Fotbalista Bačo může být spokojen

Ondřej Bačo je jediným českým hráčem, který působí v nejvyšší izraelské fotbalové lize Ligat Haal. Obléká dres Hapoelu Jeruzalém, kde působí na postu středního obránce. A proč může být spokojen?  

 

V pondělí 13. března byla šestadvacátým kolem dohrána základní část této ligy, která čítá čtrnáct celků. Po ní se kluby rozdělí do dvou skupin – ve skupině o titul hraje nejlepších šest, tedy ty, které skončily na místech 1 až šest po 26. kole.

 

Ve skupině o udržení v nejvyšší soutěži hraje zbývajících osm celků, přičemž poslední dva sestoupí do 2. národní ligy (Liga Leumit).

 

Hapoel Jeruzalém je jedním ze dvou prvoligových klubů působících v izraelském hlavním městě. Je týmem úspěšnějším. Kdysi slavný Bejtar Jeruzalém je na tom o něco hůře, třebaže se postupně probojoval ze samotného dna tabulky až k hranici skupiny o titul.

 

Po skončení základní části skončil Hapoel Jeruzalém na pátém místě a bude tedy hrát ve skupině o titul (a také o účast v evropských klubových soutěžích). Tabulka po 26. kole má tuto podobu:

 

Postupující do skupiny o titul

1. Maccabi Haifa ... 62 bodů - vítěz základní části

2. Hapoel Beerševa ... 58

3. Maccabi Tel Aviv ... 52

4. Maccabi Netanya ... 37

5. Hapoel Jeruzalém ... 36 ... +4 (gólová diference)

6. FC Ašdod ... 36 ... +2

 

Účastníci skupiny o udržení

7. Bejtar Jeruzalém ... 31

8. Hapoel Haifa ... 30 ... -3

9. Bnej Sachnin ... 30 ... -4

10. Hapoel Hadera ... 29

11. Hapoel Tel Aviv ... 27

12. Maccabi Bnej Reine ... 24

13. Ironi Kirjat Šmona ... 21

14. Sekcia Ness Ciona ... 17

 

Body získané v základní části týmům zůstávají. Ve skupině o titul je na programu deset kol, ve skupině o udržení o tři méně. Vítěz Ligat Haal bude hrát v prvním předkole Ligy mistrů UEFA, vicemistr a třetí v pořadí postoupí do 2. předkola Evropské konferenční ligy. Čtvrtým izraelským účastníkem evropských pohárových soutěží, který začne také v 2. předkole Evropské konferenční ligy, bude vítěz Poháru státu. Ten je nyní ve fázi před semifinálovými dvoukoly, která se budou hrát až v květnu, přičemž zde Ondřej Bačo šanci nemá, protože Hapoel Jeruzalém byl vyřazen před branami osmifinále druholigovým klubem Maccabi Petach Tikva.

 

Semifinálové pohárové dvojice tvoří Bejtar Jeruzalém vs Maccabi Tel Aviv a FC Ašdod versus Maccabi Netanya. Jak patrno, vyřazen byl i lídr základní části – Maccabi Haifa.

 

Šance, že by se Hapoelu Jeruzalém podařilo dosáhnout alespoň třetího místa, aby mohl hrát Evropskou konferenční ligu, je spíše v rovině sportovního zázraku, a tak popřejme Ondřeji Bačovi co nejlepší umístění jeho týmu v konečném pořadí. Byť je třeba přiznat, že postup do skupiny o titul a pátá pozice po základní části je velkým úspěchem, neboť Hapoel Jeruzalém hraje nejvyšší soutěž po 21leté přestávce teprve od sezony 2021/2022, kdy skončil celkově dvanáctý, tedy těsně nad propastí sestupu.

 

Prvním zápasem Hapoelu Jeruzalém ve skupině o titul je v sobotu 18. března odpoledne duel v Beerševě s tamním Hapoelem.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 18.3.2023 0:00 | karma článku: 5,17 | přečteno: 164x