Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové zákony profesora Parkinsona

Ani nevím, jestli jsem ji od někoho dostal, nebo si ji sám kdysi koupil v antikvariátu. Je to malá, útlá knížečka, rozsahem nevelkým, ale velmi obsažná. Zákony profesora Parkinsona v Česku naposledy vyšla v roce 2003 v uceleném vydání s kresbami výtvarníka Vladimíra Renčína. Já jsem ovšem pracoval se starším vydání z 60-tých let. Když jsem si tak procházel jednotlivé zákony, ať už ty, týkající se efektivity státní správy, anebo fungování státního aparátu obecně, nedalo mi to, abych přemýšlel nad jejich aktuální platností. V podstatě to, co v knize její autor Northcote C. Parkinson píše, platí i dnes, nicméně mnohé z těch zákonů, (byť se povětšinou týkají britských reálií) jakoby moderní doba překročila. Tak vznikl můj troufalý nápad doplnit ji alespoň o několik nových zákonů.

Asi nemusím vysvětlovat, který ze zákonů uvedených v článku ilustruje tento obrázek

Ten zákon zní: „Efektivita konkrétních projektů (např. koncepcí a plánů) se na evropském kontinentu měří mírou vynaložených finančních prostředků.“ Klasickým příkladem tohoto zákona z hlediska nadnárodních (či jinak trans-nacionálních) institucí je udržování projektu jednotné evropské měny i přes jeho ekonomickou neefektivitu. Zákon ovšem platí i na úrovni států. Tento článek píšu v době konání celostátních maturit a obávám se, že přes zjevné nedostatečnosti tohoto projektu se dnes v tomto státě nenajde jediný úředník, který by novou podobu maturitních zkoušek nejenom zpochybnil, ale otevřeně by hovořil o návratu ke starým maturitním zkouškám. Oba projekty nejsou samozřejmě jedinými příklady tohoto zákona, sami si určitě vzpomenete na některý z neefektivních projektů vašeho kraje či vaší obce, jejichž životnost byla prodlužována úměrně s mírou již vynaložených finančních prostředků.

Druhý zákon, který mne v této souvislosti napadá, se od toho prvního moc neliší, do jisté míry s ním souvisí, a zněl by: „Hodnota a míra efektivity státního aparátu je často posuzována podle obecných statistických údajů.“  Ti, kteří se ohánějí statistickými daty, aby podepřeli svá tvrzení, anebo i efektivitu vlastního výkonu, nejsou jenom úředníci, politici a koneckonců třeba i novináři. Stačí se zaposlouchat do každodenního hovoru, abychom zjistili, že velmi mnoho lidí argumentuje statistickými daty, mnohdy řádně upravenými. To už ani nehovořím o těch, kteří statistická data rovnou přeskočí k tvrzení typu: „Muži/ ženy jsou takoví a takoví, Rómové jsou takoví, bohatí lidé jsou takoví, politika je taková, příznivci levice/ pravice jsou tací (atd.), které pak vydávají za fakta (tedy jakési nezpochybnitelné pravdy).

Další zákon by mohl znít: „Produktivita jednoho úředníka se měří podle objemu formulářů, které dokáže vyplnit, ale nedokáže je vysvětlit.“ S úřadem (ať už českým či zahraničním) měl zkušenost už každý z nás, stejně tak jako s vyplňováním mnohdy neskutečně zbytečných kolonek ještě zbytečnějších formulářů. Nemusím asi zdůrazňovat, že se kolikrát v těch formulářích nevyznají sami úředníci a buďme spravedliví, ne vždycky je to jenom jejich vina. Na to by totiž navazoval zákon, který by zněl: „Hodnota jednoho formuláře je přímo úměrná počtu stránek doplňujícího materiálu k němu.“  

Pro české prostředí mě ještě napadá poslední zákon, který  úmyslně formuluji kategorickým způsobem: " Po obdržení funkce arogatní budeš." 

Autor: Pavel Lopušník | středa 22.5.2013 9:58 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Pavel Lopušník

Přestávám českému voliči rozumět a asi nejsem sám (Glosa)

„Už aby ti darebáci šli do p....e!“ Vykřikovala před třemi dny na ulici v jednom nejmenovaném moravském městě jedna jeho postarší občanka. Dnes je dobojováno a s těmi darebáky a jejich případným odchodem do míst, kam nás každý posílá, ale málokdo tam skutečně byl, si nejsem tak moc jistý. Koblihy, káva a předvolební guláše možná ještě putují zažívacím traktem, aby se nakonec proměnily v pouhý produkt metabolického procesu odplavený potrubím kamsi do propadliště dějin. Jaký to symbolický konec poněkud podivných voleb, na jejichž začátku byl hněv, který teď, ve světle volebních výsledků poněkud ztrácí svůj smysl.

26.10.2013 v 19:42 | Karma: 14,49 | Přečteno: 1308x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Dnes se straší komunisty, zítra třeba pravicí (Glosa)

„Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků... Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím.“(úryvek z projevu V. Havla z prosince r. 1989)

18.10.2013 v 12:25 | Karma: 16,23 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Figurky (Glosa)

Ospalá severočeská Roudnice nad Labem se probouzí do nového dne. V mlžném oparu, který se pomalu zvedá z ulic, objevuje se plakát nejmenovaného velkouzenáře, který se chvástá tím, jak umí dát lidem práci. V jiných městech to jistě působí jako nenápadný slogan, ale tady, pro zdejší obyvatele je to nefalšovaná pěst do oka. Není to tak dávno, co zde velkouzenář přesunul výrobu několik let fungujícího masokombinátu. Více než sto lidí zde přišlo o práci a celý region se potýkal s nárůstem nezaměstnanosti.

17.10.2013 v 10:23 | Karma: 7,90 | Přečteno: 321x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Zbavme se Krhounků a Mazánků! (Glosa)

Každý rok, přesně v době zahájení školního roku, si velice rád připomínám „filmy pro pamětníky“ podle knih Jaroslava Žáka,Škola základ života!(1938) a Cesta do hlubin študákovy duše(1939). Ačkoli jsou oba filmy tematicky zaměřeny na školní prostředí, mnohé z příhod, které Žák zpracoval, toto prostředí přesahují. Určitě si z filmu Škola základ života!vzpomenete na tenisový "match", kde se jednotliví kantoři předhánějí v servilitě vůči panu řediteli a jeho choti, a pak vám je docela jasné, proč titíž učitelé, kteří se snaží vlichotit do přízně pana ředitele tak okatě favorizují šplhouna Krhnounka, který v podstatě dělá totéž vůči nim. Ve druhém filmu pak tuto roli třídního „lichotníka“ hraje šplhoun Mazánek.

14.8.2013 v 11:09 | Karma: 7,89 | Přečteno: 509x | Diskuse| Politika

Pavel Lopušník

Udržovací vláda úředníků bude možná oblíbená, ale bude efektivní?

Úřednické vlády jsou všeobecně hodně oblíbené, ale tahle charakteristika platí především pro dvě úřednické vlády po roce 1989 a to vládu Josefa Tošovského (od 2. ledna do 17. července 1998) a Jana Fischera (od 8. května 2009 – 25. června 2010). Buďme ovšem k tvrzení o oblíbenosti obezřetní. Připomeňme si, v jakém kontextu tyto vlády vznikaly. Tošovského vláda vznikla po demisi druhé Klausovy vlády, Fischerova vláda po vyjádření nedůvěry vládě Topolánkově. Obě tyto vlády tedy lze chápat jako překlenovací a sami si zkuste vzpomenout, zda nějaká z těchto vlád učinila skutečně závažný krok. Nabízí se tedy otázka, zda si v současné kritické době můžeme dovolit ten "přepych" mít úřednickou vládu?

25.6.2013 v 21:29 | Karma: 10,72 | Přečteno: 513x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem zatím student a začínající žurnalista

Seznam rubrik