Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Příští volby zřejmě budou opět patřit Babišovi, navzdory Konvičkovi, Okamurovi či novému Úsvitu.

Téma uprchlíci hýbe českou společností docela razantně a počet článků zde na blogu to jen dokazuje. Přesto se bohužel zdá, že i tento problém příliš nezamíchá s politickými kartami.

Dnes měla sjezd strana Úsvit, která si do čela zvolila nového předsedu. Při čtení článku o jejich volebním sjezdu, jsem se zamyslel nad tím, zda je tato strana schopna získat dostatečný počet voličů. Odpověděl jsem si, že asi není.

Problém nejen u Úsvitu, ale i dalších menších stran, je jejich nestabilní voličstvo. Úsvit sice ohlásil, že by se ve volbách mohl spojit s Konvičkovým IVCRN, ale mají jeden problém. Ten problém je pan Okamura. Pan Okamura totiž dokáže získat velký počet voličů a jeho osoba přeci jenom působí více dynamicky než třeba pan Konvička, který má ovšem zase jiné přednosti. Určitě zde hraje roli i vzájemné napadání se představitelů Úsvitu a pana Okamury. Dá se tedy předpokládat, že volič bude z této situace trochu zmaten a nebude vědět, na kterou stranu se přidat. Výsledek to bude mít jediný, že se hlasy roztříští a pokud Konvičkova strana půjde do voleb bez Úsvitu, bude situace ještě zamotanější.

Pak tu máme ještě strany, jako jsou Svobodní či Piráti. Tyto strany mají sice svou stabilní voličskou základnu, ale poměrně malou. Tyto strany docela razantně vystupují proti nesmyslům Evropské unie. A Evropská unie je označována v očích nespokojených voličů jako jeden z viníků této uprchlické krize. To znamená, že se nám opět hlasy rozmělní.

A kdo na tom vydělá?  Pochopitelně strany se stabilní voličskou základnou. TOP09 si zřejmě udrží svých 10 -12 procent, protože jejich voliči v podstatě nemají ke komu utéct. Je to strana, která se hlásí k Havlovu odkazu a k politice USA a lidí co má rádo pana Havla a USA, je u nás poměrně dost. Ani by mě nepřekvapilo, kdyby TOP09 utvořila koalici se stranou Zelených, protože jejich láska k panu Havlovi je známá a pan Havel tuto stranu v minulosti několikráte prosazoval ve svých zájmech. Strana Zelených by se dala nazvat i tzv. sluníčkařskou a myslím, že s TOP 09 je spojuje mnohem více věcí a navíc by toto spojení oběma stranám docela pomohlo. ODS se může zachránit také koalicí s TOP 09, ale zde je jeden problém, že v této straně je poměrně dost členů, kteří zrovna nemají rádi politiku pana Schwarzenberga a třeba naopak mají sympatie k prezidentovi Zemanovi, což potvrdila i samotná prezidentská volba. ODS je tedy v zajímavé situaci a je docela nečitelná. Například osoby Zahradil – Fiala, nebo Černochová – Němcová mi moc k sobě názorově nejdou a to nesmíme zapomenout na senátora Kuberu.  KDU-ČSL ta může být v klidu, ta své voliče určitě neztratí, ale také jistě žádné nové nezíská.   To samé se dá říci i o komunistech.

Naopak velký problém má ČSSD. Téma uprchlíků a nenávist a zloba některých občanů směřuje právě na tuto stranu a nikoliv na hnutí ANO. A důvod?  Sobotka je premiérem a on, jakožto hlavní představitel státu je první na ráně. A jeho prohlášení v poslední době moc popularity u občanů nezískala. Dalším problémem je, že ministerstva ČSSD jsou také v hledáčku občanů a nejvíce na očích. Ministerstva zahraničí (Zaorálek), vnitra (Chovanec) a v poslední řadě ministerstvo pro lidská práva v čele s panem Dienstbierem jsou dlouhodobě pod palbou kritiky.

Z toho naopak jako vítěz pak vychází pan Babiš, který není premiér, takže nemusí rozhodovat moc o tématech uprchlíků, naopak jako ministr financí si v době, kdy není žádná ekonomická krize, může dělat v klidu svojí práci. A to, že některé média a politici neustále útočí na jeho konflikty zájmů, zřejmě na občany nezabírá a v této době, kdy většinu lidí zajímají uprchlíci, je pan Babiš odsunut na druhou kolej, co se týče zajímavých témat. Platí to i pro ministerstva tohoto hnutí. Dalo by se říci, že hnutí ANO si vybralo správná křesla ve vládě, která s tématem uprchlíků moc spojována nebudou. Což se možná ukáže jako hlavní trumf. Nenapadá mě totiž zatím důvod, proč by od hnutí ANO měli odcházet jejich minulí voliči. Ti co pana Babiše volili, věděli, že je to velkopodnikatel a v době kdy se ekonomice daří, tak není důvodu na něj nadávat. Uprchlíky musí řešit Sobotka, takže je pravděpodobné, že naopak voliči ČSSD přejdou k hnutí ANO. Možná někteří k jiným menším stranám, jako třeba Strana práv občanů – neboli strana Miloše Zemana. Ovšem i tato strana doplatí zřejmě na roztříštěnost a rozptyl voličů.

Závěr je tedy dle mé úvahy takový, že pokud nenajdou menší strany mezi sebou společný dialog a nedomluví se aspoň na nějakém kompromisu, tak ani téma uprchlíků či sílící kritika proti EU na našem politickém poli nic nezmění.

A pokud si tyto malé strany myslí, že lidé už toho mají dost a vládě hlasy nedají, pak tu mám krásný příklad z Velké Británie. Ve Velké Británii totiž poslední volby do Evropského parlamentu vyhrála euroskeptická strana UKIP. Ve volbách do parlamentu místního, ovšem nezvítězila. A důvod? Vládní strana premiéra Camerona totiž zahrála v poslední chvíli na notu nespokojeným občanům a slibem o vypsání referenda o tom, zda Velká Británie má zůstat v EU, sebrala straně UKIP jejich trumfy z rukou a zachránila si tak své voliče. Naopak UKIP ve volbách, sice nepropadl, ale výsledek dohnal předsedu strany k dočasnému odstoupení.

Ač tedy jsem fanouškem mimoparlamentních stran, mám obavy, že velký počet těchto uskupení bude mít za výsledek jedinou změnu. A to žádnou. Ale třeba se mýlím a některé strany se v budoucnu dokážou mezi sebou domluvit a v rámci nějaké koalice dát občanům pocit, že volí opravdu stranu, která zde něco v budoucnu změní.

A pak nezbývá než doufat, že nepodlehnou triku některé z velkých stran, viz Velká Británie, která si pak v rámci záchrany svých voličů, vypůjčí nějaké to tzv. populistické téma od stran menších.

Proto by bylo dobré si dnes pamatovat, kdo, jak a o čem dnes mluví jako o populismu a pak mu to v příštích volbách jemně, decentně a přátelsky vrátit i s úroky. 

Autor: Lubomír Kvapil | sobota 8.8.2015 22:11 | karma článku: 32,18 | přečteno: 1959x
  • Další články autora

Lubomír Kvapil

Demonstrace a média v čele s Vaškem Moravcem, jako danajské dary pro Slávka Sobotku.

Dobrý premiér by měl naslouchat svému lidu, tedy aspoň tak zní známé klišé z obecných politických pouček. Bohuslav Sobotka však, k jeho smůle, vnímá onen hlas lidu, skrze interpretace novinářských titulků.

20.5.2017 v 19:50 | Karma: 47,72 | Přečteno: 11799x | Diskuse| Média

Lubomír Kvapil

Centrum pravdy je stejně zbytečné, jako reportáž o černochovi z Lidlu, z pořadu 168 hodin.

Česká televize i Ministerstvo vnitra nám v posledních dnech předvedly, jak dobře si vlastně žijeme, když si můžeme dovolit vyhazovat peníze, za nesmyslné projekty.

11.1.2017 v 11:50 | Karma: 43,21 | Přečteno: 2874x | Diskuse| Média

Lubomír Kvapil

Vzpomínky na Kokořínsko a okolí

V Cimrmanově hře, Dobytí severního pólu, srovnával Varel Fryštenský přírodu na severní točně s výletem na Kokořín. A jistě věděl o čem mluvil.

6.1.2017 v 14:17 | Karma: 25,73 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Fotoblogy

Lubomír Kvapil

Český slavík - přehlídka “esesáků“,“ kriminálníků“ a “kurtizán“.

Pokus o pohled do mysli Radka Bangy, aneb co vše lze vidět, když člověk chce vidět a musí se dívat správně.

1.12.2016 v 20:13 | Karma: 44,71 | Přečteno: 3616x | Diskuse| Společnost

Lubomír Kvapil

Jak česká média pozvolna přešla z Bradyády k Pithartiádě, na Vánoce se těším na Halíkiádu.

17. listopad se po 28. říjnu stal další příležitostí, jak připomenout části národa, že je špatná, jak se ráda mýlí a podléhá strachu.

18.11.2016 v 18:09 | Karma: 45,49 | Přečteno: 3458x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5173x
Jsem nechutně neobjektivní jedinec :-)