Co nového v kauze Eitana Birana

Tedy izraelského chlapce, který jako jediný přežil pád lanovky během výletu na severu Itálie, kde dlouhodobě žil s rodiči a mladším bratrem. Všichni tři zahynuli. K tragédii došlo letos 23. května.

 

V kabině lanovky přišli o života také Eitanův pradědeček s manželkou, kteří přicestovali z Izraele na návštěvu a zúčastnili se společného výletu na horu Mottarone nad jezerem Maggiore.

 

Poté, co se dnes šestiletý Eitan uzdravil, začal boj o to, kde a s kým bude žít. Italský soud rozhodl, že v Itálii u své tety Ayi (sestry jeho zemřelého tatínka, který v Pavii studoval medicínu). Příbuzní v Izraeli s tím nesouhlasí a chtějí dostat Eitana do své péče. Chlapcův dědeček proto přikročil k akci spíše "za hranou" než  „na hraně“: při návštěvě Eitana ho tetě Aye po procházce nevrátil, ale odvezl do Švýcarska a odtud soukromým letadlem přepravil do Izraele.

 

V Izraeli se mezitím konalo několik soudních stání. Telavivský rodinný soud první instance rozhodl, že Eitan má být vrácen do Itálie tetě Aye. Dědeček Eitan se proti tomu odvolal – a nyní se čeká na odvolací řízení. Eitan zatím zůstává v Izraeli (kde s ním je i teta Aya).

 

Toto všechno jsou ovšem informace známé, o nichž jsem podrobně psal na blogu iDNES ve svých předchozích článcích na toto téma. Nové je v kauze to, o čem informoval 10. listopadu web listu The Jerusalem Post (obr. 1):

 

... obr. 1/

 

Itálie vydala na dědečka Eitana Birana mezinárodní zatykač.  Důvod: tamní justice vyhodnotila transfer chlapce z Pavie přes Švýcarsko (Lugano) do Izraele jako únos. S tím ovšem dědeček Šmuel nesouhlasí a jeho právník v Itálii se proti vydání zatykače odvolal. Ovšem i kdyby zatykač zůstal v platnosti, server naznačil, že dědeček do Itálie s největší pravděpodobností odeslán nebude, protože Izrael své občany do zahraničí nevydává. Ovšem se stejně vysokou pravděpodobností odhadují právní experti šanci dedečka Šmuela na získání Eitana do trvalé péče jako velice malou, přičemž po „únosu“ se ještě zmenšila.

 

Kromě dědečka Šmuela byla vydán mezinárodní zatykač na dalšího Izraelce, který žije na Kypru a s převozem chlapce dědečkovi pomáhal (podle názoru italské justice jde zjevně o komplice).

 

Pokračování příště ...

Autor: Lubomír Stejskal | středa 10.11.2021 22:19 | karma článku: 10,03 | přečteno: 173x