Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Díky, pane Uhde!

Je to náhoda, nebo něco víc? Před několika dny se mi stalo to, co v posledních letech Milanu Uhdemu. V myšlenkách jsem se zabýval L. K. Feierabendem.

Lidové noviny přinesly v sobotu 27. října pozoruhodnou úvahu „Převaha hlasů vs. pravda“ Napsal ji Milan Uhde, kterého jistě nemusím představovat. Zaujal mě hned její úvod:

 

  • Budu slavit doma. Vybavím si osud politika, o kterém v posledních letech často přemýšlím. Jmenoval se Ladislav Karel Feierabend.

 

Mnohokrát jsem o něm přemýšlel i já. V uplynulých letech a intenzivně – ani nevím proč – v předchozích dnech. Znovu jsem si přečetl v tomto týdnu na internetu jeho životopis. Ministrem byl v nejtěžším období československého státu, myšleno před komunistickou totalitou: po Mnichovu i za protektorátu. Když bylo prozrazeno jeho odbojové angažmá, uprchl do zahraničí, kde se v Londýně stal členem exilového kabinetu. V únoru pětačtyřicátého, kvůli nesouhlasu s nastolenou politickou orientací, z exilové vlády odešel. Jak píše historik Jan Jandl na webu České národní listy:

 

  • stal se tak jediným ministrem exilové vlády, který otevřeně protestoval proti snaze Sovětského svazu zařadit poválečnou republiku do sovětské zájmové sféry i záměrům československých komunistů využít války a poválečného chaosu v Evropě k mocenskému převratu a získání absolutní vlády v Československu.

 

Byl jedním z nemnoha jasnozřivých, čímž se dostal do opozice vůči prezidentu Benešovi a tehdejšímu politickému trendu, kdy standardní model demokracie (vláda – opozice) nahradil model Národní fronty. S omezeným počtem politických stran a se zákazem činnosti pro (nejen)  Agrární stranu, jejímž byl Feierabend dlouholetým členem.

 

Jeho syn, v Kalifornii žijící Ivo Feierabend,  k tomu v rozhovoru pro web Krajané.net před deseti lety řekl:

 

  • Otec přichází z exilu nikoliv jako vítěz a jako hrdina, ale jako poraženec, protože on byl jediný ve vládě, který rezignoval, protože nesouhlasil s Benešem, že jede do Československa přes Moskvu a také nesouhlasil s tím, že Agrární strana a jiné jsou zakázány. Ty státoprávní strany představovaly většinu voličů. Najednou ta kontinuita byla úplně přerušena a to je jedna z tragédií Československa, protože ta třetí republika umožnila komunistům dostat se k moci. To otec věděl.

 

 

Po návratu do osvobozené vlasti nicméně nehodil flintu do žita, ale angažoval se ve straně národně socialistické, byť sám ve volbách 1946 do parlamentu nekandidoval. Záhy po komunistickém převratu 1948 odešel do exilu podruhé – kdyby tak neučinil, není pochyb o tom, co by ho čekalo: zatčení, výslechy, mučení a dlouholetý žalář, pokud ne popravčí prkno. Cílem jeho druhého exilu byly Spojené státy; zemřel na dovolené v Rakousku v roce 1969.

 

Teprve v polistopadové éře, v roce 1995, byl oceněn: od prezidenta Václava Havla obdržel in memoriam Řád TGM I. Třídy.

 

Milan Uhde ve svém článku píše, že Feierabendův osud je příběhem veřejného činitele, který měl pravdu. Jinak řečeno: postavil se proti vývoji, vysvětluje Uhde, který vedl zhoubným směrem. A pokračuje:

 

  • Drtivá poválečná většina naopak tento vývoj schválila nebo se s ním smířila a prakticky jej pomáhala naplnit. Pro mě z toho vyplývá, že většina má vždy a pokaždé jen a jen převahu hlasů, zato pravdu mít nemusí. Demokraticky přijatá rozhodnutí mohou demokracii dokonce i poškodit nebo nadobro zrušit.

 

To jsou velice závažná slova, slova inspirující k zamyšlení. I demokratická většina potřebuje zpětnou vazbu, kontrolu (opozice), korekci (proto existence horní komory). Není-li tomu tak (předúnorový model Národní fronty), hrozí cesta do pekel. Přesně to se po válce stalo, proto tak neslavně skončila třetí československá republika.

 

V těchto dnech, kdy si připomínáme sté výročí vzniku československého státu, vidíme ve dvoraně slavných neprávem opomíjeného Ladislava Karla Feierabenda. Muže, který měl správný úsudek, zavčas varoval – ale nebylo mu popřáno sluchu. Věřili jsme chimérám jiných a krutě jsme na to doplatili.

 

Zbývá říci: díky, pane Uhde, za vzpomínku na tuto skvělou osobnost. Vzorem pro nás je nejen – a samozřejmě – TGM, ale také L. K. Feierabend. Vážím si toho, že právě vy, nepochybná morální autorita a muž hodný respektu, jste toho velkého Čechoslováka v těchto svátečních dnech připomněl.

 

Tomáše G. Masaryka pozná na fotografii každý. Poznáme ale Ladislava K. Feierabenda? Můžeme to napravit – a kliknout   ZDE

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 27.10.2018 13:50 | karma článku: 21,77 | přečteno: 534x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Dotaz pro blogerku R. Kielbergerovou

Zmíněná autorka publikovala na svém blogu 19. dubna článek „Je Mgr. Valíková alkoholička, nebo není? Stejná otázka: Je ing. Flaška idiot, nebo není?“.

20.4.2024 v 19:21 | Karma: 3,83 | Přečteno: 51x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na diskusní příspěvek pana Milana Štastného (Doplněno)

Zveřejněn byl 20.dubna 2024 v 11:25 SELČ pod mým článkem z 19. dubna (“Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna“).

20.4.2024 v 14:20 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Reakce na informaci v článku blogerky Kielbergerové z 18. dubna

Blogerka Radka Kielbergerová v závěru svého článku (údajně jednoho z posledních na serveru iDNES) z 18. dubna 2024 prozradila, že požádala šéfadministrátora Patrika Bangu, aby mě vrátil na hlavní stránku.

19.4.2024 v 20:32 | Karma: 5,87 | Přečteno: 103x | Diskuse| Osobní

Lubomír Stejskal

Slovo k migračnímu paktu

Kdyby nešlo o tak závažné téma, byla by to docela zábava. Evropská unie připomíná člověka plačícího nad rozlitým mlékem.

18.4.2024 v 21:36 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Lubomír Stejskal

Video, které by měl vidět každý

Izraelský prezident Isaac Herzog sdílí na svém účtu na síti X nové video z barbarského únosu Yardena Bibase, jednoho z těch, kdo byli 7. 10. 2023 gangsterky odvlečeni teroristy do Pásma Gazy.

17.4.2024 v 23:03 | Karma: 0 | Přečteno: 23x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal