Dva hroby

• Láká vás starověký Egypt? Objevy archeologů, které nás vracejí o dva a půl tisíce i více let zpátky? Poznání tajemství života v zemi faraonů?

O víkendu (19-20/04) přinesla egyptská média zprávu právě pro tuto skupinu zájemců o historii. Zájemců o vykopávky na obou březích Nilu. Tentokrát nás přivádí do města Al Bahnasa, asi 160 km jižně od Káhiry. Leží v provincii Mínja, ve starověku se jmenovalo Pr-Medjet, později v ptolemaiovském a římském období se stalo rozvinutým městem známým jako Oxyrhynchus. Stejně se jmenuje i ryba – místní starověké božstvo.

 

Patrně proto se v rámci posledního archeologického objevu našlo mnoho mumifikovaných ryb. Včetně těchto, které byly symbolem města.

 

Spojený tým španělských a tamních egyptologů odkryl v Al Bahnase dva hroby pocházející z 26. dynastie. Touto dynastií začíná období známé jako Pozdní doba v dějinách starověkého Egypta. Datuje se do období 665 až 332 před Kristem.

 

Oba hroby obsahují poměrně zachovalé mumie a další cenné předměty. V prvním hrobu byl kalamář a dvě bambusová pera. Z toho odborníci vyvozují, že pohřbeným je písař. Z dalších nalezených věcí jmenujme velké množství mumifikovaných ryb (viz zmínku výše) a víka pro kanopy (schránky pro vnitřnosti při mumifikaci).

 

V druhém hrobu ležel kněz. Hlava rodu, jehož mnoho příslušníků sloužilo jako kněží v Usirově chrámu objeveného nedávno asi 2 km západně od hrobu.

 

V lokalitě byla dále mnoho sarkofágů a kanopy z alabastru s hieroglyfy, bronzové sošky boha Osiria a v hrobu kněze velké množství bronzových mincí.

 

Výběr z nalezeného převzatý z egyptských médií Ahramonline a Luxor Times Magazine přináší následující kolekce.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 21.4.2014 12:00 | karma článku: 10,50 | přečteno: 387x