Bravo, pane expremiére!

Před několika dny jsem na svém blogu psal o tom, že saúdský korunní princ Mohammed bin Salman uznal právo Izraele na existenci. (Článek „Překvapivá slova z Rijádu“/3. 4. 2018). Nyní se k němu přidal bývalý premiér Kataru.

 

Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani sloužil jako katarský premiér v letech 2007 až 2013. Řadu let  byl také  ministrem zahraničí emirátu.

 

Ve středu 4. dubna 2018 zveřejnil na svém Twitteru sérii příspěvků, v nichž se vyjadřoval k regionální politice. V jednom z nich (viz níže – označen šipkou) uvedl, že

 

  • ... Izraelci mají právo žít ve své zemi v míru a bezpečí, což je prý jeho dlouholeté přesvědčení, které přetrvalo do současnosti; stejné právo mají ovšem i Palestinci.

 

Je to v krátké době druhý hlas z arabského světa, který dává tušit, že v záležitosti vztahů k židovskému státu pomalu ale jistě tají ledy.

 

Zbývá se ptát, kdo bude další? Čím dříve a více takových hlasů zazní, tím bude mír zase o něco blíž. Stejně jako byl blíž v roce 1977, když egyptský prezident Sadat přijel na historickou návštěvu do Jeruzaléma a vystoupil v Knesetu. Anebo v 90. letech, kdy mír s Izraelem uzavřel jordánský panovník Husajn a šéf PLO Arafat uznal právo Izraele na existenci.

 

Přesně tudy vede cesta k mírovému narovnání vztahů. Zatím jen kape – doufejme, že časem i zaprší.

... Twitter katarského expremiéra. Nad šipkou pasáž, které je věnován tento článek.

Autor: Lubomír Stejskal | čtvrtek 5.4.2018 21:15 | karma článku: 17,39 | přečteno: 619x