Potřebuje ČR superdrahá letadla nebo peníze pro psychology, učitele a lékaře?

Na pokraj tragické události na filosofické fakultě v Praze bychom se měli ptát, jak je u nás zajišťována péče o duši, na níž mají i shora zmíněné obory velký podíl.

Na ČRo Plus v podcastu Vinohradská 12 hovořil Matěj Skalický s bývalým operátorem UNRA Martinem Svozilem; právě zde zazněla otázka, zda potřebuje ČR tak velkou letku superdrahých letadel, když nemáme ve školství tým psychologů, kteří by dětem pomohli.

V posledních několika měsících, jak víme, se stávkovalo právě ve školství a ve zdravotnictví a to nejen za platy, ale i pro více peněz na svůj provoz. Naposledy v době covidu 19 jsme mohli vidět, jak je práce v těchto oborech náročná, přesto se ve státním rozpočtu nedaří pro ně sehnat peníze, k tomu započítávám i psychologickou pomoc.

Jak jsme tedy na tom v péči o duši a to nejen pro děti, ale i pro dospělé? Špatně! Víme, že především mládež je ohrožena nejvíce, důvody netřeba vyjmenovávat. Značná část dětí trpí depresemi, úzkostmi, sebepoškozováním, poruchami příjmů potravy, genderovou dysforií:

Diskomfort, který někteří trans lidé cítí mezi svou genderovou identitou a pohlavím, které jim bylo určeno po narození.

Genderová dysforie může být tělesná (diskomfort způsobovaný partiemi vlastního těla), nebo sociální (diskomfort z vnímání okolí a ze sociálních interakcí). Kromě dysforie se lze setkat i s označením genderový nesoulad.  

Najít pro dítě psychologickou pomoc je úkol téměř nadlidský. Jedna známá maminka takovou pomoc sice našla, absolvovala s dítětem dvě sezení a to bylo vše. Dětská psycholožka byla natolik zavalena prací, že na další termín nedošlo. Čekací lhůty pro příjem do péče psychologů jsou zvláště pro děti a mládež příliš dlouhé.

Ani dospělí se psychologa případně psychiatra jen tak nedočkají. Lze si samozřejmě terapii zaplatit, ale ne každý na to má, navíc i zde jsou čekací lhůty dlouhé. Velký problém je, že v akutním případě vás sice bez čekání přijmou do RIAPSu, ale tam jste týden a co dál?

Dál může bez další pomoci dojít k neštěstí.

Jediné, co může každý z nás udělat v dnešní vpravdě šílené rozkolísané době, kdy jsou pro tuto vládu důležitější zbraně a „vyrovnaný“ rozpočet, než kvalita života občanů, je pečovat o zdraví své duše více než kdy jindy, všímat si i psychického stavu svých bližních, kamarádů a známých, neboť jak známo, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.

https://podcasty.seznam.cz/podcast/podcast-vinohradska-12/special-policejni-zasah-na-univerzite-304820

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-sebeposkozovani-i-deprese-deti-ziji-v-chaoticke-dobe-rika-psycholog-238116

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vysoke-skoly-stavka-akademici_2310171538_mst

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | středa 27.12.2023 18:06 | karma článku: 26,45 | přečteno: 748x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93