Hokej: Jak Číňani zajistili Emirátům účast na MS

Minulý týden (13-19/4)  hostil jihoafrický Cape Town účastníky mistrovství světa v ledním hokeji. Ne, to není chybný údaj. Řeč je o šampionátu Divize IIB.

Tu tvoří šest účastníků a systém je jednoduchý. Vítěz turnaje postupuje do Divize IIA, poslední v tabulce pak sestoupí do nejnižší hokejové Divize III.

 

Do Cape Townu se sjely reprezentace ze čtyř kontinentů – z lidové Číny (ČLR), Izraele, Buharska, Mexika a Nového Zélandu. Půltucet doplnil hostitelský tým JAR.

 

Když se turnaj dostal do samotného závěru, lidé obeznámení se situací nejen v hokeji, ale také na Blízkém východě (zde mám na mysli tamní politické poměry a vztahy) začali tušit možný problém.

 

O co šlo?

 

Izraelcům se pranic nedařilo. Před závěrečným hracím dnem (19/4) byli v tabulce předposlední. Hůř na tom byla pouze JAR.

 

Pokud by Izrael ve svém posledním utkání s Mexikem prohrál (což se nakonec stalo) a na závěr šampionátu JAR porazila reprezentaci ČLR, izraelský výběr by skončil v tabulce poslední a sestoupil by do Divize III. Na tom by nebylo samo o sobě nic zvláštního, až na malý detail: v Divizi III účinkuje také reprezentace Spojených arabský emirátů.

 

Co má být? - mohou mnozí namítnout. Po pravdě řečeno: nebylo by nic, kdyby se všechny země v regionu tvořeném mořem muslimů a jedním židovským státem chovaly normálně. Tak tomu ovšem není. Pro některé muslimské země hrát s Izraelem představuje nepřekonatelný problém – a je znám dostatek příkladů, kdy muslimové odmítli s Izraelci nastoupit, a to z jediného, iracionálního důvodu: Izraelci reprezentují stát, který jejich vlády neuznávají.

 

Tedy: pokud by Izrael do Divize III sestoupil, musela by hokejová asociace Emirátů v čele s panem Mubarakem Al Mazroueím začít řešit dilema: jak se k tomuto, pro ně zásadnímu problému postavit. Není těžké si představit, že činovníci asociace vzývali Alláha s přáním, aby v posledním zápase Divize IIB Čína porazila Jižní Afriku, čímž by do Divize III spadli nikoli nenávidění Izraelci, ale hojejisté JAR.

 

Z jejich pohledu je Alláh vyslyšel. Ostatně čínská reprezentace, suverén a vítěz Divize IIB, neměla se slabou JAR moc těžkou práci. Porazila ji 7:3 a všem lidem, kteří se nějak angažují kolem hoejové reprezentace Emirátů, bezpochyby spadl kámen ze srdce.

 

Zlomyslníci mezi námi by mohli namítnout: všeho do času. Co když MS Divize III v roce 2016 Emiráty vyhrají, postoupí do Divize IIB a budou řešit stejný problém? Stát by se to samozřejmě mohlo, ale výkonnostně na něco takového zatím nemají. Na nedávném MS 2015 konaném v Turecku reprezentace Emirátů ze šesti zápasů pouze jedou vyhrála, a to nad ještě slabší Bosnou a Hercegovinou, která skončila poslední.

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 22.4.2015 9:03 | karma článku: 8,97 | přečteno: 490x