Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Německo jako jeden z největších světových  exportérů se vypořádává s lacinou pracovní silou celkem obstojně - mají totiž vysokou produktivitu práce hlavně v oborech, kde prodávají know how svých techniků a inženýrů. Nemyslím tím jenom automobilový průmysl, ale pokročilé technologie ze všech možných oborů, hlavně strojírenské výroby. Po Číně chtějí především jedno - aby čínští soudruzi platili licenční a servisní poplatky. V současné době v podstatě bojkotují zaplacení čehokoliv nehmotného ( licence, royalty, servisní poplatky). To se to pak ukazují výsledky. A pokud so myslíte, že je v pořádku dodávat do Evropy z Číny v cenách jednoznačně pod náklady, pak Němci a Francouzi mají rozum a myslí si něco jiného.

1 0
možnosti
PK

Pod naše náklady možná, pod Čínské náklady to ovšem rozhodně není.

JE to jenom naše neschopnost že máme náklady tak vysoké... snadno by sme mohli mít poloviční. Víte pokud si spočtete reálnou kupní sílu... tak je v Číně kupříkladu jídlo pro spotřebitele 2x levnější... a to ho Čína DOVÁŽÍ a nedotuje...

Takže se zeptejme kde je chyba že si platíme 2x tak drahé zemědělce co mají technologie jako nikdo a neumí vyrobit nic levněji.

0 0
možnosti
MS

Myslím, že váš blog jen obšírněni hovoří o tom, co před dvěma dny stručně řekl čínský komentář na adresu EUropy - Časy se mění a velmoci stoupají a padají. Ani to však nemá vliv na hluboce zakořeněný povýšenecký přístup některých Evropanů. Mnozí v EUropě stále hovoří o sublimujícím EUropském trhu jako základu čínského úspěchu a rádi opomíjí fakt nenávratné deindustrializace EUropu z důvodu byrokracie, EU-nesmyslů typu obchodnictví s čoudem, různých multikulturních a genders nařízení vedoucí jen k protěžování neschopnosti. Ale také z důvodu ceny práce, odboraření atp. Úpadkové stupidity EUrosvazu si však nevšímá jen Čína, ale i  USA (stále více odklánějící se od degenerující EUropy). Např. The Washington Post nedávno EUrosvaz trefně definoval jako upadající region zelené energetiky a jako odstrašující příklad pro zbytek světa.

1 0
možnosti
Foto

Zase bych EU tak nepodceňoval.. Já jsem letos změnil názor, měl jsem totiž tento semestr na škole kurz External Dimension of EU Policies, který učí jeden z největších odborníků na evropskou obchodní politiku Bart Kerremans. Celkový pocit je, že EU velice agresivně prosazuje liberalizaci obchodu. Problémem je a vždy bude Francie, ale EU jako celek vždy prosazuje liberalismus. Nedávno EU dojednala FTA s Jižní Koreu, v jednáních jsou další FTA s Indií, Japonskem, ale především se konečně rozjely jednání  o volné zóně obchodu s USA.  Češi mají pocit, že je EU v krizi, protože Česká republika je v krizi, a to si přenáší i na evropskou úroveň, jiný pocit mají třeba moji spolužáci ze severských zemí. Co se týče cel na solární panely v EU, USA automaticky stanovují vysoká antidumpingová cla zejména vůči Číně a také v případě solárních panelů viz zde: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303360504577410392432515760.html.

1 2
možnosti
IH

Pracuji už léta v celním oboru a antidumpingová cla jsou na hromady zboží z Číny - teprve nedávno zrušili anti na obuv, nedávno bylo zavedeno na porcelán a keramiku, na šrouby, izolace, kola a jejich součásti..... a nejedná se o pár korun, např. na kola je clo přes 4% + anti 48%, na některé šrouby z Číny je uvalen antid. z Číny 75%. Dřív třeba musely být na každý textil dovážený z Číny licence. Povyk kvůli solárním panelům mi přijde pouze jako demonstrace moci Číny, clo bylo doposud 0% a současný antidumping je tuším 16%. Takže žádná hrůza. Jsou i vyšší na cla. A je to v pořádku, EU by měla být tvrdší, nebo nás Čína sežere. Spíš mi přijde, že EU začíná být vůči Číně čím dál víc vstřícná a omezení ruší.

2 1
možnosti
Foto

souhlasím.. zatímco Číňané mají vysoké netarifní obchodní překážky, které mají daleko horší efekt než cla... Čína si daleko víc chrání svůj trh a za svůj růst vděčí naopak tomu, že Západní trhy se jí otevřely (USA a EU)..

1 1
možnosti
  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik