Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Portrét Honzy Nedvěda – Tahle doba není pro nás

Ještě jsme však tady, zblblý počítač mi hlásí 15. září 2084, internet nejde, jakoby oba žádaly, abych si dal taky odchod. Nedávno nás zarmoutila i zpráva, že odešel Meki Žbirka. Dlouho jsem oba nesnášel…  

Jan Látal natočil portrét Honzy Nedvěda. Já měl Nedvědy v přihrádce vrchol nevkusu, zvláště pak Honza mě svou hysterickou plačtivou povahou štval a štvali mě též kotlíkáři s liščím ohonem na huňaté čapce, s cancákem a ešusem v usárnách, zalamování palců, zapařené ponožky v kanadách. Jo, já byl rocker!

 

Nakonec mě dohnali folkáči s Nohavicou, Hutkou, Dobešem, Mertou a dalšími bardy. Ale Nedvědi a Rosa na kolejích? K smíchu! Souhlasil jsem si Ivanem Jirousem, který řekl, že když Nedvědi vyprodali Strahov, svědčí to o mizerném vkusu českého národa. Kdeže loňské sněhy jsou.

 

Podobně i Meki. V roce 1981 jsem byl na vojně, moji vojenští kolezi, kteří byli o půl roku déle na vojně (půlročáci) byli Slováci a tihle chalani pouštěli z kazeťáku Mekiho Žbirku od rána do večera furt pryč. More cez brány čias mi teklo i ušima.

 

Jenže to bych se nesměl oženit a moje žena by nesměla mít ráda Mekiho. I zaposlouchal jsem se do těch jeho piesniček a zjistil jaké jsou to nádherné melodie. Meki byl vzat po letech na milost. Ta zpráva, že zaklepal na nebeskou bránu mě zarmoutila.

 

Zpátky ale k Honzovi Nedvědovi. Honza a vlastně i nedávno zesnulý Franta jsou z kraje, kde máme již nějaký čas domov. Žila zde moje babička. Táta byl kluk od Sázavy, říkal o tomto kraji, že je to tady jako ve švajcu. Pamatoval, jak ještě klucí Nedvědi hráli v hospodě u Holubů.

 

V dokumentu jsou vidět známá místa, kudy chodíme, jezdíme na kole, odjíždíme z nádraží Posázavským pacifikem do Prahy. Já si pamatuji ještě dřevem obložené vagóny s koženým páskem, který měl držet okno v určité poloze, také se tam dalo stát na plošinách mezi vagóny, to byl odvaz dívat se dolů na ubíhající pražce. „Nejvíc mě štvou ty betonové pražce,“ děl Honza Nedvěd na adresu modernizace tratí.

 

V pátek nebo v sobotu byl vlak plný trampů (bývaly i pracovní soboty), Praha se přestěhovala vlakem do chat a chatiček kolem Sázavy - Sázavy, řeky, která čaruje. Dnes je zde přeautováno, trampů jen pár, romantická krajina kvůli této entitě, která je ve Stopařově průvodci po galaxii „mylně“ charakterizována Fordem Prefectem: „Myslel jsem si, že auto je obyvatel Země a chtěl jsem se mu představit,“ zmizí pod asfaltem plánované dálnice.

 

Štve ho zmatení pojmů a hodnot v této době, která není pro nás, ale musíme v ní žít. Jeho frustraci rozumím. Sice jsem nebyl tramp, ale na čundry jsem jezdil. Formovali mě Rychlé šípy, foglarovky, májovky, verneovky, tedy knihy kde přátelství, pravda a slovo mělo svou váhu. Leč v této době shledávám pouze lež, zradu a zlodějnu. Svoboda je tu zaměňována za svévoli. Když namítnu na adresu kapitalismu, že je to mizerný systém stejně jako socialismus, jsem v očích ideologických zaslepenců bolševik. K čertu s nimi!

 

Naštěstí se tím dennodenním svinstvem nemusím probírat pořád, naštěstí je tu umění a nemusí to být zrovna cosi vznosného, stačí písničky a třeba i od bratří Nedvědů, které se nemusí líbit každému; Tomáš Stejskal v kritice na Aktuálně.cz jim vyčítá:

 

Vždyť právě bratři Nedvědovi udělali z drobné táborákové písně šlágr a celorepublikový fenomén. A právě tím zbavili folk své společensko-kritické podstaty, když jej přetvořili na dojemný líbivý žánr, v němž se tak maximálně chlap vyzná z nevěry a zase se jede dál.

 

Kdo nechápe, že písničky mohou také přinášet radost, má holt smůlu. Názory chytrolínů hoďme za hlavu, buďme rádi, že Honza jako šťastný blázen dlí uprostřed svých melodií a chrlí jednu písničku za druhou. Cosi shůry jej nutí, aby tak konal.

 

Zvolejme tedy na jeho adresu to staré známé kotlíkářské:

 

„Umí!“

https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/tahle-doba-neni-pro-nas-nedved-jihlava-film/r~b2e72db0302d11ec9322ac1f6b220ee8/

 

Autor: Jan Lněnička | neděle 14.11.2021 15:12 | karma článku: 18,15 | přečteno: 561x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.

7.1.2024 v 15:52 | Karma: 26,40 | Přečteno: 864x | Diskuse| Média

Jan Lněnička

Žijí mezi námi, říkáme jim dezoláti – pohled slušného občana

Když jim řeknete: „Žijete si tu jako pánbu ve Frankreichu, podívejte se třeba do favel v Jižní Americe, do Etiopie, nebo na lidi strádající válkou.“ Drze odpovědí „Nemáme na letenku!“

2.1.2024 v 19:26 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jaký bude rok 2024 z pohledu astrologů?

Podle Antonína Baudyše bude Saturn procházet Rybami, tudíž bude vytahovat veškeré naše temné stránky. Zatímco ChatGPT předvídá rozvoj umělé inteligence, Baba Vanga před ní varuje. Leč, jak říkal pan premiér, hlavní je naděje!

31.12.2023 v 19:34 | Karma: 17,47 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Jan Lněnička

Potřebuje ČR superdrahá letadla nebo peníze pro psychology, učitele a lékaře?

Na pokraj tragické události na filosofické fakultě v Praze bychom se měli ptát, jak je u nás zajišťována péče o duši, na níž mají i shora zmíněné obory velký podíl.

27.12.2023 v 18:06 | Karma: 26,45 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Pyšná princezna - pohádka, která keťasům, chrapounům a škarohlídům nejde pod nos

Krásné poetické dílo režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952 mají někteří ideologičtí zabedněnci za politickou agitku, ale je to jen pohádka, v níž vítězí pravda a láska nad lží a nenávistí.

20.12.2023 v 18:57 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik