Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozitivní nebo pozitivistická? (Glosa)

Vánoce kdysi bývaly svátky klidu, míru a pokoje. Úmyslně volím ten minulý čas, protože to současné předvánoční období jako by bylo přípravou na nastávající super-volební rok. Už zase jsme svědky osobních útoků a osočování, tedy něčeho, co se už od prezidentské volby stává součástí českého předvolebního folkloru. První útoky se odehrávají na sociálních sítích, internetových blozích, diskuzích a tradičně i po hospodách. Vím, z tohohle nelze usuzovat, že je tomu tak v celé společnosti. Ovšem poučený z předcházejících let si dovolím tvrdit, že to, co nyní rezonuje na internetu, se za několik měsíců naplno projeví i v reálném světě a mě tak napadá otázka, kdy už se konečně poučíme a kdy převezmeme zodpovědnost za naše nezodpovědná rozhodnutí?

Zdá se mi ovšem, že k volbám nyní přistupují daleko zodpovědněji[1] některé strany, které zůstaly před branami do Poslanecké sněmovny. Koneckonců to, co se aktuálně děje uvnitř oné Poslanecké sněmovny, může v následujících volbách spíše hrát proti stranám zvoleným než nezvoleným. Ty strany a ta hnutí, které letos u voleb propadly mají však úžasnou příležitost se poučit z chyb, které vítězové voleb pomalu hromadí. Je jenom otázkou, zda jim to k něčemu bude, protože ze svých chyb by se měli občas poučit i voliči, což jak se obávám je téměř nemožné.

Častým heslem současných dní je požadavek pozitivní předvolební kampaně, který rezonuje u příznivců a voličů právě oněch nezvolených stran či hnutí. Když někdo vysloví spojení pozitivní kampaň, nemohu se zbavit všech těch „pozitivních“ hesel a sloganů, kterými se v posledních volbách snažili své potenciální voliče oblouznit ČSSD, TOP 09 či ODS. Mějme totiž na paměti, že v České republice znamená pozitivní předvolební kampaň sumu předvolebních slibů, jejichž cílem je přenést myšlení českého voliče do krajiny jednorožců, barevné duhy a pohádkových krajů, kde pečení holuby vlétávají sami do úst. Onen pozitivní náboj se pak velmi rychle vytrácí v momentě, kdy daná strana či hnutí volby vyhrají. Pokud požadavek na pozitivní předvolební kampaně zní od samých voličů, pak se nemohu ubránit otázce, zda český volič si bytostně nepřeje být oklamáván. Než se na mě zase snesou osočující urážky od těch, kteří soudí články dle titulků a kteří nedovedou překonat grafickou podobu psaného textu, upozorňuji, že velmi dobře rozumím, co už český volič v předvolebních kampaních vidět nechce. Totiž to, čeho jsme stále svědky[2] a to nekonečného očerňování, rádoby kritiky atd. Jen ovšem připomínám, že na oněch negativních kampaních mají svůj podíl i sami voliči. Stačí si jen přečíst leckterý zpravodajský blog či diskusi, kde jsou schopni se anonymové i konkrétní jedinci pohádat i o politické orientaci roztomilých koťátek v proutěném košíku. Já se však obávám, že požadavek pozitivní kampaně[3] pro příští volby v následujícím roce 2014 není reálný,[4] už z toho důvodu, že by jak politici, tak voliči nejdřív museli dostat rozum a emoce, kterých je v českých volbách až až, by musely být nahrazeny zodpovědnějším přístupem ke správě veřejných věcí.

Pojďme se však bavit o kampani nikoli pozitivní, ale pozitivistické.[5] Rozdíl mezi nimi chápu v tom, že zatímco většina politických, pozitivních kampaní se soustřeďuje na to, jaký by současný neblahý stav (společnosti, země atd.) měl být, pozitivistická kampaň by se snažila dobrat toho, jaký ten současný neblahý stav je a především navrhnout adekvátní řešení tohoto stavu. Můžete mi namítnout, že podle teorie politického marketingu by tak, jak chápu pozitivistickou kampaň, měla vypadat kampaň pozitivní. Rozdíl však vidím v tom, že v České rep. zatímco pozitivní kampaň změny pouze slibuje,[6] pozitivistická by voličům předkládala návrhy, jak tyto změny uskutečnit. Opět dodávám, že jsem především realista, a tak se obávám, že příští super-volební rok se opět ponese v duchu „Slíbíme vám cokoli, jen nás nechte vládnout.“ I z tohoto důvodu si myslím, že by se strany, které chtějí ve volbách uspět, měly věnovat kampani pozitivistické. Nakonec i to adjektivum pozitivní se samo pomalu diskredituje, stačí si připomenout nedávný výrok prvního místopředsedy KSČM Petra Šimůnka, který prohlásil: „Myslím si, že bychom mohli sehrávat roli pozitivní opozice.“ [7] Já sám se bojím domýšlet, co pod tím (dle mého soudu) bizardním spojením Šimůnek myslí.

Ty, kteří dnes požadují pozitivní politiku, by však nejprve měli začít u svých vlastních životů. Možná by bylo ideální, aby pozitivní byly naše životy a pozitivistická naše politika, ale protože žiji v určité společenské realitě, uvědomuji si, že je to pouze zbožná iluze. Přestaňme tedy o změnách, které v této zemi chceme uskutečnit jenom hovořit a začněme je uskutečňovat. Totiž to, co se v současné době odehrává je výsledkem právě onoho žvanění o změnách, jejichž realizace (už teď v rámci koaličního handlu) dostává pořádně na frak. Já v tom všem však vidím jeden pozitivní moment pro následující volby 2014. Snad se z toho všeho český volič poučí. Zároveň s tím však jedním dechem dodávám, že v to moc nevěřím. Musel by se totiž změnit nejenom český politik (v obecné rovině česká politika), ale především český volič, který by ke své volbě musel přistupovat daleko zodpovědněji, než kdykoli před tím. Ono asi to vzájemné osočování na internetu a po hospodách je pro volící většinu pohodlnější. Potom ale neočekávejme změny a ani po nich raději nevolejme.

 



[1] S ohledem na to, že se bude opakovat, to, co v předchozích letech, kdy současní vítězové voleb budou spoléhat na to, že občané této země předvolební programy jednotlivých stran nečtou (byť jsou pak po volbách strašlivě překvapeni, koho si to zvolili), že si je lze koupit igelitkami s propagačními materiály či koblihami (v případě daného hnutí bych pro následující volby radil potenciálním voličům rozdávat rovnou tašky s masnými výrobky firem jejího leadera).


[2] Tj. i mezi současnými stranami v Poslanecké sněmovně.


[3] S poznámkou tak, jak je chápána v zahraničí – tj. jako nabídka konkrétních řešení.


[4] Tedy lépe řečeno uskutečnění tohoto požadavku. Je totiž docela možné, že se pozitivní kampaň objeví jako časté motto či slogan různých politických stran, v reálu však půjde zase jenom o klasické slibování „ráje na zemi.“


[5] Poněkud méně přesná synonyma by byla adjektiva racionální, faktická atd.


[6] Ačkoli se neztotožňuji se vším, jako doplnění a dobrou ilustraci mého chápaní „pozitivní kampaně“ odkaz na konkurenci - http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013101601(pro hnidopichy a trolly – autorem odkazovaného článku nejsem já sám).


[7] http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/254569-kde-vezmete-na-plneni-slibu-z-koalicni-smlouvy-pta-se-opozice/

Autor: Pavel Lopušník | pondělí 16.12.2013 12:55 | karma článku: 5,42 | přečteno: 190x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Dnes se straší komunisty, zítra třeba pravicí (Glosa)

„Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků... Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím.“(úryvek z projevu V. Havla z prosince r. 1989)

18.10.2013 v 12:25 | Karma: 16,23 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Figurky (Glosa)

Ospalá severočeská Roudnice nad Labem se probouzí do nového dne. V mlžném oparu, který se pomalu zvedá z ulic, objevuje se plakát nejmenovaného velkouzenáře, který se chvástá tím, jak umí dát lidem práci. V jiných městech to jistě působí jako nenápadný slogan, ale tady, pro zdejší obyvatele je to nefalšovaná pěst do oka. Není to tak dávno, co zde velkouzenář přesunul výrobu několik let fungujícího masokombinátu. Více než sto lidí zde přišlo o práci a celý region se potýkal s nárůstem nezaměstnanosti.

17.10.2013 v 10:23 | Karma: 7,90 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Zbavme se Krhounků a Mazánků! (Glosa)

Každý rok, přesně v době zahájení školního roku, si velice rád připomínám „filmy pro pamětníky“ podle knih Jaroslava Žáka,Škola základ života!(1938) a Cesta do hlubin študákovy duše(1939). Ačkoli jsou oba filmy tematicky zaměřeny na školní prostředí, mnohé z příhod, které Žák zpracoval, toto prostředí přesahují. Určitě si z filmu Škola základ života!vzpomenete na tenisový "match", kde se jednotliví kantoři předhánějí v servilitě vůči panu řediteli a jeho choti, a pak vám je docela jasné, proč titíž učitelé, kteří se snaží vlichotit do přízně pana ředitele tak okatě favorizují šplhouna Krhnounka, který v podstatě dělá totéž vůči nim. Ve druhém filmu pak tuto roli třídního „lichotníka“ hraje šplhoun Mazánek.

14.8.2013 v 11:09 | Karma: 7,89 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Udržovací vláda úředníků bude možná oblíbená, ale bude efektivní?

Úřednické vlády jsou všeobecně hodně oblíbené, ale tahle charakteristika platí především pro dvě úřednické vlády po roce 1989 a to vládu Josefa Tošovského (od 2. ledna do 17. července 1998) a Jana Fischera (od 8. května 2009 – 25. června 2010). Buďme ovšem k tvrzení o oblíbenosti obezřetní. Připomeňme si, v jakém kontextu tyto vlády vznikaly. Tošovského vláda vznikla po demisi druhé Klausovy vlády, Fischerova vláda po vyjádření nedůvěry vládě Topolánkově. Obě tyto vlády tedy lze chápat jako překlenovací a sami si zkuste vzpomenout, zda nějaká z těchto vlád učinila skutečně závažný krok. Nabízí se tedy otázka, zda si v současné kritické době můžeme dovolit ten "přepych" mít úřednickou vládu?

25.6.2013 v 21:29 | Karma: 10,72 | Přečteno: 513x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Evropa se v mezinárodním prostoru pohybuje jako slon v porcelánu

Není to tak dávno, přibližně měsíc či dva měsíce zpátky, co různí představitelé EU začali vyjednávat obchodní dohody s Čínou. Nedávné zavedení antidumpingových poplatků na čínské solární panely a nejistota kolem možného příchodu čínského operátora na evropský trh ukazují, na jedné straně nejednotu EU v oblasti mezinárodního obchodu, na straně druhé nadvládu evropské byrokracie nad aktuálními potřebami evropské ekonomiky a evropského hospodářství. V následujícím Komentáři se budu zamýšlet nad důsledky tohoto přístupu.

8.6.2013 v 12:02 | Karma: 9,58 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik