Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Palachův týden

Je to již 31 let, co jsem o Palachově týdnu nebyl zrovna v dobré běžecké formě, pročež jsem byl hbitými hochy z policejní akademie lapen, vsazen do autobusu a společně s dalšími výtečníky dopraven na Žižkov do Lupáčovky.  
Bijec, který proti mně svědčil, nevěděl, zda jsem křičel: gestapo a Masaryk nebo Palach a hajzlové. Pro tuto nepřesnost došlo k dalšímu přezkoumání případu…

 Jako pravidelný demonstrant jsem udělal jednu chybu: upozornil jsem jednoho z bijců, že do žen se nemlátí, naprosto nelituji, že namísto ženy zajali mne, chyba byla, že jsem se jim vytrhl a pokoušel se utéct. Jak jsem již shora uvedl, byl jsem dostižen a v uličce hanby jsem byl podroben obuškové lázni, poté jsem byl za účasti kamer ČT odveden do autobusu. Do zápisků o důvodech zatčení bezmyšlenkovitě napsali: „Masaryk, gestapo,“ tato slova s různými obměnami zapisovali i dalším účastníkům demonstrace. Tato nedůslednost se jim nevyplatila; bijec, který proti mně svědčil, nevěděl, zda jsem křičel: gestapo a Masaryk nebo Palach a hajzlové. Pro tuto nepřesnost došlo k dalšímu přezkoumání případu…

 

Dnes je to dávno, já i bijci z policejní akademie jsme o dost starší. Zatímco já samým vztekem nad nepodařenou „revolucí“ jen skřípu zuby, dnes již zasloužilí příslušníci se slzou v oku vzpomínají na to, jak to těm demonstrantům nandali. Nabízí se hypotetická otázka, co by dělal Jan Palach, kdyby žil v dnešním normalizovaném kapitalismu?

 

 Jak by reagoval na naši současnou dobu, kdyby mu nyní bylo dvacet let? Nepochybně by byl studentem Filosofické fakulty University Karlovy a zajímal se o politické dění. Určitě by sympatizoval s ekology, možná by se účastnil i bojů o zachování autonomního sociálního centra Klinika. V policejních análech by byl brán jako levicový extrémista. Ani náhodou by nezabloudil mezi mladé konzervativce a podobné obskurní aktivisty. Zcela jistě by se nepokusil upálit. Dnes by byl jeho čin posouzen jako jednání zmanipulovaného psychicky labilního jedince a stěží by se dostal na třetí stranu novin, případně by tato zpráva mezi dalšími katastrofickými informacemi prošuměla internetem.

 

Pokud by své sebeupálení přežil, dál by aktivně působil ve všenápravě věcí lidských. Stavěl by se proti bezpráví, vždy by byl na straně uražených a ponížených. Pokud by to jeho věk dovoloval, mohl by se stát například ombudsmanem, prý se slušných lidí pro tuto funkci nějak nedostává. Rozhodně by nechtěl, aby z něho udělali muže z mramoru, jako z něj činí současná i minulá vládnoucí elita, se kterou nemá Jan Palach nic společného.

 

V současném pragmaticky založeném světě, kdy je sledován pouze zisk, se zdají být jeho ideály jako z jiného světa, avšak právě proto jsou stále aktuální.

 

Autor: Jan Lněnička | neděle 19.1.2020 18:34 | karma článku: 9,11 | přečteno: 257x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Paní Bovaryová – marná touha po štěstí a iluze romantické lásky

Román o ženě, které bychom rozuměli i dnes. Romantickou láskou naplněný vztah je tématem filmů románů i našich životů, nicméně může to být jen klam, iluze štěstí se zhroutí postavena před odhalením triviální skutečnosti.

18.2.2024 v 15:51 | Karma: 9,86 | Přečteno: 274x | Diskuse| Kultura

Jan Lněnička

Co jste chtěli vědět o dějinách Ruska a báli jste se zeptat

Vhoďte minci! Hodný strýček Vovka vám též poví, jaké jsou příčiny speciální operace a jako bonus vám sdělí, proč zatím nemůže propustit špiona Gerkoviče.

13.2.2024 v 16:48 | Karma: 22,39 | Přečteno: 899x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

V kůži Palestince

Naštěstí v ní nejsem, mám tu kliku, že jsem se narodil v klidné zemi. Kdyby mi osud dopřál to pochybné štěstí narodit se v Palestině, byl bych možná muslimem v Gaze a padaly by na mě bomby.

9.2.2024 v 16:32 | Karma: 19,87 | Přečteno: 602x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Laťku trapnosti posunula ministryně války zase o něco výše

Vrchol nevkusu opět prokázala ministryně války Jana Černochová, když se pochlubila s tričkem s obrázkem F-35 na hrudi. Nejen zmíněné tričko, ale celý její outfit byl vskutku nemožný.

8.2.2024 v 18:30 | Karma: 38,32 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Politika

Jan Lněnička

Nelíbíš – poletíš a létající elity

Zatímco české elity si létají soukromými tryskáči, čeští zaměstnanci poletí bez udání důvodu z práce. Ekonomika se podle poradního orgánu NERV rozhýbe a zase bude líp!

6.2.2024 v 17:45 | Karma: 37,22 | Přečteno: 3452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 1016x
Jsem čelní a zatím jediný protagonista Venturismu. Venturismus znamená odvahu, odvážné vyslovení pravdy, ale také riskantní podnik. V ekonomii venture kapitál představuje finanční prostředky sloužící k investování do velmi rychle rostoucích inovativních projektů. Před rokem 1989 jsem založil hnutí „Tupohlaví“, které žádnou měrou přispělo k pádu socialismu. Venturismus a venturisté chtějí tímto odvážným směrem pokračovat...

Seznam rubrik