Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbavme se Krhounků a Mazánků! (Glosa)

Každý rok, přesně v době zahájení školního roku, si velice rád připomínám „filmy pro pamětníky“ podle knih Jaroslava Žáka,Škola základ života!(1938) a Cesta do hlubin študákovy duše(1939). Ačkoli jsou oba filmy tematicky zaměřeny na školní prostředí, mnohé z příhod, které Žák zpracoval, toto prostředí přesahují. Určitě si z filmu Škola základ života!vzpomenete na tenisový "match", kde se jednotliví kantoři předhánějí v servilitě vůči panu řediteli a jeho choti, a pak vám je docela jasné, proč titíž učitelé, kteří se snaží vlichotit do přízně pana ředitele tak okatě favorizují šplhouna Krhnounka, který v podstatě dělá totéž vůči nim. Ve druhém filmu pak tuto roli třídního „lichotníka“ hraje šplhoun Mazánek.

To byl výborný match pane řediteli

Nebudu asi daleko od pravdy, když každou politickou stranu, starou či nově vzniklou, připodobním ke školní třídě. Mám však dojem, že v současných politických stranách začíná ubývat Jindrů Benetků[1] a naopak přibývat Krhounků a Mazánků.[2] Zejména pro nově vznikající politické strany by potenciálně zvyšující se počet šplhounů měl být varovným příkladem. Nicméně se obávám, že strany (hnutí), které se dneska prezentují jako alternativa ke stávajícímu politickému „mainstreamu“, jsou alternativou jenom zdánlivou a dříve či později se stanou těmi, které dnes kritizují. Voliči jsou pak v roli diváků filmu, kteří pouze sledují servilitu v pomyslném politickém utkání takřka v přímém přenosu. Koneckonců je to jen hra, ve které má volič, do doby než vhodí do volební urny hlasovací lístek, nabýt dojmu, že to on je v roli pana ředitele či pana učitele, kterému je nadbíháno.  

U nově vzniklých stran či hnutí je ovšem prostor pro Krhounky a Mazánky mnohem větší. Politický program těchto hnutí, který připomíná koláž, sestavenou z lidové naštvanosti jenom zastírá chybějící ucelenou představu o budoucím směřování české politiky. Vzpomeňte si, jak se v předvolebním boji VV či Top 09 chlubily tím, že si chodí pro rozumy do hospod a dost možná to po tom také tak v české politice vypadalo. Dost možná, že to je právě ten moment, kdy strana (či hnutí) v zápalu boje o voličskou přízeň zapomene na to, že „ti, kteří vás dneska volí, vás zítra budou chtít věšet.“ Krhounkové a Mazánkové jsou pak obvykle první, kteří principy a ideje strany (hnutí) zradí.  

Krhounek a Mazánek není jenom postavičkou z filmu (knížek) a nenalezneme ho jenom v české politice. Tito lidé byli, jsou a budou součástí celé společnosti. Zatímco filmová třída si s Krhounkem a Mazánkem dokázala poradit (vyloučit je z kolektivu), česká společnost nic takového zatím nedokáže. Nebo se snad pletu?



[1] Hrdina filmu Škola základ života! talentovaného studenta, který otevřeně ve své slohové práci kritizuje učitele a vedení školy, za což se mu dostane vyloučení.


[2] Ostatně postavička šplhouna ve spojitosti se školním prostředím je velmi oblíbená. Za všechny jmenujme legendárního Hujera z filmu Marečku podejte mi pero.

Autor: Pavel Lopušník | středa 14.8.2013 11:09 | karma článku: 7,89 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Zvítězili v Británii extrémisté? (Komentář)

„Británie už zkrátka není taková, jaká kdysi bývala,“ povzdechne si anglický lord a usrkne si trochu Sherry, jejíž chuť mu alespoň na okamžik připomene zlaté časy britského impéria. To lordovo povzdychnutí je ovšem třeba chápat v širších souvislostech. V intencích knihy The Broken Compass britského novináře Petera Hitchense lze tvrdit, že nejenom v Británii, ale v celé EU sílí hlasy hodnotově zmateného liberalismu, ve své podstatě podporujícího vše protizápadní, vytvářející identitu pseudo-evropskou (jak nazvat uměle vytvářenou identitu občana EU, jež je prezentována jako identita „evropské tradice“), která jenom demaskuje svůj globalizační charakter. Tento nový trend, jehož pilíře tvoří multikulturalismus, gender, zelená politika a co nejširším způsobem definovaná oblast lidských práv, se pomalu stává kánonem, relativizujícím hranice mezi pravolevým (konzervativním a liberálním) politickým spektrem, mezi západem a východem. Nejenom Británie v takto nastaveném prostředí relativizující původní evropské (rozuměj především západní) hodnoty ztrácí svou tvář. V souvislosti s tímto trendem se objevuje ještě jeden jev, který demaskuje ušlechtilost tohoto hodnotově vyprázdněného liberalismu. Ti, kteří nás ještě včera utvrzovali v demokratičnost svých idejí a v mírovou podstatu liberální koncepce mezinárodního prostředí, dnes každého, kdo nesouhlasí, automaticky označí za extrémistu, nacistu, xenofoba, nacionalistu, populisty či člena krajní pravice bez nároků na vyjasnění těchto termínů a argumentaci důvodu jejich užití.

2.6.2014 v 20:19 | Karma: 16,23 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Symbolem letošních voleb do EP je chybějící velké téma (Komentář)

Média se v několika dalších dnech po oficiálním zveřejnění výsledků do EP jistě budou předhánět v politologických analýzách nízké volební účasti v České republice (i když nejenom u nás). Příčin může být samozřejmě více, ale tou jednou (jak se domnívám snad i hlavní), na které se už nyní shodnou média a politologové napříč různými názorovými směry, je chybějící zásadní (unijní) téma (či témata). Pozn.: Komentář publikován ještě před sdělením oficiálních výsledků. Budu se také zaměřovat primárně na příčiny nízké volební účasti v ČR, i když budou určité momenty platné i pro jiné členské státy s nízkou volební účastí.

25.5.2014 v 19:40 | Karma: 5,17 | Přečteno: 220x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Zamyšlení nad pomazánkovým máslem (Polemika s L. Rakušanovou)

Novinářka Ludmila Rakušanová se ve svém sobotníku, v aktuálním (papírovém) víkendovém vydání regionálních Deníků pozastavuje nad letošními volbami do EP a svůj článek věnuje národním zájmům (sobotník nese název Vážené a milé Národní Zájmy). V jednom místě nalézáme tuto větu: „Anebo další příklad: v čím zájmu je asi boj o to, aby výrobek, předstírající v názvu něco, co v něm není, směl i nadále klamat spotřebitele, když ne v zájmu firmy, která ho vyrábí a má zadarmo reklamu?“ Nevím, zda- li novinářka nepochopila podstatu oné nepřímo zmiňované reklamní kampaně, nebo úmyslně její sdělení dezinterpretuje a bagatelizuje, snad kvůli svému sluníčkovému pohledu na EU. „Pes je zakopán“ jinde a problém je přeci jen vážnější.

19.5.2014 v 11:55 | Karma: 30,22 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Volby do EP nejsou evropskými volbami (Komentář)

Veřejnoprávní média, konkrétně Česká televize, už spustila informační blok, který nazvala Evropské volby (viz např. podmínky k vysílání http://www.ceskatelevize.cz/ct24/evropske-volby/268359-evropske-volby-ct-zverejnila-pravidla-vysilani/). Nevím do jaké míry neúmyslně či úmyslně mystifikuje diváky, když v nich vytváří pocit, že volby do Evropského parlamentu (dále EP) jsou volbami, které mají rozhodnout o budoucnosti celého evropského kontinentu. Česká televize však není sama, která tento mylný název používá. Spojení Evropské volby naleznete buď v titulcích a rubrikách na zpravodajských portálech, či na webech oficiálně propagujících EU. Volné (a často záměrné) zaměňování termínu Evropa a Evropská Unie se velmi často objevuje v oficiální proslovech a prohlášení čelních představitelů Evropské Unie.

12.5.2014 v 20:28 | Karma: 8,48 | Přečteno: 274x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Polemika s Ivanem Bartošem

Tento článek reaguje na páteční rozhovor s předsedou České pirátské strany Ivanem Bartošem v rámci předvolebního vysílání na ČT24. Na tento rozhovor naleznete odkaz v následujícím textu, který je polemikou s tezemi, které zde Bartoš nastínil. Důvod, proč se k tomuto rozhovoru vracím, je stále přetrvávající (a s prominutím až naivní) přesvědčení o možném reformování stávajícího stavu EU. Jako alternativu k tomuto přesvědčení nabízím úvahu o přehodnocení současného stavu Unie a o hledání jiných forem společenství evropských států, kterou vyslovím až na konci tohoto článku.

26.4.2014 v 19:14 | Karma: 9,45 | Přečteno: 366x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik