravdivý.

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 17.10.2021 0:33 | karma článku: 15,63 | přečteno: 290x