Babiš – Orbán: Zvláštní druh přátelství

Všichni chtějí válku, jen Andrej Babiš chce mír. O válce mluví prezidentský kandidát Pavel, premiér Fiala, ministryně Černochová, náčelník generálního štábu Řehka, novináři, prostě všichni.

 

Já chci mír, nechci válku. Kolikrát jsme to do Andreje Babiše jen slyšeli?!

 

Je to jako s tím „všetci kradnú“, jenom já … (doplňte sami).

 

Zde střih. Nejeden náš politik se holedbá tím, kdo všechno ze zahraničních státníků je jeho přítelem. Jen si člověk říká, jestli o tom ti zahraniční státníci vůbec vědí. Andrej Babiš není výjimkou. Mezi jeho přátele můžeme zařadit i Viktora Orbána. Jinak by maďarského premiéra nepozval v září 2021 do ČR, aby ho osobně podpořil (v Ústí n/L) před volbami do Poslanecké sněmovny.

 

Ze slov Andreje Babiše lze dovodit, že v žádné válce nejsme a být nechceme; žádná válka nebude. Nic takového nepřipadá v úvahu.

 

A jak vidí situaci maďarský premiér? Toto řekl Viktor Orbán na setkání s novináři (citát je z Novinek.cz/27.1. 2023):

 

„Pokud bude jarní ruská ofenziva úspěšná, členské státy NATO budou muset zvážit vyslání vojáků na Ukrajinu. Dnes to zní šíleně, ale pokud se podíváte na trend, jak jsme se dostali až sem, tak se to nedá vyloučit.   Západ je ve válce s Ruskem.  Taková je realita a každým dnem se do toho víc zamotáváme.“

 

Patří Česká republika politicky k Západu? Patří.

Je podle Orbána Západ ve válce s Ruskem? Ano, je. Taková je podle něj realita.

Je tedy ČR ve válce s Ruskem? Ano.

 

Jak patrno, Babišův přítel v Budapešti má na možnost války s Ruskem poněkud jiný názor. Oba jsou to populisté, ale Orbán je větší realista.

 

A ještě jeden postřeh. Novinky.cz ke zmíněné TK napsaly:

 

Orbán opětovně zdůraznil, že je potřeba okamžité příměří, aby mohla začít mírová jednání, která však mohou trvat měsíce až roky. Předseda maďarské vlády si postěžoval, že  v Evropské unii je jediný, kdo je proti válce.

 

Aha, tak v EU jediným politikem, který se staví proti válce je on sám, Viktor Orbán. Na Andreje Babiše, který o míru a proti válce mluví kudy chodí, docela zapomněl. Že by to nevěděl? Pozoruhodné, že neví, kdo patří mezi jeho spřízněné duše. Tolik jich v EU zase nemá.

 

Opravdu zvláštní druh přátelství.

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 28.1.2023 10:08 | karma článku: 19,92 | přečteno: 378x