Dále, od hradu dále? Tentokrát přesně naopak

Kam v sobotu 11. března? Tak zněla otázka na rodinné radě. Můj návrh: hrad Loket. Byl přijat. Vzhledem k počasí bylo lepší skrýt se někde pod střechou. I když na ani hradě si tepla moc neužijeme.

 

Přes noc bylo na západě Čech mimořádně větrno a navíc – ráno za oknem bílo. K tomu mírný mráz. Měl jsem obavy, jestli to nevzdáme, nebyl bych proti. Nakonec ne. Správné rozhodnutí.

 

Výlet se vydařil. Víc ale prozradí snímky, jde koneckonců o fotoblog.

 

... obr. 1/Vítejte v Lokti. (Snímky zde i níže: Autor fotoblogu nebo jeho archiv.)

... obr. 2/Vstup do hradu: zátiší se smírčím křížem.

... obr. 3/Cesta k hradnímu nádvoří.

... obr. 4/Začínáme netradičně. nejstarší meteorit nalezený v českých zemích. Pochází ze 17. století.

... obr. 5/Stará loketská lékárna.

 

DO ZBRANĚ! ANEB ZBRANĚ CHLADNÉ I PALNÉ

... obr. 6/

... obr. 7/

... obr. 8/

... obr. 9/

... obr. 10/

... obr. 11/Jídelny se od středověku příliš nezměnily.

... obr. 12/Je to tak trochu rébus. Údaj na této informační ceduli je srozumitelný. Pojmeme-li to celé jako "domácí úkol", budeme hledat postavu kardinála. Jenomže ... 

... obr. 13/Kontrolní otázka: Vidíte v levé horní části zbytku křížové klenby postavu kardinála? Manželka ji tam objevila, já nikoli.

... obr. 14/Znak města. Loket nemůže chybět.

... obr. 15. Na hradě mají i obřadní síň. Kdybych se neženil na pražské Novoměstské radnici, nepohrdl bych ani tímto místem.

... obr. 16/Cestou po venkovním ochozu se nabízí pohled na dominantu - hradní věž. Vysoká je 26 metrů. Zamřížovaná okna nebyla zasklená; nasněženo bylo ten den  i ve věži.

... obr. 17/Karel IV. V dětství  byl na hradě internován, v dospělosti na něj ale nezanevřel. Odtud pořádal lovecké výpravy do okolních lesů, což mělo dva pozitivní dopady. Objevení termálních pramenů a s tím související založení Karlových Varů.

... obr. 18. Portrét sv. Anežky České. V rotundě sv. Anežky České.

... obr. 19/Z expozice cínového  nádobí.

... obr. 20/Středověký "WC" zvaný prevét. Odtud prý pochází nadávka "prevít".

...obr. 21/Výhled z hradu na ohbí řeky Ohře. Vlevo most TGM, vpravo od něj proslulý přírodní amfiteátr s bezpočtem lákavých hudebních koncertů. Tak třeba v květnu vystoupí legendární rocková kapela Nazareth.

 

A ještě dva výhledy. 

... obr. 22/Pohled z hradu na věž kostela sv. Václava.

... obr. 23/Pohled stejný a přece jiný.

HRŮZA HRŮZ ANEB TO NEJHORŠÍ TÉMĚŘ NA KONEC (SEKCE PRO 18+)

... obr. 24/Španělská inkviziční židle.

... obr. 25/Waterboarding se prý používal už ve 13. století.

... obr. 26/Natahování na skřipec.

... obr. 27/Pálení rozžhaveným železem.

... obr. 28/Vsazení do klády.

... obr. 29/Železná panna.

 

Návštěva mučírny byla hrozivým zážitkem, který v mé mysli dozníval ještě dlouho po návratu. Na jednu stranu je člověk rád, že žije v 21. století, na druhou si uvědomuje, jak děsivé utrpení je schopen způsobit člověk člověku. Jak je z obrázků patrné, na většině z nich je  kříž - symbol křesťanství. Všechny ty strašlivé a nelidské hrůzy se tedy děly ve jménu křesťanství, ovšem křesťanství totálně zdeformovaného. Ježíš ani apoštolové nic takového neučili. Všichni, kdo se chovali vůči svým bližním jako ti nejhorší barbaři a zaštiťovali se Kristovým  křížem se tím nejhrubším způsobem provinili proti nejelementárnější zásadě křesťanství - evangeliu lásky. Objektivně budiž řečeno, že stejně tak, jako se provinila katolická inkvizice, provinili se i protestanté, kdykoli přikročili k právu útrpnému vůči komukoli. Jedni i druzí pošlapali  princip, že ve věcech víry se nesmí používat násilí. Pokud jde o skutečné zločince, vrahy, zloděje, násilníky, ti si samozřejmě zasloužili spravedlivé potrestání. V minulých dobách jistě i trest smrti. Nikoli ale nelidské mučení. Myslel jsem cestou z hradu na nádvoří, kolik nevinných lidí v dějinách muselo projít tímto peklem. Je to příšerná, nesnesitelná představa.

... obr. 30/Po otřesném zážitku v mučírně jsme si s manželkou kelímek svařeného vína jistě zasloužili. Potřebovali jsme zahřát nejen na duši, ale vzhledem k počasí i na těle.

... obr. 31/Hrad bez studny by byl jako loď bez kormidla.

... obr. 32/V podhradi: zkamenělý strom. K nerozeznání od nezkamenělého.

... obr. 33/Pohled na rozloučenou na hrad z mostu TGM.

... obr. 34/Cestou na parkoviště jsem si všiml tohoto nápisu na jednom loketském hotelu. Jde o citát. Jeho autorem je J. W. Goethe. Datum: 1. července 1807. Velký německý mistr slova se nemýlil.

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 11.3.2023 21:50 | karma článku: 13,57 | přečteno: 224x