Nelíbíš – poletíš a létající elity

Zatímco české elity si létají soukromými tryskáči, čeští zaměstnanci poletí bez udání důvodu z práce. Ekonomika se podle poradního orgánu NERV rozhýbe a zase bude líp!

Nemám rád podnikatele, ani kapitalismus mi k srdci nepřirostl, zvlášť po té, co mi na začátku 90. let ve dvou firmách, kde jsem pracoval jako podlahář, nebyli schopni zaplatit v určený termín výplatu za odvedenou práci. Postupem času jsem s tímto zlodějským systémem zcela skoncoval. (Na otázku, proč já si nezkusím podnikání, mám odpověď: „Mám důležitější věci na práci.“  „Jaké věci?“ „Čtení děl Marxe, Engelse a Lenina.“)

Pozdější zaplacení faktur a na jejich podkladě pak i výplat prý funguje ve stavebnictví doposud. Ostatně právě tento obor patří mezi další upadající odvětví české ekonomiky. Nebýt Ukrajinců, nepostavilo by se nic, asi na tento shora uvedený problém mají náturu, nebo lidi, kteří podnikatele donutí zaplatit.

Otázka je, co to vůbec bylo, nebo je za podnikatele, kteří nejsou schopni mít v zásobě peníze na výplaty tak, aby zaměstnancům došly peníze včas? Pochopitelně že je pro ně výhodný švarcsystém. Teď budou mít na své zaměstnance další klacek: nelíbíš - poletíš!

„Problémoví zaměstnanci nebo zaměstnanci bez výkonu, pokud hrubě neporuší pracovní kázeň, jsou v České republice nepropustitelní,“ má za to NERV. Pan Stanjura, který by měl letět první, by takový návrh podpořil.

V diskusích čtu, jak ubozí zaměstnavatelé pláčou, že nemohou vyhodit někoho, kdo je nevýkonný. To je mi fakt líto, ale může jím být nepohodlný také zaměstnanec, který má vůči zaměstnavateli námitky, nebo je mu prostě nesympatický. Skutečnost je taková, že i když bude moci takového člověka vyhodit bez důvodu, bude s ním muset stejně jednat. V současné době se to dělá „výpovědí bez udání důvodu“. A výpověď může dát zaměstnanec i zaměstnavatel.

Výpověď bez udání důvodu by měla být vázána na vyšší odstupné. Vzhledem k tomu, jak tomu je Česko s ochranou ještě stále jako před dávnými lety vykořisťovaných zaměstnanců, sotva tomu lze uvěřit, jen „odborníci“ z NERV si myslí něco jiného:

Zákoník práce řeší podle expertní skupiny spíše ochranu zaměstnance, méně však práva zaměstnavatele, zní závěr expertní skupiny.

Po propuštění se často dostanete do finanční tísně. Podpora v nezaměstnanosti, máte-li rodinu a jiné závazky, nemusí stačit. Zažádáte-li si o příspěvek, peníze přijdou až za tři měsíce, dá-li bůh. Do té doby se můžete jít klouzat, nebo se zadlužit. Chytráčtí alfa samci namítnou, že jste se měli víc snažit a za svou chudobu si můžete sami, ani hraběcí rady, že máte mít našetřeno, vám nepomohou. Dokonce jsem slyšel experta, který pronesl nehoráznou lež, že v za socialismu se naprosto neřešily sociální problémy, přitom právě socialismus byl na odstraňování těchto problémů postavený, ale možná si spletl systémy. Takové jsou starosti dolních deseti miliónů. Leč nezoufejme, máme NERV a ten to vyřeší za nás!

A nyní pro kontrast blogu poleťme až do oblak k horním sotva deseti tisícům. V Deníku Referendum jsem narazil na článek Radka Kubaly „Česká elita. Když se oligarchové smějí zbytku společnosti“.

ČEZ je nejhodnotnější firmou Česka... Hlavní ocenění si odnesla firma ČEZ, která společnosti nejvíce přispěla tím, že nejvíce vydělala na rostoucích cenách za topení a elektřinu, kvůli kterým jsme všichni společně kolektivně chudli. Polostátní společnost vyhrála první ročník žebříčku Česká Elita, který sestavuje redakce SZ Byznys ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte.

Do grotesky přešel večer v momentu, kdy si ocenění za největšího plátce daní odnesla firma EPH Daniela Křetínského, mimo jiné známá ukrýváním svých zisků na Kypru nebo v Lucembursku, která navíc v roce 2022 nezaplatila státu přibližně čtyřicet miliard kvůli podivnému rozhodnutí odložit daň z neočekávaných zisků o jeden rok. Na své si přišel i Radovan Vítek, jeden z nestorů tuzemské bytové krize a člověk obviněný americkými investory z podvodů v účetnictví.

Pomyslnou bronzovou medaili si odnesl Agrofert Andreje Babiše.

Proti těmto „vejlupkům“ podnikatelského byznysu jsou podnikatelé, kteří se snaží cosi produkovat svatí mužové. Tahle parta vyžírků z prvního ročníku Česká elita pro mě rozhodně žádnou elitou není, jediné ocenění, které bych jí přiřknul, by bylo vítězství soutěži: Jak oholit Česko.

Jestliže říkám elita, myslím tím lidi, kteří přispívají do studnice vědomostí lidstva. 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-ekonomika-se-zveda-ale-malo-rika-stanjura-vola-po-snazsich-vyhazovech-244448

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-37-navrhu-jak-rozhybat-cesko-snazsi-propousteni-je-jen-zacatek-244234

https://denikreferendum.cz/clanek/36031-ceska-elita-kdyz-se-oligarchove-smeji-zbytku-spolecnosti?utm_source=ecomail&utm_campaign=2024_02_02_zpravodaj_02022024&utm_medium=email&utm_term=58968&ecmid=18721

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cez-eph-dek-a-kellnerovi-seznam-zpravy-ocenily-ceskou-elitu-243884

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | úterý 6.2.2024 17:45 | karma článku: 37,22 | přečteno: 3453x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,40

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93