FT: Tbilisi uznává, že přepočítal si ohledně reakce Ruska

FINANCTIAL TIMES: Gruzie nevěřila, že Rusko odpoví na její útok v Jižní Osetii a nebyla vůbec připravená k protiútoku, přiznává zástupce ministra obrany země. Batu Kutelija sdělil The Financial Times, že Gruzie rozhodla pro okupaci jižněosetského Cchinvalu nehledě na to, že její armáda neměla dostatek protivzdušných a protitankových zbraní pro případ masivního odporu.

ceskenoviny.cz

"Bohužel, věnovali jsme tomu málo pozornosti, - řekl on. Za jeho stolem stojí skřížené vlajky Gruzie a NATO, při tom, že Gruzie není členem aliance. -- Nepřipravili jsme se k podobné variantě."

Velení gruzínské armády předpokládalo, že pravděpodobnost masivního protiútoku ze strany Ruska je malá. Nepoučili se ze dvou krvavých válek, které skončily v devadesátých letech zničením Čečenska, které se nachází na druhé straně Kavkazských hor, a také zapomněli na to, že separatisté v Jižní Osetii a Abcházii mají podporu Ruska.

Gruzínská armáda nebyla připravená v ruskému protiútoku, konstatuje Kutelija. "Myslel jsem, že je to nemožné, že stát, jež je členem OSN a OBSE, bude reagovat podobným stylem," - vysvětluje.

S podobným překvapením ohledně použití síly Ruskem proti malé sousední země hovoří i David Darčiašvili, šéf parlamentní komise pro evropskou integraci. "Nikdo nečekal, že Rusko mobilizuje síly a začne invazí," -- povídá.

Gruzínská armáda velikosti 20 tis. lidí, která byla vybudována za 2 miliardy dolarů, kterou cvičili americké instruktoři a která odmítla zbraně zemí Varšavské smlouvy, se připravovala k "lokálním" válkám s separatistickými enklávami v rámci svého území a také k vyslání mise do země jako Irák, aby posílila svoje vztahy se Západem, - k tomu všemu, jedině ne k boji s Ruskem.

Kutelija stále viní Rusko a její spojence v Jižní Osetii za vojenskou akci a dodává, že na začátku srpna osetinští vojáci začali střílet na gruzínské vojenské objekty a vesnice.

Dle jeho slov, Rusové začali přepravovat těžkou techniku přes Rokský tunel z Severní Osetii ještě předtím, než prezident Gruzie Michail Saakašvili 7. srpna vyslal armádu na hlavní město Jižní Osetie - Cchinvali. Náměstek ministra, však, neměl důkazy pro svoje tvrzení.

Kutelija říká, že Gruzínci začali útok aniž by měli dostatečné množství protitankových a protivzdušných zbraní a vůbec neočekávali, že Rusové odpoví za použití takové síly. "V některém smyslu, neměli jsme na vybranou," -- dodává.

Kutelija sdělil, že vojenská infrastruktura Gruzie je "značně" poškozená a že obnovení obranyschopnosti země bude potřeba obrovské podpory zahraničí. Rusko však slíbilo, že zase zničí gruzínskou armádu pokud bude cítit, že hrozba narůstá.

Ruští vojáci obsadili mnohé gruzínské vojenské základny, občas přímo před očima vystrašených gruzínských vojáků. Konfiskovali terénní vozy "Hummer", vyhodili do vzduchu lodě pobřežní hlídky, vyrabovali část nejmodernějších vojenských základen v Gruzii, zničili radar a jiné protiletecké objekty a také, jak se sebrali gruzínské tanky, zbraně a munici. Zatím Rusko nechystá žádné kroky k tomu, aby trofeje vrátilo.

Cenu gruzínské nepřipravenosti bylo možné vidět tento týden, kdy na hřbitově, na vyschlém horském svahu nedaleko hlavního města, bylo pohřbeno sedm vojáků, padlých v průběhu minulých bojů. Dvacet vojáků, kteří stáli ve stínu poblíž, jenom pozorovali, jak buldozer zavaluje písečnou zeminou dlouhý zákop s těly.



autor: Jan Cienski, www.ft.com
překlad: Dmitrij Lovermann

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dmitriy Lovermann | pondělí 25.8.2008 0:06 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1635x
  • Další články autora

Dmitriy Lovermann

Kde se prodávají manželky..

10.9.2009 v 15:02 | Karma: 10,18

Dmitriy Lovermann

Není zebra jako zebra

9.9.2009 v 17:48 | Karma: 6,97