Hrdinka z Bagdádu

Ve středu 4. prosince se bude konat v sídle izraelské mise v OSN další Den vzpomínky na židovské uprchlíky. Zvláštním hostem bude Miss Iráku z roku 2017 Sarah Idanová (fotoodkazy níže).

•Abych vše uvedl na pravou míru. Jde o vzpomínku na zapomenuté - na Židy z arabských zemí a Íránu, kteří byli ve dvacátém století, masově pak po vzniku Izraele 1948, vyhnáni ze svých domovů. Kolik jich bylo?  Minimálně  850 tisíc, někteří badatelé se přiklánějí k tomu, že se jejich počet blíží k jednomu milionu.

 

Na tomto místě musíme zmínit arabské uprchlíky z území, které se do roku 1948 nazývalo Palestina. Arabů z tohoto teritoria odešlo dobrovolně, uprchlo nebo bylo vyhnáno přibližně tolik, kolik Židů z muslimských zemí. Odhady se pohybují v rozmezí mezi 730 tisíci a 915 tisíci.

 

Přesto: tzv. palestinští uprchlíci, správně palestinsko-arabští uprchlíci, patří mezi top témata světové politiky, zatímco o židovských uprchlících z muslimských zemí (arabských států a Íránu) se téměř nehovoří. Přitom věhlasná rezoluce RB OSN č. 242/1967, kterou se kde kdo ohání, vyzývá ke „spravedlivému řešení problému uprchlíků“, což prakticky všichni (většina světa) automaticky spojují s problémem uprchlíků arabských z někdejší mandátní Palestiny a sotva kdo vnímá tento problém komplexně: že vedle zmíněných arabských existoval zhruba stejný počet uprchlíků židovských.

 

Má-li tedy být tento problém řešen spravedlivě, nelze jednu skupinu preferovat a druhou zcela přezírat.

 

Právě proto vznikla organizace JIMENA (Jewish Refugees from Arab Countries and Iran), která upozorňuje na existující nerovnováhu v této záležitosti a bojuje proti revizionistické historii Blízkého východu, která prezentuje Izrael jako bělošskou, evropskou koloniální základnu v oblasti a zcela ignoruje skutečnost, že více než polovina židovských obyvatel Izraele pochází z řad mizrachim a sefardských Židů (ze severní Afriky a Středního východu), kteří uprchli ze svých původních domovů v důsledku protižidovského pronásledování ze strany tamních režimů.

 

Nárokují-li palestinští Arabové finanční náhradu za majetek, který v mandátní Palestině zanechali, musí se totéž týkat i majetku Židů, který zanechali v muslimských zemích. Tedy – má-li být řešení izraelsko-arabského konfliktu opravdu spravedlivé.

 

UNIKÁTNÍ HOST – MISS IRÁKU

Podíváme-li se na letošní plakát (foto   ZDE) zvoucí do sídla OSN na vzpomínku věnovanou židovským uprchlíkům z muslimských zemí, najdeme na něm i obrázek a jméno Sarah Idanové. Je to výjimečná mladá žena, rodačka z Bagdádu (*1990), která ovšem ve své zemi žít nemůže.

 

Důvod? Tradiční: protiizraelská nenávist iráckého režimu.

 

Sarah je držitelkou titulu Miss Iraq in America 2016 (v Hollywoodu studovala na Musicians Institute), Miss Iraq 2017 a ve stejném roce se zúčastnila v Las Vegas Miss Universe (ČR zastupovala Michaela Habáňová). A tam se to stalo: Sarah udělala tu nejnormálnější věc, kterou dnes mladí lidé dělají. Pořídila si selfie s jednou z účastnic – Adar Gandelsmanovou. A umístila snímek na svůj Instagram (fotoodkaz níže).

 

Co je na tom? Vlastně nic – až na jeden „detail“. Adar zastupovala v Las Vegas Izrael. A v Iráku vypukla hysterie. Rodině Sarah i jí samotné bylo vyhrožováno smrtí, což rodinu přinutilo uprchnout do USA a Sarah z USA se nevracet.

 

Sarah totiž neuposlechla výzvu, aby společné foto s Adar z Instagramu odstranila. Je na něm dosud. A dosud také trvá přátelství s Adar. Sarah je jednou z těch nemnoha veřejně známých arabských žen, které mají na Izrael jiný názor, než jaký je šířen oficiální propagandou v její zemi. Nedávno odsoudila teroristické počínání Hamasu a kriticky se vyjádřila ke stavu lidských práv v Iráku. „Odměna“ přišla vzápětí: byla zbavena iráckého občanství. Podporuje přátelství mezi Židy a Araby, mír mezi Izraelem a palestinskými Araby. V roce 2018 přijela do Izraele (video níže) s poselstvím míru. Návštěvu zorganizoval AJC – Americký židovský výbor.

 

Na jedné straně úcta, uznání, přátelství. V Izraeli je vnímána jako hrdinka. Na druhé straně nenávist, nepřátelství, výhrůžky. Je to paradox: ti, které vykresluje arabská propaganda jako úhlavní nepřátele, chovají se k Sarah jako přátelé. Doma jí její vlastní slibují smrt. Kvůli jednomu snímku.

 

Proto žije za oceánem.

 

Pak se ptejme, kdo a co je v regionu příčinou toho, že mezi Araby a Izraelem stále nevládne plnohodnotný mír.

FOTOODKAZY

Selfie, které vyhnalo Sarah a její blízké z Iráku. S Miss Izraele Adar Gandelsmanovou./ZDE

Obrázek, který přivádí zavilé muslimy k šílenství. Sarah během promenády v plavkách. Na Miss Universe v Las Vegas./ZDE

Sarah Idanová - oficiální portrét soutěže Miss Universe 2017./ZDE

 

VIDEO/YOUTUBE

Obě královny krásy při rozhovoru s izraelskou satelitní a internetovou televizí i24NEWS během návštěvy Sarah Idanové v Izraeli v červnu 2018/4 min 5 sec.

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 24.11.2019 8:00 | karma článku: 18,22 | přečteno: 331x