Hraje Twitter fér?

Možná je to naivní otázka. Přesto mě napadla. V souvislosti s tím, jak pracuje Twitter. Přesněji, jak „cenzuruje“ Twitter. Uvozovky jsem použil proto, že experti by nám vysvětlili, proč o žádnou cenzuru nejde.

 

Nám laikům (některým) to ale může připadat jinak. Věc názoru a úhlu pohledu.

 

Nejprve obecná poznámka. Pokud se někdo rozhodne být soudcem toho, co je a co není pravdivé v obsahu jeho platformy, kterou užívá několik stovek milionů, pak si na sebe vzal nadlidský úkol, má-li si počínat férově a spravedlivě. Anebo tomuto úkolu není s to dostát – a pak si počíná nefér a nespravedlivě.

 

Řeč je samozřejmě o Twitteru. Problém vyvolal celosvětovou pozornost zejména poté, co byl zablokován účet amerického prezidenta.

 

Pokud by totiž tato společnost chtěla plnit roli „hlídače pravdy“ tak, aby nevyvolala dojem, že měří dvojím metrem, musela by se chovat vůči všem svým uživatelům stejně. Tím nemyslím, že můj twitterový účet je co do významu shodný s Trumpovým. Jde mi o něco poněkud jiného.

 

V pondělí 18. ledna 2021 napsal izraelský server Arutz ševa (a řada dalších médií), že Twitter dočasně pozastavil účet novopečené kongresmanky  MARJORIE TAYLOROVÉ GREENOVÉ, která zastupuje ve Sněmovně reprezentantů Georgii. Patří k republikánské menšině, je podporovatelkou Trumpa. I ona si myslí, že prezidentské volby byly zfalšovány a v tomto smyslu se také na Twitteru vyjádřila.

 

Učinila tak i 17. ledna 2021.

 

Podle zpráv měla pozastavený účet 12 hodin. Toto jsem nemohl ověřit (a nezbývá než agenturní zprávě věřit), nicméně na Twitteru pod jejími příspěvky jsem našel toto oznámení:

 

Twitter upozorňuje:  Toto tvrzení o volebních podvodech je zpochybňováno, proto na tento příspěvek nelze odpovídat, přeposílat ho ani lajkovat kvůli riziku (vyvolání) násilí.

 

Čili: poslankyně vyjádřila svobodně svůj názor, o kterém si Twitter myslí, že není pravdivý,  a proto zasáhl.

 

Můžeme si o tom myslet cokoli (raději nezveřejňovat) – a aby naše přemítání o tom, jak „férově“ Twitter pracuje mělo další podnět, nabídnu reakci Marjorie T. Greenové:

 

 

Greenová: Twitter ponechal na této platformě čtyři roky dezinformaci o „ruské koluzi*/“. Byla to od samého počátku stoprocentně podvodná zpráva, ale stejně zde zůstala.

 

Je to další důkaz dvojího standardu společnosti Twitter při posuzování jeho obsahu. Příliš důvěryhodnosti nevyvolává. Hraje Twitter fér? To je, na co se ptám.

 

*/ Jde o obvinění, že Trump spolupracoval s Rusy při jejich údajné snaze ovlivnit US prezidentské volby 2016 v jeho prospěch (a v neprospěch demokratů). Pravdivost tohoto obvinění tzv. Muellerova zpráva v roce 2019 nepotvrdila.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 18.1.2021 19:55 | karma článku: 24,55 | přečteno: 351x