Depardieu nakonec oceněn byl

15. října jsem napsal „A“. Že na filmovém festivalu v egyptské El Gouně má být za celoživotní. profesní úspěch oceněn Gérard Depardieu. Tento záměr ovšem vyvolal odpor mezi některými arabskými umělci.

 

Napsal jsem tehdy (v článku „Depardieu na černé listině“):

 

Egyptská umělecká „fronta“, podpořená kolegy z Palestinské autonomie, Libanonu a Tuniska, celkem několik desítek lidí z branže a dalších oblastí krásného umění (např. literatury), se semkla v jeden šik a sepsala petici, v níž požaduje, aby Depardieu žádné ocenění nedostal.

 

Z důvodů nikoli uměleckých (což při pohledu na jeho filmový životopis snad ani nejde), ale především politických. Signatáři petice vyčítají francouzskému herci „vazby na Izrael“, rozumí se vazby pozitivní. A to je v jejich očích něco jako smrtelný hřích.

 

Jak 14. října napsal server Ahramonline, pocta pro Depardieua je podle signatářů petice "formou nepřijatelné normalizace ve vztahu k Izraeli“. V jejich prohlášení se píše: „Ocenění Gérarda Depardieua je v rozporu s jednomyslným rozhodnutím valného shromáždění Federace odborových svazů a většiny egyptských umělců, kteří odmítají všechny formy normalizace se sionistickým nepřítelem a jeho příznivci.“

 

V závěru svého textu jsem uvedl, pravda, poněkud příkře:

 

Pokud vedení  festivalu  tomuto politickému nátlaku podlehne, ztratí přehlídka hodně ze svého kreditu. Každý soudný člověk ji bude napříště právem považovat za zpolitizovanou a tudíž nedůvěryhodnou.

 

Dnes tedy přichází čas říci příslovečné „B“. Ke cti vedení  festivalu  budiž řečeno, že politickému tlaku nepodlehlo a francouzské filmové ikoně Zlatou hvězdici za celoživotní dílo udělilo. (Foto  ZDE)

 

Za to si zaslouží velkou pochvalu. Nedostalo se mu jí ale od každého. Ti, kdo s udělením ceny Depardieovi  nesouhlasí, nasazují organizátorům psí hlavu a požadují, aby příslušné odborové organizace podnikly „nezbytná opatření“ proti těm, kdo porušili rozhodnutí valného shromáždění Federace odborových svazů o tom, že se „sionistickou entitou (Izraelem – LS) a jejími podporovateli se nebude jednat a nebudou udržovány žádné kontakty. Jinak řečeno jde o hanebný bojkot Izraele a jeho přátel.

 

Což je v současné době, kdy dvě arabské země ze Zálivu uzavřely s Izraelem mír a další se k tomu chystají, obzvláště absurdní.

 

FOTO. Na festivalu se představila i domácí herečka Salma Abu Deifová, která hrál v oceňovaném filmu egyptském snímku Šejk Jackson. Ten se dostal dostal do širšího výběru na Oscara 2018 za nejlepší neanglicky mluvený film, nominaci ale nezískal./ZDE

 

 

... obr. 1/Zdroj: El-Shai.com

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 28.10.2020 19:59 | karma článku: 14,32 | přečteno: 372x