Aby slova byla v souladu s činy

Na otravu agenta Skripala a jeho dcery ve Spojeném království zareagovalo izraelské ministerstvo zahraničí krátkým decentním vyjádřením. Ruská odpověď byla v jednom ohledu pozoruhodná.

 

Izraelci v prohlášení (obr. 1) zveřejněném na webu svého ministerstva zahraničí 15. března uvedli, že vnímají tuto událost jako závažnou a důrazně ji odsuzují. V druhé větě uvedli: „Doufáme, že mezinárodní společenství dokáže spojit síly, aby zabránilo opakování takových událostí v budoucnu.“

 

Rusko v prohlášení (obr. 2) zveřejněném na Facebooku svého zastupitelského úřadu v Tel Avivu tento postoj ocenilo a doslova napsalo:

 

  • velvyslanectví bere do úvahy rozumný postoj západního Jeruzaléma, který byl vyjádřen ve stanovisku MZV Izraele ze dne 15. března 2018.

 

Co je na tom neobvyklé? Už se nehovoří o postoji Tel Avivu, ale západního Jeruzaléma. Co to znamená? Že Kreml uznává Jeruzalém, byť jen jeho západní část, jako hlavní město Státu Izrael.

 

To je ono příslovečné „A“. Teď už zbývá udělat kýžené „B“. Velvyslanectví z Tel Avivu do onoho "západního Jeruzaléma" skutečně  přestěhovat. Aby slova byla v souladu s činy.

_________________________________________________________________

POZNÁMKA AUTORA POD ČAROU

Samotné označení "západní Jeruzalém" je ovšem podivné - stejně jako by byla podivná věta "Západní Praha je zděšena z vyjádření ruského ministerstva zahraničí v kauze Skripal." Proč "západní" Praha, když celá Praha je hlavním městem ČR?  Proto snad, že prezident, vláda i parlament sídlí na levém břehu Vltavy čili v západní části české metropole?

Také Jeruzalém, celý Jeruzalém, je hlavním městem Izraele, byť prezident, vláda i Kneset sídlí v jeho západní části. Proto je označení "západní Jeruzalém"  jako synonymum pro izraelskou  "státní moc"  podivné, ovšem tisíckrát lepší než  používání  výrazu "Tel Aviv".

... obr. 1

 

... obr. 2

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lubomír Stejskal | neděle 18.3.2018 8:10 | karma článku: 23,21 | přečteno: 955x