Eden Alene: Druhý pokus

V českých médiích, pokud se píše a mluví o Izraeli, převažují dvě témata. Covid a březnové volby. Země ale nabízí i jiné události. U jedné z nich se zastavíme.

 

Pandemie koronaviru ovlivnila všechno, co ovlivnit mohla. Poprvé v historii také konání písničkové soutěže o Velkou cenu Eurovize. Je stará jako autor těchto řádků – premiéru měla v roce 1956. Pak evropští a později i neevropští zpěváci (zástupci zemí sdružených v Evropské vysílací unii EBU či k ní přidružených – nemá nic společného s Evropskou unií) soutěžili pravidelně rok co rok. Až do loňska: Eurovize 2020 byla kvůli koronaviru zrušena (podobně jako například letní OH v Tokiu).

 

Soutěž 2020 se měla konat v nizozemském Rotterdamu, v Izraeli se připravovala zpěvačka  Eden Alene. Jeruzalémská rodačka (*2000), jejíž otec a matka, později rozvedení, pocházejí z etiopské diaspory. Zklamání ze zrušení festivalu bylo velké, nicméně Izrael patří k těm zemím (podobně jako ČR), které se rozhodly, že interpret vybraný pro Rotterdam 2020 bude reprezentovat svoji zemi i na klání letošním. Eden se tedy těší a doufá, že napodruhé to vyjde.

 

Zpěvačka zůstává, to co se změnilo, je soutěžní píseň. Izraelská veřejnoprávní televize Kan 11 připravila do užšího výběru tři songy, přičemž o vítězném rozhodovala veřejnost. Vlastně už rozhodla. V pondělí 25. ledna televize oznámila, že v Rotterdamu bude Elen zpívat skladbu „Set Me Free“. (Osobní slovo autora: Ačkoli jsem nehlasoval, po vyslechnutí všech tří písní jsem si přál, aby vyhrála právě tato; potěšení je tedy na mé straně.)

 

Sleduji Eurovizi od roku 1976 – a pozitivně vnímám jeden rozdíl. V době před internetem jsme byli odkázáni, zejména v komunistické éře, na přímé přenosy německé nebo rakouské televize (kdo jsme žili v dosahu jejich signálu); co jsme nepochytili z vysílání, to jsme prostě neměli, například názvy písní apod. Jistě, pomohlo video (kdo ho měl).

 

Éra svobody ve spojení s internetem přinesla doslova revoluční změnu a nové možnosti. Co nám dříve ani nemohlo přijít na mysl, je dnes samozřejmostí: možnost poslechnout si soutěžní skladby několik měsíců před samotným kláním.

 

Tady je Eden Alene v písni „Set Me Free“/YOUTUBE:

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 26.1.2021 16:00 | karma článku: 8,19 | přečteno: 156x