Gratulace skupině ČEZ

Skupině ČEZ za první kvartál podařilo ztrojnásobit zisk a příští rok vyplatí nejvyšší dividendu v historii firmy. Jsem tomu rád, neboť stát vlastní 70 procent akcií, tudíž i já jsem svým dílem přispěl k tomuto úspěchu.

Mou radost z toho, že jsem se podílel na tomto successu, však zkalila tisková zpráva, ve které se praví:

 

EBITDA společnosti ČEZ Prodej, která dodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, meziročně klesla o 1,6 mld. Kč a dosáhla za I. čtvrtletí ztráty ve výši 176 mil. Kč. Důvodem jsou stále vyšší pořizovací ceny elektřiny a plynu a také péče o nové zákazníky, o které se ČEZ Prodej postaral po dodavatelích, kteří selhali v loňském roce.

 

EBITDA: zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace) je indikátor, který ukazuje provozní výkonnost společnosti. Je to hrubý provozní zisk.

 

Zas to někdo kazí! Jsou to ti noví zákazníci, kteří si mysleli, jak ušetří: vy (hloupí) kupujte energii za tržní ceny a my (chytráčci) ho budeme kupovat přes různé levné dodavatele  (Bohemia Energy) za hubičku. A tu máš čerte kropáč, došlo na vás! Buďte rádi, že jsme se o vás my z ČEZu postarali, i když jsme na vás prodělali. A nejen ČEZ se o vás postaral, i já jsem vám 30 procentním navýšením ceny nějakou tu kačku přihodil! Jen díky mně a ostatním stálým zákazníkům se ČEZ Prodej nepropadl ještě hlouběji.

 

ČEZ vyrábí energii levně, pak ji střelí na energetické burze, odkud ji pak zas koupí a prodá koncovému uživateli. Něco se rozdá na dividendách, stát by mohl příští rok dostat více než 27 miliard, kterými pak bude dotovat ty, na které dopadne tíha zdražující energie. Proč levná energie neputuje rovnou ke koncovým uživatelům, aby je pak stát nemusel dotovat, mi nikdo nevysvětlí. Ale musí to tak být.

 

ČEZ poskytuje i plyn, vždy když tam volám se mě zaměstnanec call centra ptá, jestli nechci také plyn. „Ale kdeže,“ říkám, „já mám ke sporáku plynovou bombu,“ tím pak jeho snaha končí. Teď jsem jnedávno bombu kupoval a byla o stovku dražší. Kdo ví, jak bude drahá za dva měsíce, až budu potřebovat další.

 

Teď Ukrajinci přerušili tok plynu na stanici Sochranovka, ve zprávě se mimo jiné píše:

 

Ukrajinský provozovatel plynovodů GTSOU sdělil, že od středy zastaví dodávky po této trase kvůli zásahu vyšší moci.

 

Do Evropy tudy proudí třetina ruského plynu, ale komentátoři nám tvrdí, že je to v pohodě. Takže nakonec plyn nezavřel Putin, ale vyšší moc.

 

Já jen doufám, že ČEZ na tom vydělá, aby mohl stát opět dotovat ty, které postihne energetická chudoba a my mohli této polostátní  firmě opět gratulovat k úspěchu.

 

PS. Z jistých konspiračních zdrojů prosákla informace, že ČEZ vede Fantomas.

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cez-cisty-zisk-skupina-energie_2205100858_ako

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/sochranovka-ukrajina-plyn-gazprom-zastaveni-tranzitu_2205110954_ind#utm_content=freshnews&utm_term=plyn%20ukrajina&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Lněnička | středa 11.5.2022 17:41 | karma článku: 22,05 | přečteno: 653x
  • Další články autora

Jan Lněnička

Cesta jinam Miroslava Imricha

8.5.2024 v 14:35 | Karma: 16,39

Jan Lněnička

Bolševický nok

28.4.2024 v 16:49 | Karma: 33,93