V kůži Palestince

Naštěstí v ní nejsem, mám tu kliku, že jsem se narodil v klidné zemi. Kdyby mi osud dopřál to pochybné štěstí narodit se v Palestině, byl bych možná muslimem v Gaze a padaly by na mě bomby.

Jsme vrženi do světa bez nároku, abychom si mohli vybrat, kde a komu se narodíme. Ano máme štěstí, že jsme se narodili v Česku a ne v Rusku, na Ukrajině nebo v Palestině. Formují nás vnější podmínky a zkušenosti našich životů ruku v ruce s naší psychikou. Nic z toho nás předem neopravňuje hodnotit druhého.

Býti v této chvíli civilním obyvatelem Palestiny, zcela určitě bych začal nenávidět Židy, býti obětí palestinského teroristického útoku, nenáviděl bych Palestince. Nenávist plodí nenávist, násilí plodí jen násilí.

Čtu-li některé komentáře, které dehumanizují Palestince, hovoří v nich o humanoidech nebo opicích, říkám si: „Co byste dělali, kdybyste se narodili jako Palestinci?“ V pachatelích těchto projevů shledávám nedostatek sounáležitosti s druhými, nedostatek představivosti a zřejmě i jistou zabedněnost snoubící se s hloupostí.

Izrael páchá na území pásma Gazy humanitární katastrofu, česká vláda plně tuto akci podporuje. V prosinci Česká republika hlasovala ve Valném shromáždění OSN proti rezoluci žádající humanitární příměří v Pásmu Gazy. Intelektuálové se proti politice české vlády vymezili peticí. Petice není ani proizraelská ani propalestinská, na jejím konci nalezneme odstavec:

To, že nemáme hotová řešení takto komplexního problému, nás nezbavuje povinnosti otevírat otázky a pojmenovávat problémy. Odpovídat na násilí ještě větším násilím pokládáme za děsivé selhání politiky. Dehumanizující rétorika přímo dopadá na vztahy v naší společnosti a podrývání mezinárodního právního systému otevírá cestu politickým silám, které mohou ohrozit svobodný vývoj České republiky. Nechceme proto mlčet v situaci, v níž sledujeme výrazné proměny v používaném jazyce, potažmo možné posuny v hodnotovém ukotvení našeho státu.

Vina v tomto konfliktu je oboustranná, stát Izrael byl založen na území obsazeném arabským obyvatelstvem, zřejmě to nebyl dobrý nápad, Arabové se s tím nikdy nesmířili a teroristickými útoky ohrožují stát Izrael. Obě strany se cítí být ukřivděny. Nikdo zde není v právu. Čím více bude Izrael pokračovat v násilném řešení válečného sporu s Hamásem, tím více teroristických útoků může z jeho strany očekávat. Politici preferující jednu nebo druhou stranu konfliktu selhávají. Řešení je v nedohlednu.

Zkuste si být dnes v kůži Palestince.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/izrael-palestina-otevreny-dopis-debata-sabatova.A240208_133758_domaci_dyn

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/starosta-prazskych-reporyji-novotny-pujde-kvuli-vyrokum-o-palestincich-pred-soud

https://cs.wikipedia.org/wiki/Izraelsko-palestinsk%C3%BD_konflikt

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | pátek 9.2.2024 16:32 | karma článku: 19,87 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87