Budou homosexuálové hlasití a aktivní tentokrát?

V souvislosti s chystaným tureckým vpádem do severní Sýrie se bude hodně hovořit o Kurdech. Tento příspěvek se ale týká jednoho konkrétního Kurda, byť z jiné země regionu: Mohsena Lorestaniho. 

 

Patří ke komunitě Kurdů žijících v Íránu a platí za uznávaného kurdského zpěváka tamní pop music. Několik nahrávek má i na YouTube (jednu z nich připojuji na konci článku).

 

Má však smůlu – žije v totalitní zemi. Íránský šíitský režim nenávidí homosexuály a není výjimkou, že je posílá na šibenici.

 

Minulý týden (2/10) Twitter íránského nezávislého (protitotalitního) webu Iran News Wire  přinesl zprávu, že dobře známý zpěvák Mohsen Lorestani byl soudem v Teheránu obviněn ze „zkaženosti na zemi“, a to kvůli zveřejnění „nemorálního“ obsahu na sociálních sítích“. Toto obvinění může vyústit v rozsudek smrti.

 

Abychom si to dobře rozkódovali, „zkaženost na zemi“ je jiný výraz pro homosexualitu. Jinými slovy, íránský totalitní režim obvinil zpěváka z toho, že je gay. Což je v té zemi obvinění velice vážné, neboť dostane-li se do spárů ajatolláhovské justice, jde mu o holý život.

 

Podle informací serveru  WikiLeaks  z roku 2008, bylo v té době evidováno v Íránu na 4000 až 6000 poprav gayů a lesbiček od protišáhovské revoluce 1979. Tuto děsivou statistiku připomněl dnes (8/10) server Jpost.com, který dále přináší potvrzení o obvinění Lorestaniho z více zdrojů. Jedním z nich je i Twitter nevládní organizace  Kurdistan Human Rights Network,  která 2/10 uvedla, že Mohsen Lorestani, kurdský zpěvák z Kermánšáhu (západoíránská provincie u hranic s Irákem - LS), byl na základě veřejné stížnosti obviněn ze „zkaženosti na zemi“. Jeho právník tomuto médiu řekl, že k vyjádřením (kvůli nimž je obviněn) došlo v soukromém chatu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu poprava.

 

Je to další důkaz o zrůdném charakteru íránského totalitního režimu. A také obrovská výzva pro tuzemské i zahraniční příslušníky homosexuální komunity, tedy pro ty z nich, kdo se tak rádi až provokativním způsobem předvádějí na nejrůznějších „pochodech hrdosti, pride parádách, gay pridech“ a jak se všechny ty akce jmenují.

 

Přitom je zřejmé, že pokud někde mají lidé z LGBT komunity skutečný problém, není to tam, kde se tyto akce pořádají, ale naopak tam, kde se pořádat nesmí. Tedy například v Íránu.

 

V českých zemích ani jinde v EU homosexuálům za to, čím jsou, nic nehrozí. V Íránu ano – šibenice na jeřábu. Uslyšíme o aktivistech LGBT v souvislosti s kauzou Lorestani? Budou alespoň z poloviny tak hlasití, jako když procházejí Prahou (Berlínem, Torontem, Jeruzalémem)?

Mohsen Lorestani v písni Negin/YouTube

 

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 8.10.2019 10:25 | karma článku: 26,52 | přečteno: 871x