Déšť v suché zemi (Akt.)

Nebyl jsem doma a žena nemeškala, aby mi tu zprávu sdělila po telefonu. Slečna eL poslala na facebooku záběry z bouřky v Marse Alam.

Vlastně jsem nebyl překvapen. Jen se potvrdilo to, na co v tomto týdnu, konkrétně v úterý 25/10 upozorňovala egyptská meteorologická služba (a co zveřejnila prostřednictvím médií – obr. 1).

 

Slečna eL je atraktivní blondýna, jedna z bezpočtu středoevropských animátorek v egyptských hotelech, řadu let naše společná známá. U Rudého moře žije se svým egyptským přítelem, seznámili jsme se s oběma v Safaze a vždy se s nimi rádi na rudomořské riviéře potkáme.

 

Říká se v silné nadsázce, že v Egyptě prší jednou za tucet let. Není to pravda – přestože azurové nebe je tam jednou z vyhledávaných jistot a déšť je cosi jako klimatická atrakce, čas od času výjimka potvrzuje pravidlo. Místní zdroje uvádějí, že vydatné lijáky přicházejí v Horním Egyptě a v rudomořských horských oblastech na přelomu října a listopadu, a to každoročně. Někdy zasáhnou s plnou silou také turistickou část země. Tak jako ve čtvrtek 27/10.

 

Sledujeme-li každodenní předpovědi počasí, jak jako já pro letiště v Hurghadě, zaznamenáme po většinu roku stejný údaj, jaký je vidět na obrázku č. 2 - týká se pátku 28/10. Tedy nulové srážky.

 

Zcela odlišné číslo bylo ovšem na předpovědi pro čtvrtek 27/10 (obr. č 3). Neuvěřitelných 41 milimetrů. Na druhé straně ovšem – žádné překvapení. Lidé, kteří jsou v těchto dnech na dovolené v rudomořských hotelech postižených silnými dešti a větry, by mohli vyprávět. Nejspíš se s nějakým obrazovým svědectvím na sociálních sítích, blozích a domácích stránkách setkáme.

... obr. 1/Meteorologická správa varovala už 25. října před nadcházejícími silnými dešti. (Web Ahramonline)

... obr. 2/Z webu Weather Underground: Předpověď srážek na  28. 10. 2016 pro letiště v Hurghadě.

... obr. 3/Z webu Weather Underground: Předpověď srážek na  27. 10. 2016 pro letiště v Hurghadě. Diametrální rozdíl.

... obr. 4/Takto to vypadalo ve čtvrtek 27. 10. 2016 v Hurghadě. (Web Ahramonline)

... obr. 5/V Egyptě k vidění zřídkakdy: blesky na noční obloze krátce před půlnocí ve středu 26. 10. 2016. (Facebook slečny eL)

 

AKTUALIZACE

V pátek 28/10 server Ahramonline hlásil, že v důsledku přívalových dešťů a  záplav zahynulo v Egyptě patnáct lidí a 47 bylo zraněno. Počasí se má zlepšit od soboty (29/10).

Autor: Lubomír Stejskal | pátek 28.10.2016 13:21 | karma článku: 17,77 | přečteno: 279x