Glosa blogu: K černochovi na letáku

Asi jsem byl naivní. Domníval jsem se, že v naší době není kvalifikačním předpokladem k výkonu nějaké lidské činnosti barva kůže, nýbrž schopnosti dotyčného.

Když jsem se se zpožděním dozvěděl, že někteří Češi dokázali vyvolat mediální kauzu z toho, že na reklamním plakátu nadnárodního maloobchodního řetězce Lidl je mezi více bílými modely a modelkami také jeden černoch, zdráhal jsem se tomu uvěřit.

 

Ona je to ale pravda!

 

Pak si musíme říci: co je to za netolerantní ignoranty, kterým něco takového vadí?

 

Černoch jako model na plakátu. Splňuje „kvalifikační“ předpoklady pro tuto práci? Nejspíš ano, jinak by ho příslušná firma neangažovala. Dělá něco jinak než ostatní modelové a modelky? Nikoli. Počíná si jako ostatní: prezentuje dle pokynů reklamní agentury určitý oděv.

 

Tak v čem je problém? Jenom v tom, že má jinou barvu kůže? Pokud ano, jde o krystalický čistý rasismus.

 

Lze chápat oprávněné obavy většinové populace ČR z přistěhovalců (běženců), zejména z islámských zemí, a s tím spojenými průvodními jevy. Lze pochopit motivy aktivistů, kteří vedou kampaň proti islámu (v ČR). Lze pochopit ledacos z podobného stylu uvažování, ale to, co předvádějí někteří Češi kvůli tomu, že Alpha Dia prezentuje v sešitovém katalogu triko s knoflíkovou lištou a mikinu – a tady mluvím výlučně za sebe – pochopit nelze.

 

Negativní reakce vůči Diovi jsou urážkou zdravého rozumu i prostého lidství.

 

Pokud bychom totiž tuto stupiditu akceptovali, museli bychom požadovat nápravu v záležitostech podstatně „závažnějších“. Totiž odchod Reye Korantenga z postu moderátora Televizních novin stanice NOVA a Zuzany Tvarůžkové z postu redaktorky České televize. Logika je neúprosná. Co kdyby někde v daleké cizině zachytili místní lidé satelitní vysílání programu Inteview ČT24 se Zuzanou Tvarůžkovou jako moderátorkou? Mohli by nabýt falešného dojmu, že Češi jsou tmavé pleti! Dovedete si představit větší národní tragédii?

 

Čili: vadí-li Alpha Dia na kusu papíru určeném česky mluvícím zákazníkům, měli by vadit i Koranteng a Tvarůžková na obrazovce českých televizí. Vadí-li, pak já říkám, že mně zase vadí výskyt hlupáků v českém národě, kterým vadí Dia, Koranteng a Tvarůžková.

 

A co teď s tím, milí hlupáci?

... Alpha Dia na profilové stránce webu Models.com.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 7.1.2017 8:00 | karma článku: 22,26 | přečteno: 965x