Chystáte se na Velikonoce do Marsy Alam?

• Pak vás jako bonus čeká jedna zajímavá kulturní akce. Tedy pokud si na ni uděláte čas. Bude to něco jako plážový hudební festival, který ovšem zahrnuje víc než muziku.

Jména jako Massar Egbari, Abo & Sennary, Youssra El Hawary, Tamer Abu Ghazala nebo Sabrine Darabuka (viz foto 1) většině českých turistů mnoho neřeknou. V Orientu jsou ale za hvězdy.

A právě tito hudebníci, a mnozí další, se objeví na letošním ročníku festivalu „3al Ganoob“, tedy „K Jihu“ (z anglického To the South). Loni se konal začátkem května, letos byl naplánován do období Velikonoc. Začne na Velký pátek (18/4) a potrvá do pondělí.

 

Kromě hudebníků hrajících na akustické nástroje, z nichž některé jsem jmenoval ob odstavec výše, se představí také řada umělců elektronické (elektrofonické) hudební scény a také dva diskžokejové – Eskalob a Bílý Núbijec.

 

Celé to bude situováno do oblasti zálivu Tandoba Bay, asi 14 km jižně od Marsy Alam. Lokalita je známá především potápěčům – a nyní jednou do roka také milovníkům kultury.

 

Leč nepůjde pouze o muziku. Na programu jsou cvičení jógy s instruktorem Yogim Alim. Dvakrát denně – za úsvitu a při západu slunce. Akci zpestří každý večer při soumraku „drum circle“ (kruh bubeníků – viz foto 2 z loňska) vedený fenomenálním Bongozem (vl. jménem Ahmed Bahaa), výlet do nedalekého národního parku Wadi Al Gemal a jeho panenských pláží.

Celý tento podnik má i svoji ekologickou dimenzi. Loni se účastníci věnovali čištění nedalekého přírodního koupaliště El Naizak. Především od PET lahví. Jak se jim dařilo, je zřejmé z fota č. 3 Ani letos nebude něco takového chybět. Káhirské centrum současného umění Darb 1718 organizuje v rámci festivalu K Jihu opět sběr plastů, které pak chce vystavovat v káhirských galeriích a také v Evropě s cílem konfrontovat každého z nás s vlastní spotřebou a jejími dopady na životní prostředí.

 

AKCE AIR BERLIN: ODEZVA NA NEJVYŠŠÍCH MÍSTECH

Němci patří mezi početně nejsilnější návštěvníky země faraonů. A když se jejich druhá největší letecká společnost, tak jako to Air Berlin udělala toto pondělí (14/4), rozhodne, že do konce dubna nebude vůbec létat do Šarm aš Šajchu, a zdůvodní to bezpečnostní hrozbou pro turisty, berou to v Káhiře velmi vážně.

 

Ministr turistiky Hišam Zaazou se vzápětí po německém oznámení setkal s bezpečnostními činiteli guvernorátu Jižní Sinaj a zmínil dvě nová opatření učiněná v zájmu ochranu cestovního ruchu. Prvním z nich je instalace bezpečnostních kamer v ulicích Šarm aš Šajchu (tam opravdu nejsou, pouze v některých hotelech).

 

Druhé opatření se týká hotelových zaměstnanců v Šarmu a rovněž v Hurghadě. Jde o vydání oficiálních identifikačních průkazů (ID card). Ministr dodal, že bude-li někdo ze zaměstnanců přistižen v jednom z obou měst bez požadovaných dokumentů nebo ID průkazu vydaného turistickou policií, bude bez pardonu nucen místo opustit.

 

28%

Zda je to dostatečné opatření, je jistě téma k diskusi. Nicméně k dobru se musí Egypťanům přičíst to, že se snaží něco ve věci bezpečnosti dělat, aby turisty neztráceli. Zatím je, žel pro ně, ztrácejí, jak dokládají následující čísla. V lednu a únoru 2014 přicestovalo do země 1,3 milionu turistů. Na první pohled je to dostatečné množství, nicméně jde o 28procentní pokles oproti prvním dvěma měsícům roku minulého.

 

A to je v zemi, kde cestovní ruch přispívá 11 procenty do celkového HDP, zásadní problém.

 

 

Autor: Lubomír Stejskal | středa 16.4.2014 11:20 | karma článku: 5,16 | přečteno: 335x