Dokument na blogu: Byl let zastaven, nebo přerušen?

• Ještě jednou se vrátím k tragické události z prvního září 1983, kterou snad všichni známe pod „kódovým“ označením KAL007. V diskusi pod mým článkem „Polemika KAL007 vs IR655“ se objevil příspěvek pana L. J., který napsal následující.

Přiznám se, že mě jeho věta o přerušení letu poněkud zarazila. Byl jsem skálopevně přesvědčen, že Sověti použili tehdy termín zastavení letu. Sebekriticky ovšem přiznávám, že ruku do ohně bych za vlastní paměť postiženou lehkým „hosipem“ (pro slušné čtenáře sklerózou) do ohně nedal.

 

Co teď s tím?

 

Zbývaly dvě základní možnosti. Buď zpřeházet byt a po několika hodinách usilovného hledání snad najít staré výtisky Rudého práva (RP), kde bychom se dočetli, jakou terminologii tehdy komunistická propaganda použila, anebo nahlédnout na internetu do digitalizovaného archivu RP.

 

Jako obvykle, i tentokrát „B“ bylo správně.

 

A když už jsem tomu věnoval část nedělního tropického odpoledne, nabízím nejen panu L. J. správnou odpověď, ale také ostatním zájemcům, zejména nepamětníkům, seznámení s tím, jak tehdejší propaganda o události referovala a kdy se Sověti odhodlali přiznat pravdu.

 

OBRAZOVÁ ČÁST

 

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 20.7.2014 13:40 | karma článku: 24,58 | přečteno: 1701x