Ad Ruská stopa ve Vrběticích: Jak kdo informoval

Závažné oznámení premiéra ČR Babiše a ministra vnitra a zahraničí Hamáčka týkající se ruského angažmá v záležitosti výbuchu muničního skladu ve Vrběticích mě přimělo zajímat se, jak o celé věci informuje svět.

 

A také jak informuje Hrad, potažmo hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

 

Mezi prvními, kdo o celé věci přinesl zprávu, byli Američané: web novin, které z Čechů zná asi málokdo. Jde o v podstatě lokální médium The Tribune, které vychází ve zhruba 20tisícovém městě Seymour ve státě Indiána na severovýchodě USA. Tady je screenshot titulku  jeho zprávy:

 

 

Tato informace byla na internetu zveřejněna ve 14:20 východoamerického letního času, to je 20:20 středoevropského letního času.

 

Ve zprávě je uvedeno vše, co jsme slyšeli při mimořádné tiskové konferenci dvojice Babiš – Hamáček v tuzemských médiích. Zde je zpráva novin The Tribune v angličtině:

 

 

V souvislosti s tím, že o celé věci byl informován i prezident Zeman mě zajímalo, jak bude znít formulace na Twitteru Jiřího Ovčáčka (na hradním webu nebylo v té době, kolem 20:30 SELČ, nic).

 

Jiří Ovčáček přibližně ve 20:10 SELČ informoval takto:

 

 

Mluvčí prezidenta píše „o případu“. O jakém případu? Proč není konkrétnější? Čtenáři místních novin na druhé straně Atlantiku se na jejich webu dozvědí víc než čtenáři Twitteru mluvčího hlavy státu, kde k onomu „případu“ došlo. Není to zvláštní? Co si o tom máme myslet? Proč tomu tak je? 

 

Autor: Lubomír Stejskal | sobota 17.4.2021 21:52 | karma článku: 32,19 | přečteno: 1583x