Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

1. listopad 2022 v Libanonu a Izraeli

Přelomové první úterý v měsíci, pro každou z obou zemí z jiného důvodu. Pro Libanon: první den bez prezidenta. Pro Izrael: předčasné volby do zákonodárného Knesetu. U obou milníků se nyní zastavíme.Přelomové první úterý v měsíci,

LIBANON

Prezidentu Michelu Aounovi vypršel mandát posledního října. Krátce před svým odstoupením podepsal demisi současné vlády Najiba Mikatiho. Ta byla zformována v září 2021 a po letošních květnových volbách do Národního shromáždění funguje jako úřednický kabinet, protože Mikatimu se nepodařilo sestavit koaliční vládu na povolebním půdorysu. Je tedy Libanon k 1. listopadu bez hlavy státu. Pravomoci prezidenta přebírá vláda, toho času úřednická vláda v demisi.

 

Ačkoli politická reprezentace věděla, kdy Aoun z prezidentského paláce odejde a předseda parlamentu Nabih Berri svolal zákonodárce k volbě jeho nástupce včas (byť ze zkušenosti mohl vědět, že jeden měsíc stačit nebude), úspěch se nedostavil. Od 29. září se konaly čtyři volby (další 13., 20. a 24. října) - bez výsledku. Proč? Příliš roztříštěná politická scéna. Příliš mnoho kandidátů, aniž by měli zajištěn dostatečný počet hlasů. Drsný odhad Jamala Wakima, profesora historie a mezinárodních vztahů na Libanonské univerzitě v Bejrútu: Bude trvat minimálně rok, než parlament vybere nového prezidenta.

 

Což by byla situace pro zemi nanejvýš neblahá. Libanon se topí v hluboké ekonomické a finanční krizi – a teď už i v krizi politické. Potřebuje prezidenta a především silnou stabilní vládu (kdo ale jmenuje premiéra, když je úřad prezidenta neobsazen?). Současný kabinet sice funguje, ale jako úřednická vláda nemůže přijímat zásadní a klíčová rozhodnutí, v dané situaci nezbytná. Neblahá politická situace s chmurnými vyhlídkami do budoucnosti.

 

IZRAEL

V sedm ráno místního času (6:00 SEČ) se otevřelo bezmála 12 a půl tisíce volebních místnosti – a otevřené zůstaly do desáté večerní. Za těch patnáct hodin rozhodovali Izraelci – oprávnění jich má 6 milionů 788 tisíc 804 - o dalším směřování své země. Ta se ovšem neobejde bez koaliční vlády, což může být problém. Oba hlavní tábory, dosluhující koalice i opozice, nemají jistou nadpoloviční většinu (minimálně 61 mandátů v parlamentu); hrozí proto noční můra všech – politický pat. Tedy alespoň podle výzkumů volebních preferencí, u nichž se níže ještě zastavím. Bude to ale opravdu tak? Mnohokrát jsme četli, že izraelské předvolební průzkumy nejsou příliš spolehlivé, spoléhání na ně může být ošidné.

 

Z vyjádření politiků ve volebních místnostech, jak o nich informoval 1. listopadu web novin The Jerusalem Post, mě zaujala slova úřadující ministryně vnitřních věcí Ayelet Šakedové, která kandiduje jako lídr malé strany Židovský domov – a zoufale bojuje o své politické přežití. Ani v jednom z průzkumů totiž Židovský domov nepřekonal povinný volební práh pro vstup do Knesetu, který je 3,25 %; strana se dostala nanejvýš na 2,7 %. Šakedová ve volební místnosti v Tel Avivu řekla,  že z jejích pondělních rozhovorů s lidmi z demoskopických agentur nemá pravicový blok (tedy Netanjahu a spojenci) 61, nýbrž pouze 60 mandátů. A dodala: „Pouze hlas pro Židovský domov povede k vytvoření pravicové vlády.“

 

Má pravdu? Kromě toho, že se to v příštích hodinách dozvíme, musíme odpovědět: ano i ne. V posledních šesti průzkumech, které se konaly od 26. do 28. října, než vstoupilo v platnost moratorium na zveřejňování výsledků těchto průzkumů, měl blok Likud + ultraortodoxní strany + náboženští sionisté ve čtyřech případech předpověděn zisk 60 křesel v Knesetu (ze 120), jednou 61 a jednou 62. Volby ovšem nerozhodují průzkumy, ale vůle lidu.

 

Hodinu po skončení volebního klání přinesly izraelské televize výsledky exit polls, z nichž vyplývalo, že současná koalice premiéra Yaira Lapida bude s největší pravděpodobností poražena (54 až 55 mandátů) a Likud se svými spojenci by mohl získat 61 až 62 mandátů.Zbytek do 120 jsou hlasy pro arabskou opozici – blok Hadaš-Taal.  Ayelet Šakedová by v politice pro tentokrát skončila.

 

Nicméně – ráno moudřejší večera. Dlouhá noc by měla dát odpověď na to, zda se Benjamin Netanjahu triumfálně vrátí do úřadu premiéra, anebo nastane nekonečné vyjednávání a hledání kompromisů. Jediná jistota, kterou v tuto chvíli máme je, že snad nikdo si nepřeje šesté volby v časovém úseku čtyř let.

 

Dobrou noc – více během středy 2. listopadu.

Autor: Lubomír Stejskal | úterý 1.11.2022 22:36 | karma článku: 5,46 | přečteno: 106x
  • Další články autora

Lubomír Stejskal

Fanatismus BDS se nyní obrátil proti Giro d´Italia a Tour de France

Jsou oba špičkové cyklistické podniky Evropy z hlediska zajištění bezpečnosti ohroženy? Při pohledu na web hnutí BDS se toho dojmu sotva zbavíme.

9.4.2024 v 22:08 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Hlas z periferie: Ke sporu p. Valíkové a p. Flašky

Nejde o takovou legraci, jak by se mohlo na první pohled zdát. Svoboda tvorby na blogu iDNES není bezbřehá. Je omezena mantinely, které nesou název kodex blogera.

9.4.2024 v 19:42 | Karma: 5,13 | Přečteno: 78x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Nemocnice Al Ahli v Gaze: Definitivní konec jedné hysterie

Vzpomínáte na 17. října 2023? Z Pásma Gazy přišla zpráva o výbuchu v anglikánské nemocnici Al Ahli. Palcové titulky hlásaly: 500 mrtvých. Arabové přičetli vinu Izraeli.

9.4.2024 v 11:24 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Slovenské volby a postřehy některých blogerů

Už jen letmé seznámení s titulky některých článků v blogerském prostoru českého internetu mohly vyvolat dojem, že z naší strany byl masivně podporován pouze Ivan Korčok.

8.4.2024 v 21:38 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse

Lubomír Stejskal

Proč budou letos pravoslavné Velikonoce až 5. května?

Zatímco podle gregoriánského (našeho) kalendáře byla letos Velikonoční neděle 31. března, v ortodoxních církvích, které se řídí juliánským datováním, připadne až na 5. května.

8.4.2024 v 11:43 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 4816
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 836x
Tip:

https://forum.eretz.cz/index.php/board,9.0.html - to nejpodstatnější z izraelského sportu na jednom místě

/* 1956.   

V letech 2012 až (duben) 2023 bloger na hlavní stránce iDNES. Předtím na BigBlogeru Lidovek. V období prosinec 2020 až únor 2023 též na Blogosféře.cz. Od 11. dubna 2023 na platformě Blogosvět.cz . Jako autor spolupracuji s internetovým deníkem Neviditelný pes. Od 18. 4. 2023 aktivní také na Seznamu Médium. (Po vyloučení z hlavní stránky iDNES  jsem aktivní pouze na tomto soukromém blogu na iDNES.) 

 eContact:  mrstejskal@gmail.com

Nejoblíbenější relax: fotografování fauny pod hladinou Rudého moře. Viz zde:  http://www.flickr.com/mrstejskal