Dilema míří k Nejvyššímu ústavnímu soudu

Egyptem cloumá právní schizofrenie. Týká se ostrovů Tiran a Sanafir na vstupu do Akabského zálivu. Přesněji odpovědi na otázku, komu oba ostrovy patří.

 

Egyptu, či Saúdské Arábii?

 

Kauzu odstartovala dohoda mezi Káhirou a Rijádem z dubna 2016. Během návštěvy saúdského monarchy Salmana bylo oznámeno, že Egypt předá svrchovanost nad oběma ostrovy Saúdům. V rámci vymezení nové námořní hranice.

 

Proti byla nemalá část egyptské populace a odborné veřejnosti a také, což je nejpodstatnější, soudy.

 

Pro předání se naproti tomu vyslovil parlament.

 

Shrňme:

 

  • v lednu 2017 Nejvyšší správní soud dohodu o ostrovech zrušil a potvrdil egyptskou suverenitu nad nimi;
  • v dubnu 2017 káhirský soud po naléhavé záležitost rozhodl, že Nejvyšší správní soud nemá pravomoc v kauze obou ostrovů rozhodovat;
  • v červnu 2017 egyptský parlament většinou hlasů dohodu schválil.

 

Kdo bude mít poslední slovo? Zbývá jediná instituce: Nejvyšší ústavní soud. Ten ve středu 21/6 vydal předběžné rozhodnutí. Pozastavil platnost všech dosavadních verdiktů týkajících se předání ostrovů. Do té doby, než vydá verdikt vlastní.

 

Bude to bezesporu jedno z nejdůležitějších a nejsložitějších rozhodnutí v historii této instituce. Jde totiž o právní bitvu mezi mocí soudní na jedné a mocí výkonnou a zákonodárnou na straně druhé.

 

Verdikt je proto očekáván s mimořádnou pozorností nejen v Egyptě.

 

Abychom podstatě dilematu lépe porozuměli, je to podobné (zdůrazňuji: podobné), jako kdyby česká justice pravomocně poslala do vězení Petra Kramného za hotelové vraždy v egyptské Hurghadě a Poslanecká sněmovna většinou hlasů rozhodla, že Kramný je nevinen.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 22.6.2017 8:00 | karma článku: 6,41 | přečteno: 227x