Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politické procesy?

Vypadá-li to jako kachna, co jiného to tedy je? V běsnění kolem dezinformátorů najdeme paralely a motivy, které známe například ze Švejka, Černých baronů nebo z knihy Jak se kalila ocel.  

To byly časy, když Miroslav Sládek nabádal naházet vládu do Vltavy a nic se nedělo, dnes je to jiné. Vztek ze své neutěšené ekonomické situace leze některým našim spoluobčanům na mozek, neudrží nervy na uzdě, svoji frustraci obrací proti Ukrajincům, proti vládě a za svou blbost musí tvrdě zaplatit. Jiným případem šikany je armádní sportovec, jehož výroky nedostatečně korespondují se současnou propagandou. Našla se dokonce učitelka, která dětem předávala dezinformace, také ona byla za svůj nevhodný výklad v hodině češtiny vyhozena z práce. Inu, časy se mění.

 

Ano, mluvím o našich známých hříšných hříšnících Tušl, Čermák, pětibojař Svoboda nebo učitelka Bednářová. Tito lidé jsou za své názory prohlašováni za opravdové nepřátele státu.

 

Jaké jsou zde paralely s literaturou? V případě paní učitelky je to samozřejmě kniha „Jak se kalila ocel“ a její hrdina Pavka Korčagin. Malý oznamovatel ze školy však Pavkovi Korčaginovi nesahá ani po kotníky, neboť jak o knize píše sám Ostrovskij: "Ocel se zakaluje v prudkém ohni a silném chladu. Tehdy se stává pevnou a nic ji nezlomí. Tak se zakalovala i naše generace v strašlivých zkouškách a učila se nedat se srazit životem." Tohle byl jen obyčejný žalobníček. To, že žák udal svého učitele pokládám za odporné, z mého hlediska by jej omlouvalo pouze to, že úča byla kráva. Vychovává škola své žáky k myšlení nebo k udavačství? Pokud to druhé je správně, máme se v budoucnosti na co těšit. Výklad učitelky byl odlišný od zpráv, které šíří oficiální média, ale vzhledem k tomu, že sdělovací prostředky přejímají pouze ukrajinskou propagandu a to ostatní považují za dezinformace, lze namítnout, že...

 

… „jak víme, tak první obětí každého válečného konfliktu je pravda,“ nešikovně se vyjádřil pětibojař David Svoboda. Při jeho dalších vyjádřeních ve prospěch účasti ruských a běloruských sportovců na olympiádě dostala ministryně války Černochová hysterický záchvat. Neprodleně si k sobě nechala zavolat Davida Svobodu. Hypotetický rozhovor by mohl probíhat takto:

 

„Máte zbraň?“ zeptala se jej Černochová. Svoboda: „Mám.“ Černochová: „Tak tedy víte, co s ní máte dělat.“ Upozorňuji, že píši – hypotetický. Ono stačilo, co se u ministryně skutečně semlelo.

 

Podobný rozhovor se jistě v nějaké knize odehrál, ale já mířím k Černým baronům, kde to majoru Terazkymu trochu ujede, a následně, stejně jako David Svoboda, musí uvést již řečenou informaci na pravou míru. Major vypráví nemocnému Kefalínovi své zážitky z vojny, říká: „Já som mal na fronte aj 27 stupňov (horečky) a išel som na steč. Urááá! …. A tak sme tých bolševikov bili! ...“Čo to tárám, fašistov.“ David Svoboda se sice omluvil, uvedl své informace na pravou míru, ale i tak musel skončit v čele Komise sportovců Českého olympijského výboru (ČOV).

 

Na případu dvou výtečníků Tušla a Čermáka a jejich zlostných výpadků proti vládě a urážkám Ukrajinců, které nahráli na youtube, jsem si povšiml jisté podobnosti se scénou z knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války:

 

„A jaké urážky se dělají ve vožralství?“ otázal se Bretschneider.„Jaké urážky císaře pána se dělají ve vožralství?“ opakoval Švejk. „Všelijaké. Vopijte se, dejte si zahrát rakouskou hymnu a uvidíte, co začnete mluvit. Vymyslíte si toho tolik na císaře pána, že kdyby toho byla jen polovička pravda, stačilo by to, aby měl ostudu pro celý život.“

 

Co popili Čermák a Tušl, nevím. Ba ani nevím, co si dali před vysíláním svých „mouder“ zahrát. Mě by stačil Tuzemák, ale i bez něj mi stačilo dívat se dvě minuty na pořad Čt 1 „V exekuci“, abych měl chuť něco ošklivého protivládního říci do éteru. Asi ve čtvrtek mě zas dožralo, že paní Němcová uvedla polopravdu o tom, že na demonstraci proti bídě zazněla slova namířená proti pomoci Ukrajině, ve skutečnosti se zde řeklo, že humanitární pomoc by měla zůstat zachována, ale měly by být zastaveny dodávky zbraní a přistoupit k jednání. Další příčinou mého vzteku byly zkreslené informace o této demonstraci, myslel jsem, že vláda by se měla zamyslet nad tím, proč tisíce nespokojených občanů zaplnilo Václavák? Bohužel z její strany vzešlo pouze ostouzení jak samotných řečníků tak i demonstrantů. A mimochodem, proč ten Ukrajinec, kterému opilci kopali do jeho exkluzivního modelu auta a pak se s ním rvali, nebyl na frontě? Jsou snad na Ukrajině jistí lidé rovnější? Promiňte, promiňte, to mi opravdu ale opravdu ujelo. Omlouvám se, trošku jsem se rozrušil. I na mém příkladě je vidět, jak snadno se člověk může nechat unést

 

Proto mě mrzí, že vláda podle pořadu na Čt 24 "168 hodin" v boji proti dezinformacím přešlapuje na místě. Ještě že zde máme soukromé odborníky na Pravdu. Osobně bych připravovaný zákon proti dezinformacím navrhl prezentovat, inspirován „agenturou pro uvádění románů na pravou míru“ z knihy Saturnin, jako „Zákon pro uvádění informací na pravou míru“. To by pomohlo!

 

Ještě více by pomohlo, kdyby vláda naslouchala hlasu svých občanů, i těch nespokojených. Bohužel jen zbožné přání. Naopak vláda se nebojí sáhnout až k totalitním praktikám. Dezinformátoři Tušl a Čermák jsou přitom jen špička ledovce, jejich soudním pronásledováním z nich stát dělá v očích podobných individuí hrdiny, ve skutečnosti mají lidé pocit, že jejich zájmy jsou odsouvány na druhou kolej. Vláda není schopná vést s nimi dialog, za vším vidí jen pátou kolonu infikovanou ruskou propagandou, která chce rozložit společnost, již z toho důvodu bychom se vládních elit měli zeptat :

 

„A komu tím prospějete, co?“ ptá se ve filmu Pelíšky Miroslav Donutil.

 

Po chvíli ticha dodá: „Druhé straně.“

 

Demokracii rozhodně ne!

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/porady-teren-v-kyjeve-se-nic-nedeje-tvrdila-ucitelka-deti-ji-tajne-nahraly-prijde-o-praci-198415

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/david-svoboda-ct-ukrajina-cov-rusko-vyrok_2303300930_ako

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/terorismus-cermak-trest_2303271141_zuj

Autor: Jan Lněnička | neděle 2.4.2023 0:25 | karma článku: 35,34 | přečteno: 922x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Bloky blogům?

Blogy na Aktuálněcz po 17. letech končí. Jak by řekl pan Klaus: „Soudruzi v EU se nás rozhodli chránit před jejich někdy škodlivým obsahem, jeho sledování však přináší zvýšené náklady na jejich provoz.

7.1.2024 v 15:52 | Karma: 26,40 | Přečteno: 864x | Diskuse| Média

Jan Lněnička

Žijí mezi námi, říkáme jim dezoláti – pohled slušného občana

Když jim řeknete: „Žijete si tu jako pánbu ve Frankreichu, podívejte se třeba do favel v Jižní Americe, do Etiopie, nebo na lidi strádající válkou.“ Drze odpovědí „Nemáme na letenku!“

2.1.2024 v 19:26 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Jaký bude rok 2024 z pohledu astrologů?

Podle Antonína Baudyše bude Saturn procházet Rybami, tudíž bude vytahovat veškeré naše temné stránky. Zatímco ChatGPT předvídá rozvoj umělé inteligence, Baba Vanga před ní varuje. Leč, jak říkal pan premiér, hlavní je naděje!

31.12.2023 v 19:34 | Karma: 17,47 | Přečteno: 719x | Diskuse| Ostatní

Jan Lněnička

Potřebuje ČR superdrahá letadla nebo peníze pro psychology, učitele a lékaře?

Na pokraj tragické události na filosofické fakultě v Praze bychom se měli ptát, jak je u nás zajišťována péče o duši, na níž mají i shora zmíněné obory velký podíl.

27.12.2023 v 18:06 | Karma: 26,45 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Lněnička

Pyšná princezna - pohádka, která keťasům, chrapounům a škarohlídům nejde pod nos

Krásné poetické dílo režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952 mají někteří ideologičtí zabedněnci za politickou agitku, ale je to jen pohádka, v níž vítězí pravda a láska nad lží a nenávistí.

20.12.2023 v 18:57 | Karma: 33,88 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik