15 milionů rozdáno – a boj zuří dál

V noci z neděle na pondělí (11-12/11) eskalovalo napětí mezi Araby v Pásmu Gazy a Izraelem. Netřeba si dělat iluze: občasné gesto dobré vůle ze strany Izraele neznamená zeslabení intenzity války proti terorismu.

 

Státní zaměstnanci v Pásmu dostali od Kataru výplatu (první ze šesti), ovšem jinak se nic nezměnilo. Teroristický Hamas zůstává nepřítelem, s nímž, a s podobnými organizacemi (Islámský džihád), je nutné vést permanentní boj.

 

Izrael projevil minulý týden vstřícnost. Jak píše v komentáři „Israel and Hamas cheer Qatar’s Gaza cash infusion, but Abbas could spoil party“ na webu Times of Israel analytik Avi Issacharoff, soukromé katarské letadlo přistálo na boční dráze „centrálního izraelského letiště“ (předpokládám, že na Ben Gurionově) s třemi kufry plnými peněz a ty pak byly naloženy za součinnosti bezpečnostního establishmentu Izraele a katarských emisarů do vládních vozidel a vydal se přes check-point Eretz do Pásma Gazy.

 

Peníze pro 27 tisíc státních zaměstnanců byly rozdány – a situace se vyvíjela tak, jako by k ničemu takovému nedošlo. V neděli v noci podnikla malá elitní jednotka izraelské armády (IDF) do Pásma v oblasti Khan Younisu s cílem provést tajnou operaci, která měla podle armádních zdrojů posílit bezpečnost izraelského státu. Během akce se dostala do palby s nepřítelem, při níž bohužel padl sgan aluf (podplukovník) M. Další důstojník byl zraněn, ale podařilo se ho dopravit do nemocnice v Beerševě.

 

Viditelným úspěchem noční operace byla likvidace šejka Noura Barakaha, oblastního velitele Hamasu na jihu Pásma. Podle izraelských zdrojů byl zodpovědný za tzv. tunelový program (budování tunelů pod hranicí, kterými teroristé pronikají do Izraele).

 

Následovalo 17 raket vypálených na Izrael, v pohraniční oblasti poplach „Red Code“, úprk obyvatel do krytů, v pondělí ráno zavřené školy, přerušená železniční doprava na trati Aškelon – Beerševa, upravené vzletové a přistávací trasy na Ben Gurionově letišti. Premiér Netanjahu se předčasně vrátil z Francie, kde byl na oslavách 100. výročí konce první světové války.

 

Jak patrno – vše při starém.

 

Autor: Lubomír Stejskal | pondělí 12.11.2018 12:32 | karma článku: 23,86 | přečteno: 600x