I přes neblahý úděl důvod k radosti

Nemám v současné době mnoho důvodů k jásotu. Před pár dny si žena ošklivě zlomila nohu v oblasti kotníku. Následovala okamžitá operace. Nyní je doma a já se sžívám s novou funkcí domácího ošetřovatele.

 

Se vším všudy.  Tedy s výjimkou odborných úkonů. Je to činnost, která má smysl. Vždyť co je důležitější v životě než sloužit potřebnému člověku sobě nejbližšímu.

 

Přesto jsem pocítil radost. Mám ji vždy, když někdo jiný než já, na mysli mám novináře mainstreamových serverů, píše na internetu o tom, co považuji za důležité. Mimo jiné  proto, že já o tom už psát nemusím. Kromě toho: přečte si to víc lidí a to je důležité.

 

Radost mi udělala glosa Jiřího Hoška na portále Seznam Zprávy nazvaná „Triumf lidskosti. Když Íránec věnuje olympijskou medaili Izraeli“ (28. 7.). Pojednává o příběhu íránského, nyní Mongolsko reprezentujícího judisty Saeida Mollaeie, který v Tokiu vybojoval stříbrnou medaili a jako výraz přátelství a díků za podporu ze strany Izraele ji tomuto státu symbolicky věnoval.

 

Jsou to zprávy, které zní víc než libě uchu každého, komu leží na srdci mír mezi Izraelem a jeho sousedy. Ten se rodí v prostředí desetiletí pěstované nenávisti vůči židovskému státu pomalu a nesnadno, ale rodí. A přináší své ovoce, jehož sladkost mohou okusit i prostí lidé.

 

Důkazem je zpráva, kterou přinesl 28.7. server The Times of Israel („3 women receive kidneys in Israel-UAE organ exchange, 1st with Arab state“). Vůbec poprvé došlo mezi Izraelem a nějakým arabským státem k vícenásobnému darování ledvin. Tím arabským státem jsou Spojené arabské emiráty, které navázaly s Izraelem diplomatické styky a zahájily normální partnerství.

 

Do akce byly zapojeny tři ženy a jeden muž v Izraeli a dvě ženy v Abú Zabí. O co přesně šlo, ukazuje obrázek 1, který poslouží jako užitečná ilustrace.

 

... obr. 1/Zdrojové informace k obrázku viz*

 

V Šebově nemocnici v izraelském Ramat Ganu byla odebrána ledvina 39leté ženě (č. 1) a přes Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu poslána do Abú Zabí ženě č. 2. Jde o matku ženy č. 3, která naopak darovala ledvinu ženě č. 4 v Izraeli, která je hospitalizována v Rambamově nemocnici v Haifě. V Izraeli pak muž č. 6 - manžel ženy č. 4 – daroval ledvinu ženě č. 5, což je matka ženy č. 1. O tuto fázi výměny se postarala Rabinova nemocnice v Petach Tikvě (vidíte, jak je obrázek užitečný).

 

Bez normalizace vztahů neboli tzv. Abrahamovských dohod mezi Jeruzalémem a Abú Zabí by bylo něco takového nemyslitelné. Svět, resp. Blízký východ se alespoň v některých ohledech mění k lepšímu – a to je důvod jistě nejen mé radosti.

 

Jak řekl profesor Eitan Mor, který vedl operaci v rámci tohoto projektu v Ramat Ganu: „Doufám, že tato součinnost otevře dveře ke spolupráci v dalších oblastech medicíny mezi námi a Emiráty.“

 

Věřme, že tomu tak bude a Emiráty tím dají příklad dalším arabským zemím. Užitek z toho budou mít všichni zúčastnění.

 

* Schéma vytvořil autor článku. S použitím programu MS Windows Malování a Malování 3D. Zdroj vlajek: Pixabay.com, volná licence.

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.7.2021 20:51 | karma článku: 18,23 | přečteno: 427x