Konečně jsme Západ!

Vykřikují politici o překot, aniž by si byli vědomi toho, že kdybychom byli opravdu Západ, nemuseli by to vykřikovat, ale prostě bychom jím byli.  

Není vůbec jasné, proč se tak vehementně snažíme, aby nás západní státy přijali za sobě rovné, když tomu tak není a nebude. Pyšná Anglie svým odchodem z EU dala jasně najevo, že tímhle různorodým spolkem pohrdá. Kdy EU opustí ostatní západní státy?

 

EU je zajisté dobrý projekt, ale již nyní se uvažuje o dvourychlostní Evropě:

 

Silnější a rychlejší vedle pomalejších a slabších. Tak si můžete představit pojem dvourychlostní Evropa. Jde o jeden z možných scénářů budoucnosti Evropské unie, o kterém se aktuálně vedou poměrně divoké diskuze. Pokud by na tento plán došlo, znamenalo by to, že by v rámci Unie vznikly dvě skupiny států – jedni by společně postupovali mnohem rychleji, propracovaněji a druzí, kteří by byli součástí nějakého volnějšího svazku a v zásadě by se tak ocitli na druhé koleji.“

 

Ve které partě bychom asi tak byli?.

 

Západ je pro nás meta, kterou chceme dohonit a předhonit. Stačí se ale podívat na naše bídné platy a hned víme, že jsme doma. Západní firmy dodávají do našich montoven zastaralé strojní vybavení, a makejte! Opravdu si naši prozápadně orientovaní nově zvolení politici myslí, že zrovna oni nás konečně přivedou na onu kýženou metu? Drang nach West!

 

Proč nepřijmeme fakt, že jsme středoevropané, navíc se specifickou zkušeností. Nyní se hádáme s Poláky, ohrnujeme nos nad Orbánem, aspoň že se Slováky máme slušné vztahy. U vědomí, že jsme lepší než Poláci a Maďaři, drolíme nyní Visegrádskou skupinu, kam patříme.

 

Jejich problémy jsou naše problémy. Všichni jsme si po roce 1989 mysleli, jak to bude všechno báječné, když se zbavíme Rusů a ono tomu tak není. V rozhovoru pro ČR Plus tvrdí politický filozof Deneen: Liberalismus selhal. Zničil základy toho, co můžeme považovat za pilíře dobrého života. Mimo jiné považuje klimatickou krizi za přímý důsledek moderního liberalismu.

 

Opravdu musíme budovat moderní infrastrukturu? Rozřezat zem sítí dálnic lemovaných logistickými centry, zničit si tak přírodu a podmínky k životu jen proto, aby naší republikou mohly frčet kamiony se zbytečným zbožím? To je jen jeden z tisíců problémů, které přináší náš příklon k drolícímu se západnímu liberalismu.

 

Čeští politici by se proto nad svým bezvýhradným přijetím všeho, co přichází ze Západu, zamyslet a otázku, jestli jsme nebo nejsme Západ, nechat koňovi.

https://mojeevropa.cz/eurowiki/dvourychlostni-evropa/

https://www.mujrozhlas.cz/interview-plus/politicky-filozof-deneen-liberalismus-selhal-znicil-zaklady-toho-co-muzeme-povazovat

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | středa 13.10.2021 19:39 | karma článku: 34,71 | přečteno: 1051x