Slovo roku – Signál!

Nevím, jaké bude to oficiální slovo roku, ale pro mě je jím „signál“. Dříve bych si jej ani nevšiml, nyní, kdykoliv jej slyším, stěny zvukovodu se rozechvějí, kladívko narazí na kovadlinku a třmínek, znervózním.  

Co zas bude? Jakou hrůzu, jakou jobovku, máme očekávat? Znárodnění domovníků, jak píše v jedné povídce Jaroslav Hašek? Ne, žádné znárodnění, na něco podobného by si tato vláda netroufla, vždyť by přišla o svou ideologickou image, to spíš další rozprodávání zbývajícího státního majetku za hubičku, případně dalšího „odnárodňování“ tedy privatizace výsostně státních institucí.

 

O popularizaci slova se jak známo zasloužil pan premiér Petr Fiala. Hlavním jeho signálem bylo, že vláda nenechá nikoho padnout, načež vyslal 58 signálů/balíčků, ve kterém signalizuje, že v nich jde o ozdravení státních financí a to tím způsobem, že se to dotkne téměř všech, pak se odjel nacpat nácka k Jurečkovo bráchovi na statek, aby mu při dlouhém letu vládním speciálem na klimatickou konferenci do Dubaje nevyhládlo.

 

V Dubaji na setkání ropných šejků signalizoval, že jsme pro jádro. Ropní šejkové signalizovali, že jsou proti fosilním palivům a uzavřeli kšefty na dodávky ropy, a to kvůli tomu, aby co nejdřív ropa došla a oni se, stejně jako budoucí čeští důchodci, zajistili na důchod. Až všichni všechno podepíší ( konference se koná do 12. prosince) poplácají se po ramenou a pochválí, jak pomáhají při záchraně planety, načež odletí svými soukromými nebo vládními tryskáči zpět do svých domovů na své jachty a luxusní rezidence, jenom chudák Petr Fiala bude muset před svým poblbaným nevděčným národem vydávat další signály.

 

Ještě štěstí, že má svého Rakušana, který má ve své gesci korigovat nekorigované signály, proto může pan Fiala na adresu takových zavádějících signálů, vydat jasný signál:

 

„…v ČR není žádná cenzura a nikdo ji nechystá. Každý tady může šířit a přijímat názory, jaké chce. Je to tak dobře. Na druhou stranu každý z nás má právo bojovat proti názorům, které jsou nesprávné či lživé, a v tomto smyslu korigovat veřejnou debatu“.

 

K takovému vyjádření by se měl například k Zákonu o státní sociální podpoře přidat „přílepek“ ve znění: „Republiku si rozvracet nedáme!“ ať mají příjemci a šiřitelé dezinformací, jež jsou zejména také největšími příjemci sociálních dávek, jasno, co si mohou dovolit a jaké signály mají vnímat, lapidárně řečeno: pouze signály vydávané vládou jsou správné.

 

Ještě nedávno slovo „signál“ nemělo žádné negativní konotace. V historii byli prvními šiřiteli signálů indiáni, ti vydávali ty kouřové. Pamatuji si, že za normalizace vycházel policejní časopis „Signál“, kupodivu byl distribuován až do roku 1994. S příchodem mobilů se toto slovo vrátilo ke svému historickému kontextu ve smyslu spojení. V té souvislosti byl natočen i film „Signál“, jinak byl tento výraz neutrální.

 

S nástupem této vlády a s ní spojenou „neonormalizací“ se s ním roztrhl pytel, a nemusí jej používat ani náš profesor politologie, jak jsem uvedl, slyším jej všude. Zdá se mi, jakoby každý trousil signály! Může to být však jen moje chyba, může to být psychologický efekt, jako když se někomu narodí dítě, všude vidí mimina, nebo když vám umře bližní, náhle všude vidíte pohřby, takto já slyším všude signály.

 

Chtělo by se mi říct ono mečiarovské: „Dost bylo signálů!“ bohužel, jak se zdá, budeme to s nimi muset ještě dva roky nějak vydržet.

https://cnn.iprima.cz/nikdo-zadnou-cenzuru-v-cr-nechysta-mame-ale-pravo-bojovat-

s-nespravnymi-nazory-mini-fiala-209262

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konference_OSN_o_zm%C4%9Bn%C4%9B_klimatu_2023_v_Dubaji

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | pátek 8.12.2023 18:06 | karma článku: 28,94 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,87