Ad Aviou Amerikou: Poděkování

Se zájmem jsem se seznámil s cestopisným seriálem blogerky Kláry Kutačové „Aviou Amerikou 2017“, zejména s pasážemi týkajícími se Ecuadoru. K tomu bych chtěl přičinit jednu osobní poznámku.

 

Ecuador je v jistém ohledu unikátní. Jde o jedinou jihoamerickou zemi, která kdy vysílala rozhlasové pořady v českém jazyce. Řeč je o misijní stanici Radio HCJB (Hlas And). Ta je v éteru od roku 1931, v následujících desetiletích byla slyšet v různých částech světa na středních, krátkých a velmi krátkých vlnách v několika jazycích, přičemž česká redakce fungovala v letech 1975 až 2002.

 

České náboženské relace „Dobrá novina“ byly určeny posluchačům v Československu (později ČR/SR) a vysílány byly dvakrát denně vždy 30 minut, ráno a večer.

 

Měl jsem tu čest s českou reakcí řadu let spolupracovat a tato zkušenost vygenerovala jeden pozitivní vedlejší efekt. Získal jsem k Ecuadoru zvláštní vztah, víc jsem se zajímal o jeho historii, politiku, geografii. Prostě: mám Ecuador o něco víc rád než jiné jihoamerické země.

 

Četba příspěvků Kláry Kutačové z této části světa oživila mé vzpomínky na něco, co bylo a už se nikdy nevrátí. Na něco, co v mém životě bylo výjimečné, co z paměti nikdy nevymizí.

 

Proto nemohu jinak než za zveřejněný cestopisný cyklus poděkovat.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 20.11.2018 14:59 | karma článku: 17,27 | přečteno: 384x